Foto: BoBo
Foto: BoBo

Zaradi skokovitega naraščanja števila okuženih se v šolstvu spopadajo z vse več odsotnostmi zaposlenih, hitro narašča tudi število otrok v karanteni. Dodatne težave v šolstvu povzroča novo navodilo NIJZ-ja, da mora učitelj v karanteno, če je z okuženim učencem v razredu preživel najmanj 15 minut. Prej je veljalo 45 minut.

Po podatkih ministrstva za šolstvo je bilo v sredo v osnovnih šolah v karanteni 1417 oddelkov, v srednjih pa 657 oddelkov, skupno 2074, kar je 643 več kot v torek. V sredo je bilo po podatkih sledilnika v karanteni 29.651 učencev in 16.779 dijakov. V vrtcih je bilo v sredo v karanteni 275 oddelkov oz. 3952 otrok.

Od skupaj 523 osnovnih šol se delo na daljavo na podlagi odločitve ravnateljev in v soglasju z ministrstvom in NIJZ-jem zaradi epidemičnih razmer v popolnosti v tem tednu izvaja v 13 šolah ter dveh srednjih šolah, so sporočili z ministrstva. "Če bo podana strokovna ocena, da je treba zaradi varnosti zaščitne ukrepe še okrepiti, bomo to podprli tudi na resornem ministrstvu, same spremembe v izvajanju vzgojno-izobraževalnega procesa pa niso predvidene," so navedli.

Tako tudi ne predvidevajo spremembe šolskega koledarja in tudi ne sistemskega prehoda na izobraževanje na daljavo za celotno državo. Odločitev za izobraževanje na daljavo v primeru poslabšanja epidemičnih razmer je tako v pristojnosti ravnatelja, ki se po posvetovanju z ministrstvom in NIJZ-jem odloči za prehod na izobraževanje na daljavo za določen čas. "Na ta način se zagotavlja možnost ukrepanja glede na lokalne epidemiološke razmere," so zapisali na ministrstvu.

Tudi zimske šolske počitnice bodo, tako kot je predvideno po šolskem koledarju, konec februarja, in ne konec tega meseca, kot je v razmislek osebno predlagal predsednik osnovnošolskega združenja ravnateljev Gregor Pečan.

Učitelje ponekod nadomeščajo študenti, knjižničarke, svetovalni delavci

Ob povečevanju števila okuženih in odsotnih učiteljev je zavod za šolstvo ravnateljem priporočil, naj v organizacijo pouka vključijo tudi svetovalne delavce, knjižničarje in druge strokovne delavce, da bi pouk v največji mogoči meri še vedno potekal v šoli. Na ministrstvu zagotavljajo, da bodo storili vse, da izobraževanje ostane v šolah in da se vzgojno-izobraževalni zavodi zapirajo zadnji.

"Približujemo se kaosu," je opozorila Nives Počkar, direktorica šolskega centra Ljubljana, in ponazorila: "Zdaj, ko pošiljamo otroke v karanteno, učitelji pa so bili že nekaj ur z njimi, to glede na nove izjeme pomeni, da morajo iti vsi učitelji, ki so bili v takem razredu 15 minut, v karanteno. Zdaj moramo najprej ugotoviti, kateri učitelji so izjeme, potem se bomo pa prešteli in najbrž odredili izobraževanje na daljavo, če bomo prišli do podatka, da pouka ne moremo peljati naprej."

Po poročanju Tjaše Lotrič za Radio Slovenija imajo podobne težave tudi šole na Obali – po zadnjih podatkih je v primorskih šolah in vrtcih v karanteni 128 oddelkov. Na Osnovni šoli Koper je število okužb po počitnicah naglo naraslo, pove ravnateljica Ingrid Poropat. Na največji koprski šoli je v karanteni 12 oddelkov od skupno 39: "Sicer še za tri oddelke čakamo potrditev PCR-jev. Velik je izpad tudi na kadrovskem področju, kajti vsi tisti učitelji in strokovni delavci, ki ne izpolnjujejo enega izmed treh izjem pogojev za karanteno, morajo posledično v karanteno. Za zdaj nam še uspeva organizirati vzgojno-izobraževalni proces." Pri tem si pomagajo z različnimi nadomeščanji: "S študenti. Tudi učitelji, ki gredo v karanteno, izvajajo tudi pouk na daljavo, od doma. Vsi vstopamo v razrede: od svetovalne službe do vodstvenih delavcev, knjižničark." Tudi na izolski Osnovni šoli Livade, kjer se šolajo na daljavo trije razredi, odsotnosti učiteljskega kadra nadomeščajo trenutno s pomočjo študentov, je povedala ravnateljica Maja Cetin.

Osnovno šolo Alojza Gradnika v Brdih obiskuje 438 učencev, v karanteni je slaba polovica. Ravnatelj šole Uroš Kobal je povedal, da gre večinoma za učence na predmetni stopnji: "Ob tem moram poudariti, da je odsotnih tudi 15 strokovnih delavcev šole, tako da res z velikimi napori in požrtvovalnostjo teh, ki smo v šoli, poskušamo peljati pouk v skladu s priporočili in smernicami, da smo v šoli."

370 osnovnih in srednjih šol že ima pouk na daljavo