Newyorški guverner Cuomo je postal vodilni ameriški glas v epidemiji koronavirusa. V New Yorku imajo tretjino potrjenih okužb v ZDA. Foto: Reuters
Newyorški guverner Cuomo je postal vodilni ameriški glas v epidemiji koronavirusa. V New Yorku imajo tretjino potrjenih okužb v ZDA. Foto: Reuters

Ameriški predsednik Donald Trump je sporočil, da razmišlja o uvedbi karantene za zvezno državo New York, ki je žarišče pandemije v ZDA, kjer so potrdili 116.000 primerov okužbe z novim koronavirusom in 1935 smrtnih žrtev.

Tretjina primerov prihaja iz zvezne države New York, kjer je število okužb naraslo na 52.000. Trump je New York označil za žarišče bolezni in dejal, da razmišlja o uvedbi dvotedenske karantene, "čeprav tega raje ne bi storil, vendar bo morda moral".

Na novinarsko vprašanje, ali bo ukrep izvedel z vojsko, je odgovoril, "da ljudje v New Yorku razumejo položaj bolje kot kdor koli". Napovedal je tudi možnost karantene za dele zveznih držav Connecticut in New Jersey. Pri tem je zagotovil, da ukrep ne bi prizadel trgovin.

Cuomo: New York gradi štiri dodatne bolnišnice

Trump razmišlja o uvedbi karantene za tri zvezne države. Foto: Reuters
Trump razmišlja o uvedbi karantene za tri zvezne države. Foto: Reuters

Guverner zvezne države Andrew Cuomo je nato dejal, da s Trumpom o ukrepu še nista govorila, niti si ne zna predstavljati, kako naj bi bila karantena videti. New York in še nekaj drugih zveznih držav je namreč pred tednom dni že odredilo karanteno – ljudem so ukazale samoizolacijo, vendar so meje med državami še odprte.

Cuomo je pozval lekarne, naj začnejo zdravila na domove dostavljati brezplačno. Sporočil je še, da je Trump odobril gradnjo dodatnih štirih bolnišnic, ki bodo lahko sprejele 4000 bolnikov, in dodal, da so predsedniške volitve za demokratsko nominacijo v New Yorku, načrtovane za 28. april, prestavili na 23. junij.

Trump ni več prepričan o vrnitvi v službe za veliko noč

Ameriški predsednik medtem v svojem govoru ni bil tako prepričan o prejšnji trditvi, da bodo do 12. aprila ameriška podjetja znova obratovala. "Videli bomo, kaj se bo zgodilo. Državo želimo vrniti na delo," je dejal.

Poudaril je, da večina podjetij ob tem sodeluje pri naporih za zajezitev epidemije, vendar bo morda dokončno uveljavil zakon o vojaški proizvodnji, da bi eno ali dve podjetji, ki jih je označil za problematične otroke, prisilil v proizvodnjo medicinskih pripomočkov. V zadnjih dneh se je predsednik zgražal nad podjetjem General Motors, ki naj bi bilo zdaj pripravljeno proizvesti manj respiratorjev, kot so sprva obljubljali.

Potniki čakajo na vlak v Vuhanu, kjer so po skoraj treh mesecih znova odprli železniški promet. Foto: Reuters
Potniki čakajo na vlak v Vuhanu, kjer so po skoraj treh mesecih znova odprli železniški promet. Foto: Reuters
  • Tujcem prepovedan vstop na Kitajsko

Prepoved vstopa na Kitajsko velja tudi za tujce z veljavnim vizumom ali dovoljenjem za bivanje. Na Kitajsko tako lahko pridejo le diplomati in člani posadk letal in ladij.

Vlada v Pekingu je letalskim družbam tudi ukazala občutno zmanjšanje poletov v tujino, kar bo veljalo od nedelje dalje. Od danes lahko v Vuhan ljudje prihajajo, ne smejo pa ga zapustiti. Prepoved odhoda iz mesta bo za prebivalce veljala do 8. aprila, ko bodo po napovedih odprli tudi tamkajšnje letališče.

V zadnjem tednu na Kitajskem skorajda ni več novih okužb zaradi obstoječih domačih primerov. Skorajda vsi na novo potrjeni primeri so bili vneseni v državo zaradi ljudi, ki so se vračali oz. prihajali na Kitajsko iz tujine. V soboto je Kitajska tako potrdila novih 54 okužb, prav vse so bile vnesene. Številna kitajska mesta, kot sta Peking in Šanghaj, so že uvedla obvezno 14-dnevno karanteno za vse ljudi, ki pridejo v državo iz tujine.

Medtem se Peking pripravlja na pospešeno oživitev gospodarstva. V petek je vladajoča Komunistična partija napovedala, da bo sprejela makroekonomske ukrepe in dejavnejšo fiskalno politiko. V prvem letošnjem četrtletju naj bi se kitajsko gospodarstvo po napovedih prvič v zadnjih 40 letih skrčilo. Oblasti pripravljajo več tisoč milijard evrov vreden sveženj za spodbuditev gospodarstva, poroča Reuters.

Sprehod po Vuhanu po dolgotrajni karanteni. Foto:
Sprehod po Vuhanu po dolgotrajni karanteni. Foto:

V Vuhan pripeljali prvi vlaki

Od danes lahko v Vuhan ljudje prihajajo, ne smejo pa ga zapustiti. Prepoved odhoda iz mesta bo veljala do 8. aprila.

Vsi ljudje, ki pridejo v mesto, ki je bilo izvor bolezni, morajo z aplikacijo na mobilnem telefonu dokazati, da so zdravi, poroča francoska tiskovna agencija AFP. V mestu je danes znova začela delovati podzemna železnica, trgovska središča pa naj bi odprli prihodnji teden. Pred dnevi so se v mestu že odprle banke, začeli so voziti avtobusi. Prebivalce so opozorili, naj ne potujejo, če to ni nujno potrebno, starejšim od 65 let pa so svetovali, naj se izogibajo javnemu prevozu.

  • Južna Koreja: Porast vnesenih okužb
Sorodna novica "Južni Korejci so trdo garali, da bi zajezili širjenje. In še vedno garajo"

V Južni Koreji so potrdili 146 novih primerov, kar je najvišje dnevno povišanje v tem tednu. Skupno se je število okuženih povečalo na 9478, umrlo jih je 144, poroča Reuters. Zadnja dva tedna so potrdili med 100 in 200 okužb na dan, kar je občutno manj kot konec februarja, ko se je število dnevno povečevalo tudi za več kot 900. Najmanjši dnevni porast so imeli 22. marca, ko je bilo novih okužb 64.

Oblasti so poostrile nadzor nad prišleki iz tujine, predvsem iz Evrope in ZDA. Vsi, ki pridejo v državo, morajo v obvezno samoosamitev za dva tedna. Oblasti so posvarile, da bodo tujce, ki bodo kršili pravila samoizolacije, deportirali, svojim državljanom pa so v primeru kršitev zažugale z zaporom. Za Južne Korejce, ki bodo kršili pravila samoizolacije, je zagrožena enoletna zaporna kazen in kazen 8.100 dolarjev.

  • Iran: Več kot 34.000 okuženih

V zadnjih 24 urah je umrlo 139 ljudi, skupno število se je povečalo na 2517. Od petka so prepoznali 3076 novih okužb z novim koronavirusom, skupaj pa so doslej v Iranu potrdili 35.408 primerov okužb.

Iranske oblasti so ob tem napovedale, da bodo "v težavnih časih zaradi ameriških sankcij" petino državnega proračuna namenile spopadanju z novim koronavirusom.

V zaporu v mestu Saghez je izbruhnil upor zaradi epidemije koronavirusne bolezni, ob katerem je pobegnilo najmanj 70 zapornikov.

  • Turčija: Veliko povišanje umrlih
Turčija je močno omejila gibanje. Foto: Reuters
Turčija je močno omejila gibanje. Foto: Reuters

Število smrtnih žrtev v Turčiji je s 16 v soboto naraslo na 108, je sporočil zdravstveni minister Fahrettin Koca. Število okužb, ki je med petkom in soboto naraslo za tretjino, se je v soboto povzpelo za 1704, na 7402 primera.

V Turčiji so v zadnjih 24 urah opravili 7641 testov, skupno pa 55.464 od začetka izbruha.

Turške oblasti so, da bi zajezile širjenje novega koronavirusa, prekinile notranje železniške povezave in omejile notranje polete, mednarodne so odpovedale.

Predsednik Recep Tayyip Erdogan je državljane v petek pozval k "prostovoljni karanteni". Od doma naj gredo le v trgovino in po nujnih opravkih. Kot je zapisal na Twitterju, bodo od sobote od polnoči dalje notranji poleti samo med 14 mesti. Potniki bodo za potovanje potrebovali posebno dovoljenje, poroča Reuters.

Oblasti so uvedle tudi omejitve za potovanje. Notranji minister je sporočil, da se lahko prebivalci gibljejo le v kraju, kjer so prijavljeni, drugam bodo lahko potovali le z zdravniškim potrdilom, v primeru smrti bližnjega družinskega člana ali če nimajo namestitve. Zdravstveni delavci prihodnje tri mesece ne smejo na dopust.

Pravosodno ministrstvo je sporočilo, da preiskujejo 372 ljudi v 56 pokrajinah. Razlog? "Manipulativno poročanje ali objave o novem koronavirusu, nespoštljivo vedenje do starejših od 65 let, kršitve karantene in ekonomskih smernic (izdelava lažnih razkužil in zaščitnih mask)," Reuters navaja sporočilo ministrstva.

Ulice v Damasku. Foto: Reuters
Ulice v Damasku. Foto: Reuters
  • Sirija: Potrjenih prvih pet primerov okužbe

Združeni narodi so po potrditvi prvih primerov okužb z novim koronavirusom v Siriji pozvali k prekinitvi ognja v tej državi. "Preprečiti moramo novo katastrofo," je v Ženevi poudaril vodja preiskovalne skupine ZN-a za Sirijo Paulo Pinheiro. Še posebej ogroženih je okoli 6,5 milijona notranje razseljenih Sircev, ki večinoma živijo v zelo slabih higienskih razmerah. Če se bo novi koronavirus v Siriji razširil, bi se lahko sesul še tisti del zdravstvenega sistema, ki še deluje, je opozoril Pinheiro. V Siriji so po poročanju AFP-ja doslej potrdili pet primerov okužbe z novim koronavirusom.

  • Japonska: V Tokiu vse več okuženih
V Tokiu Foto: Reuters
V Tokiu Foto: Reuters

V Tokiu so potrdili 50 novih primerov okužbe, kar je največji dnevni porast. V mestu je zdaj okoli 300 okuženih. Tokijska guvernerka Juriko Koike je kljub razmeroma nizki številki več deset milijonov prebivalcev prestolnice in okolice pozvala, naj se do 12. aprila izogibajo vsem nenujnim opravkom. Mestne oblasti utegnejo kmalu razglasiti izredne razmere, saj se bojijo izbruha bolezni.

Na Japonskem so doslej potrdili več kot 1400 okužb, umrlo je 47 ljudi. V ti številki niso vključeni potniki z ladje, ki je bila pretekli mesec v karanteni ob japonski obali.

Japonski premier Šinzo Abe je za ublažitev posledice pandemije napovedal ukrepe v vrednosti 135 milijard dolarjev.

  • Tajska: Število okuženih se povečuje

Število na novo okuženih na Tajskem se je povišalo za 109, na skupno 1245. Največ, skoraj polovica, jih je v Bangkoku. Umrlo je šest ljudi. Oblasti so ta teden razglasile izredne razmere, tujcem prepovedale vstop in do 30. aprila zaprle vsa javna zbirališča in druge storitve v večjih mestih. Odprte so nujne storitve, trgovine in lekarne. Ta konec tedna so zaprte tudi banke.