Slovenijo zajel drugi val epidemije

"Trenutno smo v fazi, ko upamo, da gremo proti vrhu tega drugega vrha, da se bo v naslednjih dnevih število stabiliziralo in da bomo počasi potem drseli navzdol, če ne bo prišlo kaj vmes," je za Televizijo Slovenija povedal direktor NIJZ-ja Milan Krek.

Sorodna novica Inšpektorji preverjajo spoštovanje ukrepov v lokalih in na plažah

Po 34 novih potrjenih okužbah s covidom-19, kar je največ po 16. aprilu, je skupno število potrjenih okužb v Sloveniji naraslo na 1827‬. Doslej je bilo skupno opravljenih 113.665 testiranj. Po podatkih NIJZ-ja je v državi zdaj 256 aktivnih primerov okužb.

Med novookuženimi so tudi štirje zaposleni iz Gorenja, ki pa, po besedah vladnega govorca Jelka Kacina, ni žarišče okužbe. Kot so sporočili iz Gorenja, so vsi štirje zaposleni že več dni doma, potem ko so razvili blažje simptome. Po poročanju TV Slovenija so v Gorenju v karanteno takoj preventivno poslali 25 sodelavcev okuženih, ki za zdaj nimajo simptomov.

Kacin: Okužba se širi predvsem na večjih druženjih

"Lahko povem, da je v Hrastniku večja skupina okuženih spet po neki zabavi, v Ljubljani imamo 11 okuženih, ne poznamo točno izvira okužb. Imamo tudi novega okuženega v Domu upokojencev v Vipavi iz skupine, ki jo spremljamo," je nove okužbe komentiral Krek in zatrdil, da se je NIJZ v zadnjih dveh mescih dobro organiziral. "Postavili smo še dodatnih 40 kolegov, ki so pripravljeni delati na tem polju, imamo pripravljene tudi študente, ki bi nam pomagal pri iskanju stikov," je dejal prvi mož NIJZ-ja.

"To je velik izziv. To ni samo medicinski problem za naše zdravstvo. Kot veste, je zdaj aktiviran tudi UKC Maribor kot druga covidbolnišnica pri nas. To je enormen izziv tudi za NIJZ," je v izjavi za TV Slovenija dejal vladni govorec Jelko Kacin. "Vlada ima pripravljene nekatere ukrepe, ampak dokler se ne primejo ti, za katere je bilo že odločeno in jih je res treba tudi udejanjiti in implementirati, je nepotrebno sprejemati nove dodatne ukrepe," je še dejal Kacin. Ob tem je vladni govorec povedal tudi, da se virus trenutno širi predvsem na večjih druženjih, kot so pikniki in poroke.

"Smo na razpotju in samo dosledno upoštevanje nujnih omejitev, karantenskih odločb in higienskih pravil doma, na delovnem mestu, na poti in na dopustih lahko prepreči množična obolenja, smrti in kolaps zdravstva – in ponovno zaustavljanje javnega življenja," pa je zadnje podatke o številu okužb na Twitterju komentiral predsednik vlade Janez Janša.

V zadnjem tednu potrjenih 148 okužb

Po podatkih vlade je hospitaliziranih 16 bolnikov s covidom-19, nihče od njih ne potrebuje intenzivne nege. V petek ni umrl noben okuženi bolnik, prav tako ni bil nihče odpuščen iz bolnišnice. Doslej je v Sloveniji umrlo 111 bolnikov s covidom-19, 325 pa jih je uspešno prestalo bolnišnično zdravljenje.

V zadnjem tednu je bilo potrjenih 148 primerov okužb, od začetka julija pa skupno 215. V juniju je bilo potrjenih 139 primerov, v maju pa 39. Največ okužb je bilo sicer potrjenih marca (841), aprila pa je bilo odkritih 593 primerov okužb s covidom-19.

V petek je bilo 34 novih okužb z novim koronavirusom potrjenih v 15 občinah. Foto: TV Slovenija
V petek je bilo 34 novih okužb z novim koronavirusom potrjenih v 15 občinah. Foto: TV Slovenija

Po sledilniku covid-19, ki zbira podatke NIJZ-ja in ministrstva za zdravje, je bilo v petek 7 novih primerov potrjenih v Velenju, pet v Hrastniku, po trije v Ljubljani in Cerknici, po dva nova primera so potrdili v Dravogradu, Kopru, na Ravnah na Koroškem in v Laškem, po en nov primer pa je bil odkrit v Vipavi, Mariboru, Pivki, Kranju, Metliki, Murski Soboti in Tišini. Novi koronavirus je bil odkrit tudi pri enem tujem državljanu.