Foto: BoBo
Foto: BoBo

Zaradi covida-19 se v bolnišnicah zdravi 868 bolnikov, 135 na intenzivni negi. Umrlo je 25 bolnikov.

Z okužbami je še vedno najbolj obremenjena Gorenjska, čeprav zadnji podatki kažejo, da je število okuženih začelo upadati. Na Gorenjskem je na 100 tisoč prebivalcev okuženih 1978 prebivalcev, 1. oktobra pa je bilo 890 okužb. Največ okuženih je še vedno v Kranju, v Železnikih pa imajo največ okužb na število prebivalcev. Tam so se okužbe tudi zelo hitro širile.

Strokovnjaki z različnih področij si postavljajo vprašanje, zakaj je ravno Gorenjska najbolj obremenjena regija.

Epidemiologinja in klinična mikrobiologinja Irena Grmek Košnik s kranjske območne enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) kot razlog za visoko število okužb navaja karantenske odločbe, ki so jih 17. oktobra prenehali izdajati.

Po okužbah še vedno prednjači Gorenjska
Epidemija se upočasnjuje

Rozman: Težava oboleli, ki so hodili v službo

Direktor Klinike Golnik Aleš Rozman dodaja, da trdnega dokaza, kaj naj bi na Gorenjskem povečalo število okužb, ni. Težava so bili oboleli, ki so hodili v službo: "Konec avgusta smo opozarjali na vnose iz Hrvaške, septembra in oktobra pa je mlajša aktivno delovna populacija, ki ni imela hujših potekov bolezni, hodila v službe. Takrat je prišlo do preobremenitve epidemiološke službe, ki ni mogla sproti izdajati karantenskih odločb oziroma slediti kontaktom. Takrat se je verjetno zgodila večja količina prenosa, ker je veliko teh podjetij poslovalo. Bolniki z blagimi znaki oziroma njihovi kontakti pa niso pravočasno odhajali v izolacijo oziroma v karanteno."

Tudi družabno življenje in zasebna druženja naj bi bila po besedah Grmek Košnikove relativno pogosta.

Rozman je gostoval tudi v oddaji Odmevi na TV Slovenija. "Računamo, da se krivulja epidemije počasi preveša navzdol. Tako da čez kakšen teden, dva bo tudi pritisk na bolnišnice malo manjši. Upam. To je seveda vse odvisno od ravnanja državljanov. Če se bodo ti ukrepi naprej izvajali, potem bomo tudi ta val uspeli nekako po robu prebroditi," je dejal.

Širjenje okužb po domovih za ostarele
Sorodna novica Predsednica Zdravniške zbornice: Primarni zdravniki v času epidemije premalo slišani

Tretji val v znamenju gripe

Grmek Košnikova je na dopoldanski novinarski konferenci še pojasnila, da tretji val epidemije novega koronavirusa pričakujejo v času sezonske gripe. Ta se navadno začne konec decembra, traja v januarju in februarju, v marcu ali aprilu pa se konča.

Tretji val bo po njenih besedah zelo zagoneten, ker zdravniki ne bodo vedeli, ali ima bolnik gripo ali covid-19. Glede na to je zelo pomembno cepljenje proti gripi, je pozvala.