Bolnišnično oskrbo je potrebovalo 1212 covidnih bolnikov, kar je 17 manj kot v sredo. Na intenzivni negi se je zdravil en bolnik manj kot dan predtem – skupno 207. Kot je povedala Maja Bratuša iz Ukoma, se število vseh bolnikov "spušča proti mejni vrednosti 1200, ki je pomemben mejnik v načrtu sproščanja ukrepov vlade".

Delež pozitivnih izvidov je 25,79-odstoten. Do zdaj so okužbo potrdili že pri 103.555 ljudeh, po zadnjih podatkih pa je v Sloveniji aktivno okuženih 20.387 ljudi. Umrlo je 41 ljudi (v bolnišnicah 25, v negovalnih bolnišnicah trije, v domovih za starejše občane pa 13 ljudi).

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Na ravni celotne Slovenije 14-dnevna incidenca znaša 966,8 – nižjo incidenco od državnega povprečja imajo še vedno primorsko-notranjska, gorenjska, obalno-kraška, osrednjeslovenska in goriška regija, višjo od njega pa posavska regija in jugovzhodna Slovenija. Sedemdnevna incidenca na ravni Slovenije pa znaša 464,7.

Kot je povedala Maja Bratuša z Ukoma, se v primerjavi s prejšnjim tednom število okužb znižuje že šesti zaporedni dan. "Včeraj je bila potrjena kar 301 okužba manj kot na enak dan prejšnji teden. To pomeni, da smo imeli od sobote, 12. decembra, do včeraj potrjenih skoraj 900 okužb manj kot v istem obdobju pretekli teden. Gre za zelo spodbudne podatke, za pozitiven trend, ki kaže na to, kako zelo pomembno je, da se vsi držimo samozaščitnih ukrepov," je dejala.

Še nekoliko spodbudnejši pa so tudi podatki iz bolnišnic. To pomeni, da se število vseh bolnikov spušča proti mejni vrednosti 1200, ki je pomemben mejnik v načrtu sproščanja ukrepov vlade. Na intenzivni negi se je zdravil en bolnik manj, to pomeni 207.

Med občinami, ki so v četrtek izstopale po visokem številu okužb, so bile: Brežice (23), Domžale (25) in Kamnik (48), Novo mesto (32), Ptuj (25), Sežana (23), Sevnica (21), Slovenska bistrica (33), Šentjur (22). V Ljubljani je bilo 120 okužb, v Mariboru pa 91.

V domovih za starejše so v četrtek odkrili 76 novih okužb med stanovalci. Aktivno okuženih je 2024 stanovalcev. Med zaposlenimi so okužbo na novo potrdili pri 39 zaposlenih, aktivno okuženih je 899, je Bratuševa navedla podatke, ki jih domovi do 9. ure sporočajo Nacionalnemu inštitutu za javno zdravje. Na novo ozdravljenih je 116 stanovalcev in 50 zaposlenih. Med uporabniki posebnih socialnovarstvenih zavodov so potrdili deset novih okužb.

Statistika potrjuje kritične razmere: velik skok števila umrlih

Zaradi epidemije covida-19 se v državi povečuje smrtnost, ugotavlja Statistični urad. V oktobru se je presežna umrljivost prvič izrazito razlikovala od povprečja preteklih let. Novo najvišje mesečno število umrlih pa bomo v Sloveniji zabeležili v novembru 2020, saj je do 22. novembra po začasnih podatkih statističnega urada (Surs) umrlo 2100 prebivalcev oz. skoraj 100 dnevno.

Do zdaj je za mesec (gre za podatke zadnjih 20 let), v katerem je umrlo največ prebivalcev, veljal januar 2017, ko je umrlo 2425 prebivalcev. Takrat je Slovenijo dosegel vrhunec sezonske gripe. 29. januar 2017 je bil vse do epidemije covida-19 tudi edini dan, ko je število umrlih v enem dnevu preseglo sto, umrl je 101 prebivalec.

Ob epidemiji so sicer na Sursu začeli objavljati nov kazalnik o presežni umrljivosti, ki meri razlike med umrljivostjo v običajnih razmerah in izrednih razmerah. Mesečna presežna umrljivost v letu 2020 je izražena v odstotkih glede na povprečje istih mesecev v obdobju 2015-2019. V oktobru 2020 se je presežna umrljivost prvič izrazito razlikovala od povprečja preteklih petih let, saj je umrlo 24 odstotkov več prebivalcev, kot je bilo povprečje smrti v oktobrih med 2015 in 2019.

UKC Maribor: Začetek gradnje montažnega objekta v roku enega meseca

Montažni objekt za bolnike s covidom-19 v UKC-ju Maribor bodo začeli graditi najpozneje v roku enega meseca, gradnja pa naj bi se končala v treh mesecih. "Gradnja takšnega objekta je nujno potrebna, ker bomo na ta način sprostili kapacitete znotraj ustanove za preostale bolnike," pravi strokovni direktor Matjaž Vogrin.

Sorodna novica S 4. januarjem se v šole vračajo učenci prve triade, odprejo se vrtci. Matura bo prilagojena.

Novi objekt bodo zgradili na parkirišču ob stavbi oddelka za onkologijo. "Gre za hitromontažni objekt, ki bo namenjen pacientom s covidom-19 v okviru drugega vala in potencialnega tretjega vala epidemije, ki ga pričakujemo v januarju, februarju, verjetno tudi marcu. V tem objektu bodo nastanjeni pacienti z akutno covidno boleznijo, pa tudi tisti, ki bodo potrebovali intenzivno terapijo," je pojasnil.

Kot izhaja iz srednega sklepa vlade, bo objekt velik 1360 kvadratnih metrov, kamor bi lahko

Montažni objekt za bolnike s covidom-19 v UKC-ju Maribor bo stal na parkirišču ob stavbi oddelka za onkologijo. Foto: BoBo
Montažni objekt za bolnike s covidom-19 v UKC-ju Maribor bo stal na parkirišču ob stavbi oddelka za onkologijo. Foto: BoBo

namestili do 24 akutnih bolnikov s covidom-19 in do šest bolnikov z najhujšo obliko te bolezni, ki potrebujejo mehansko predihavanje.

Po koncu epidemije bodo lahko objekt uporabili za delovanje oddelka za infekcijske bolezni in vročična stanja, saj sta v letih 2023–2025 predvideni rušitev njegove zdajšnje, dotrajane stavbe in gradnja nove. V končni fazi bi objekt lahko uporabili tudi za potrebe oddelka za onkologijo, ki se že zdaj spoprijema z vse večjimi potrebami po dodatnih bolniških posteljah.

Drugih možnosti za zagotovitev dodatnih prostorov za covidne bolnike znotraj UKC-ja po navedbah vodstva ni, saj so do zdaj že izkoristili vse mogoče prostorske in organizacijske preureditve. Če ne bi šli v ta projekt, bi jim lahko v primeru poslabšanja epidemiološke slike v regiji zmanjkalo prostora za bolnike, ki nujno potrebujejo bolnišnično zdravljenje, bodisi bolnike s covidom-19 bodisi tiste z drugimi akutnimi stanji, so opozorili.

Število okužb nižje že šesti zaporedni dan
Pečjak je opozoril, da kampiranje avtodomov na javni površini v času omejitve gibanja med 21. in 6. uro zjutraj ni dovoljeno.
Pečjak je opozoril, da kampiranje avtodomov na javni površini v času omejitve gibanja med 21. in 6. uro zjutraj ni dovoljeno. "Kampiranje avtodomov na zato namenjenih površinah – avtokampi, zasebna parkirišča, ki so za to namenjena – je dovoljeno, vendar če so osebe ustrezno prijavljene in če to dovoljujejo občinski odloki," je dejal. Foto: Slovenska kronika

Število hospitaliziranih bolnikov ves čas na zgornjem robu zmogljivosti

Trenutno zdravijo 201 covidnega bolnika, od tega 40 na intenzivnih oddelkih. Se pa znižuje število odsotnih zaposlenih zaradi okužbe z novim koronavirusom, karantene, tveganih stikov ali varstva otrok. Medtem ko je še prejšnji teden iz teh razlogov manjkalo okoli 300 zaposlenih, je takšnih zdaj 235, med njimi 47 zdravnikov in 104 delavci zdravstvene nege.

Zaradi epidemije je sicer okrnjeno delo vseh oddelkov. Na oddelku za kardiokirurgijo po besedah predstojnika Mihe Antoniča opravljajo operacije le s polovično zmogljivostjo. "Vzrok je v pomanjkanju intenzivnih postelj in kadra, ki je prerazporejen na covidne oddelke. Operiramo najnujnejše bolnike, ki jih razvrščamo po nujnosti," je pojasnil. Ob tem so se povezali s kolegi v UKC-ju Ljubljana in si medsebojno pomagajo. "Vsi pa si želimo, da bi se razmere umirile in bi lahko znova začeli normalno delati. Ker čakalne dobe, ki so bile že prej nedopustno dolge, so se še dodatno podaljšale," je dodal.

Cepivo proti covidu-19 v Slovenijo prihaja 26. decembra

Slovenija bo skupaj z drugimi državami EU-ja predvidoma 26. decembra prejela prve odmerke cepiva proti covidu-19 proizvajalcev Pfizer in BioNTech, so sporočili z ministrstva za zdravje. Prejela bo 9745 odmerkov, z njimi pa bodo najprej cepili oskrbovance v domovih za starejše in tam zaposlene ter najbolj izpostavljene zdravstvene delavce.

"Cepljenje bomo začeli takoj, ko bodo izvedeni postopki priprave cepiva in distribucije na mesta cepljenja," so sporočili z ministrstva. Cepivo bodo pripeljali v lekarno Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana, kjer bo ustrezno shranjeno na temperaturi minus 80 stopinj Celzija. Tam bodo izvedli tudi postopek priprave cepiva.

Distribucijo cepiva od lekarne UKC Ljubljana do domov za starejše občane, zdravstvenih domov in bolnišnic oz. do cepilnih centrov bo zagotovil Nacionalni inštitut za javno zdravje.

Cepljenja bodo izvajale cepilne ekipe, cepljenje proti okužbi z novim koronavirusom (SARS-CoV-2) pa je treba opraviti z dvema odmerkoma v razmiku 21 dni.

Policisti večino kršitev odlokov odkrili ob obravnavi drugih prekrškov

Policisti so v zadnjih sedmih dneh (od 11. do 17. decembra) glede izvajanja določb vladnih odlokov opravili nadzore na 16.794 krajih. "V primerjavi prejšnjega tedna s tednom pred tem smo ob zelo podobnem številu nadzorov, bilo jih je le malenkost več, v preteklem tednu izrekli za 14,4 odstotka več opozoril in izdali za štiri odstotke manj glob. Prejeli pa smo 11 odstotkov več prijav občanov o domnevnih kršitvah," je na dopoldanski novinarski konferenci povedal namestnik generalnega direktorja policije Tomaž Pečjak.

Policisti so v zadnjem tednu izrekli 1026 opozoril in izdali 519 plačilnih nalogov ter hitrih postopkov. "V večini primerov gre za kršitve odlokov o prehajanju meja ali odloka o omejitvi gibanja, pa tudi omejitvi gibanja v nočnem času, prehajanja občin in v tem tednu bistveno manj nošenja mask na prostem," je povzel Pečjak.

Večji delež kršitev so policisti ugotovili po prijavah občanov o kršitvah javnega reda in miru in pri lastnem nadzoru prometa. "V zadnjem tednu se večina kršitev odlokov dogaja kot stranska kršitev. Osnovna kršitev je praviloma kršitev javnega reda in miru, kršitev cestnoprometnih predpisov, velikokrat povezana z uživanjem alkohola," je dejal namestnik generalnega direktorja policije.

Poostren nadzor prometa in inšpekcija na smučiščih

Na novinarski konferenci je sodelovala tudi Deana Potza z zdravstvenega inšpektorata. Kot je povedala, so zdravstveni inšpektorji v zadnjem tednu opravili 1376 nadzorov, pri čemer so izrekli 23 prekrškovnih sankcij po zakonu o prekrških, 172 opozoril in devet upravnih ukrepov. Največ nadzorov je bilo opravljenih na zunanjih javnih površinah (515), sledijo gostinski obrati (235).

Kot je dejala Potza, so inšpektorji pri nadzoru v gostinstvu ugotovili predvsem nepravilnosti pri urejenosti prevzemnih mest. "V Mariboru je bilo eno prevzemno mesto organizirano kar v notranjosti lokala. Znova je bilo precej zbiranja v gostinskih obratih. V eni od planinskih koč je bila ugotovljena kršitev prepovedi ponudbe alkoholnih pijač na prevzemnem mestu in izrečena prepoved," je povedala inšpektorica.

Policisti in inšpektorji pri nadzoru javnih krajev niso zaznali hujših kršitev. Kot ugotavljajo, večina morebitnih kršilcev vladnih odlokov kršitve odpravi, še preden uradne osebe pristopijo do njih. Foto: BoBo/Srdjan Živulović
Policisti in inšpektorji pri nadzoru javnih krajev niso zaznali hujših kršitev. Kot ugotavljajo, večina morebitnih kršilcev vladnih odlokov kršitve odpravi, še preden uradne osebe pristopijo do njih. Foto: BoBo/Srdjan Živulović

Na praznično okrašenih lokacijah po državi je bilo po ugotovitvah inšpektorjev povsod malo sprehajalcev. "Znova se je pokazalo, da se pri skupnih nadzorih s policisti, posamezniki razidejo oz. si pravilno nadenejo maske, ko zaznajo približevanje uradne osebe," je ob tem dejala Potza.

Po več prijavah je bil izveden nadzor na šestih volilnih mestih za referendum v Rogaški Slatini, vendar ni bilo ugotovljenih neskladnosti. "Prejeli smo tudi prijave glede zavarovalnih agentov, ki sklepanje pogodb opravljajo na domu, kar trenutno ni dovoljeno. V preteklem tednu so se prijave nanašale še na frizerske salone, ki naj bi stranke sprejemali pri zadnjih vratih, vendar ni bilo ugotovljenih kršitev. V prihodnjih dneh bodo inšpektorji prisotni tudi na smučiščih," je napovedala inšpektorica.

Poostren nadzor je ob tem napovedal tudi namestnik generalnega direktorja policije – policija bo ta konec tedna na območju celotne države izvajala poostrene nadzore prometa, predvsem s področja vožnje pod vplivom alkohola. "Pri tem bomo preverjali tudi spoštovanje sprejetih odlokov za preprečevanje širjenja nalezljivih bolezni," je dejal Pečjak.