Vsi dijaki in zaposleni v srednjih šolah morajo ves čas nositi zaščitne maske, prav tako zaposleni in učenci osnovnih šol od vključno 6. razreda naprej. Za te do zdaj maske niso bile obvezne, ko so bili v matičnih učilnicah. Na fotografiji dijaki gimnazije Jesenice. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Vsi dijaki in zaposleni v srednjih šolah morajo ves čas nositi zaščitne maske, prav tako zaposleni in učenci osnovnih šol od vključno 6. razreda naprej. Za te do zdaj maske niso bile obvezne, ko so bili v matičnih učilnicah. Na fotografiji dijaki gimnazije Jesenice. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

V srednjih šolah je spet živahneje, saj se je po skoraj petih mesecih pouka na daljavo v šole vrnila še približno polovica dijakov od 1. do 3. letnika. Pouk za dijake prvih treh letnikov je namreč stekel po modelu C ‒ dijaki polovice oddelkov ta teden tako nadaljujejo izobraževanje od doma, druga polovica pa je po več mesecih znova sedla v šolske klopi. Naslednji teden se bosta skupini zamenjali. Za dijake četrtih letnikov in nižjega poklicnega izobraževanja se s tem tednom ne spreminja nič ‒ vsi se še naprej izobražujejo v šoli.

Po priporočilih, ki jih je šolam že pred časom poslal Zavod za šolstvo, bodo v srednjih šolah po besedah predsednice Zveze srednjih šol in dijaških domov Slovenije Frančiške Al-Mansour prvih 14 dni pri pouku zgolj ponavljali snov, da lahko učitelj ugotovi, koliko znanja so dijaki osvojili na daljavo. Če bodo ugotovili manko, bodo skušali to nadomestiti, tudi z dodatnimi urami, kjer bo to potrebno. Vsi dijaki in zaposleni v srednjih šolah morajo ves čas nositi zaščitne maske, prav tako zaposleni in učenci osnovnih šol od vključno 6. razreda naprej. Za zadnje do zdaj maske niso bile obvezne, ko so bili v matičnih učilnicah. Nošenje mask je po besedah ministrice za izobraževanje Simone Kustec ukrep, ki v danih razmerah vsem "skupaj zagotavlja, da se bomo lahko šolali v šolah". Še naprej je določeno tedensko testiranje zaposlenih v vzgojno-izobraževalnih zavodih.

Ob četrtih letnikih v šolah še polovica preostalih dijakov

Mešani občutki ob vrnitvi v šolske klopi

"Občutki so super, po dolgih štirih mesecih bomo spet videli vse sošolce, učiteljice. Z nekaterimi sošolci smo se sicer že prej družili. To, kar ne bo preveč dobro, je, da pišemo teste," je ob vrnitvi v šolske klopi dejal dijak II. gimnazije Maribor Marko. Povedal je, da bi že danes morali pisati spis prvi dve uri, ampak so ga k sreči prestavili. Po petih mesecih pouka na daljavo po njegovem mnenju znanje ni ravno enako, kot če bi imeli običajen pouk. Tudi Eva, ki je dijakinja iste gimnazije, je vesela, da bo po dolgem času videla sošolce in sošolke, saj so doma iz različnih krajev in se niso veliko videli. Tudi njo nekoliko skrbijo preizkusi znanj v tednu, ko bodo v šoli. Jo pa hkrati tudi zanima, ali je od pouka na daljavo sploh odnesla dovolj znanja. Kot je še ocenila, bi se po njenem mnenju dijaki morali v šole vrniti prej, kot so se dejansko.

Sorodna novica V Sloveniji tudi prvi primeri brazilske različice novega koronavirusa

Vrnitve dijakov so zelo veseli na šolah. "Na Gimnaziji Celje - Center imamo danes dvojni praznik ... 8. marec, dan žensk, in pa 'tretji' prvi šolski dan v tem šolskem letu, po 1. septembru, ko smo vsi prvič sedli v šolske klopi, 22. februarju, ko so se po 16. tednih vrnili maturantke in maturanti, in današnji, koso se vrnili tudi dijaki nižjih letnikov. Šola je končno oživela v smehu in radosti ob ponovnem snidenju," je dejal ravnatelj te gimnazije Gregor Deleja. Da so ponovnega začetka pedagoškega procesa v živo vsi veseli, je povedala tudi ravnateljica srednje ekonomske šole na Šolskem centru Ptuj Darja Harb. "Tam, kjer je veliko praktičnega pouka, smo gledali na to, da se je v šolo vrnilo čim več teh dijakov, ob tem pa smo gledali tudi na to, da smo k pouku v živo ta teden vrnili tudi čim več prvih letnikov, ki so bili najmanj v šoli," je dejala.

Tudi na Gimnaziji Nova Gorica so veseli vrnitve dijakov v šolo, je povedal ravnatelj Andrej Šušmelj. Kot je pojasnil, se bodo dijaki prvih in dveh drugih letnikov v šolo vrnili v torek. Danes namreč četrtošolci pišejo predmaturitetni preizkus znanja iz matematike, zato za ostale ni dovolj prostora, manj pa je na voljo tudi učiteljev. Približno deset odstotkov njihovih učiteljev je že prebolelo covid-19. Šušmelj je zadovoljen z odzivom na cepljenje, saj se je prijavilo kar 62,5 odstotka vseh učiteljev. Vseh zaposlenih na šoli je 70. Novogoriško gimnazijo sicer obiskujejo tudi dijaki, ki živijo v sosednji Italiji. Ti spadajo med izjeme in lahko državno mejo prehajajo s potrdilom, ki jim ga bodo izdali na šoli. Težave pa bi lahko imeli njihovi spremljevalci, ki morajo dosledno spoštovati pravila za prehajanje meje z Italijo, na kar so dijake že opozorili.

V šolskih klopeh tudi preostali dijaki
DOS: Pod črto večina dijakov zadovoljna

V Dijaški organizaciji Slovenije (DOS) pozdravljajo vrnitev dijakov v srednje šole. "Nekateri so morda navdušeni malo manj, drugi malo bolj nad vrnitvijo v šole, a pod črto jih je večina kar zadovoljna. Vedo namreč, da je kakovost šolanja v živo neprimerljiva s šolanjem na daljavo, ob tem pa so tukaj še druge pomembne plati, predvsem socialno življenje oziroma stik s prijatelji in sošolci," je dejal podpredsednik DOS-a Oskar Škulj.

Dijaki so po njegovih besedah pripravljeni spoštovati vse priporočene ukrepe za preprečevanje širjenja okužbe z novim koronavirusom. Pred časom so na dijaški organizaciji pripravili posvet s predstavniki večine srednješolskih zavodov, ki so vsi po vrsti zatrjevali, da bodo dijaki tako prispevali k izboljšanju razmer, saj je nošenje mask v šolah v teh okoliščinah še najmanjše zlo.

Odprtje teras in vrtov gostinskih lokalov v posavski in jugovzhodni regiji

Sproščanje ukrepov so dočakali tudi nekateri gostinci v državi - gostinski lokali v posavski regiji in Jugovzhodni Sloveniji danes namreč lahko odprejo terase in vrtove. Gre za poskusno enotedensko odprtje v dveh regijah, ki izpolnjujeta pogoje za rumeno fazo. Glede na podatke o okužbah bo vlada nato odločila, ali bodo lahko lokali obratovali tudi naprej. Vlada je odločila, da lahko gostinci v enotedenskem poskusnem obdobju na zunanjih površinah strežejo med 6. in 19. uro, gostje bodo morali lokal zapustiti najpozneje do 19.30.

Gre za poskusno odprtje za teden dni, glede na podatke o okužbah pa bo vlada odločila, ali bodo lahko lokali obratovali tudi naprej. Foto: BoBo
Gre za poskusno odprtje za teden dni, glede na podatke o okužbah pa bo vlada odločila, ali bodo lahko lokali obratovali tudi naprej. Foto: BoBo

Če se bo število okužb povečalo, bo vlada lokale znova zaprla. Prav tako bi lahko vlada lokale znova zaprla, če bodo inšpektorji zaznavali večje število kršitev veljavnih pogojev obratovanja. Zaposleni v gostinskih lokalih in gostje morajo ves čas nositi maske, razen ko sedijo pri mizi. Zaposleni se bodo morali ob tem enkrat tedensko testirati na okužbo z novim koronavirusom ‒ izjeme veljajo za tiste, ki so cepljeni ali so bolezen preboleli in imajo ustrezno zdravniško potrdilo.

Polne terase gostinskih vrtov

Ob obisku lokala je sicer treba slediti zaščitnim ukrepom za preprečevanje širjenja novega koronavirusa: strežba je dovoljena izključno za mizami, razdalja med osebami mora biti najmanj 1,5 metra, med robovi miz morajo gostinci zagotoviti tri metre razdalje, za eno mizo pa lahko sedijo največ štiri osebe. Glede na velikost terase ali vrta je določeno tudi največje dovoljeno število gostov. Ob tem je nujno še razkuževanje rok ob vstopu in izstopu na teraso ali vrt ter razkuževanje miz pred menjavo gostov za njimi. Nujna je odstranitev ali prilagoditev predmetov v skupni uporabi, kot so začimbe ter igrače, da se jih zaporedoma ne dotika več gostov. Vstop v gostinski lokal je dovoljen le za uporabo toaletnih prostorov.

V ti dve regiji bodo lahko potovali vsi prebivalci Slovenije z izjemo obalno-kraške regije, ki je zaradi povečanega števila okužb v rdeči fazi. Med oranžno in rumeno obarvanimi regijami prehajanje ni omejeno.

Odprte gostinske terase v Posavju

Ostrejši pogoji pri prehajanju meja

Zaradi grožnje, ki jo predstavljajo nove različice novega koronavirusa, odslej veljajo zaostreni pogoji za prehajanje meje. Na notranjih schengenskih mejah so znova uvedli kontrolne točke. Za ves promet so 24 ur na dan na notranjih schegenskih mejah odprti trije mejni prehodi z Italijo, pet na meji z Avstrijo in dva na meji z Madžarsko. Še več mejnih prehodov je pretežno za prebivalstvo ob meji odprtih samo del dneva. Podrobnosti o odprtju in seznamu mejnih prehodov bo policija objavljala na svoji spletni strani.

Spremenili so se pogoji glede predčasne prekinitve karantene ob prihodu v državo. Foto: BoBo
Spremenili so se pogoji glede predčasne prekinitve karantene ob prihodu v državo. Foto: BoBo

Druga večja sprememba je glede predčasne prekinitve karantene ob vstopu v Slovenijo. V to so ob vstopu v državo namreč napoteni vsi, ki ne predložijo negativnega izvida na novi koronavirus, niso preboleli covida-19 ali niso bili cepljeni. Po novem je tovrstno karanteno s testiranjem na novi koronavirus mogoče prekiniti šele peti dan. Do zdaj je veljalo, da si jo lahko ob testiranju prekinil naslednji dan.

Večja novost pa stopi v veljavo v soboto, ko bo obvezno tudi testiranje vseh izjem, ki so zdaj lahko dnevno prehajale mejo. V okviru ukrepa morajo namreč predložiti negativni test na SARS-CoV-2, ki ni starejši od sedem dni. Med drugim bo to veljalo za čezmejne delovne dnevne ali tedenske migrante.

V šole so se vrnili še dijaki prvih treh letnikov
Dijaki so se vrnili k pouku