Prvo cepivo, ki ga pričakujemo, bo BioNTech-Pfizerjevo. Foto: Reuters
Prvo cepivo, ki ga pričakujemo, bo BioNTech-Pfizerjevo. Foto: Reuters

Vlada se je na današnji seji seznanila z Nacionalno strategijo cepljenja. Cepiva, ki bodo dostopna na trgu EU-ja, bodo morala pridobiti dovoljenje za promet pri Evropski agenciji za zdravila (EMA), kar pomeni, da bo proizvajalcem teh cepiv uspelo dokazati, da so cepiva varna, kakovostna in učinkovita.

V prvih nekaj mesecih po pridobitvi dovoljenja za promet na EMI, bo na voljo le omejena količina cepiv, kar pomeni, da bo na voljo manj cepiv od dejanskih potreb in povpraševanj. Zato je treba skrbno določiti prioritetne ciljne skupine ljudi, ki bodo prvi dostopali do cepiv proti covidu-19 – na primer med najbolj ogroženimi so bolniki s kroničnimi boleznimi, zaposleni in stanovalci v DSO-jih, delavci, zaposleni v zdravstvu in kritični infrastrukturi.

Predvidenih 20 cepilnih centrov

Sredstva za cepljenje in logistiko bodo zagotovljena iz proračunskih sredstev, cepivo bo tako dostopno vsakemu prebivalcu Slovenije, ne glede na urejeno ali neurejeno zdravstveno zavarovanje, je na popoldanski novinarski konferenci pojasnila Doroteja Novak Gosarič z direktorata za zdravstveno varstvo ministrstva za zdravje.

Dejala je, da so pravne podlage za izvedbo cepljenja že uredili, prav tako način določanja cepilnih centrov – predvidenih jih je 20, praviloma v bolnišnicah. Proti koncu prve faze cepljenja, ko bodo na voljo tudi cepiva, ki se bodo shranjevala v običajni hladilni verigi, bodo cepljenja organizirana tudi v zdravstvenih domovih

V drugi fazi, ko bo na voljo več proizvajalcev cepiv, večja bo tudi količina, se bo pristop kombiniral s cepljenjem na primarni ravni. V tretji fazi bodo cepili predvidoma izbrani zdravniki, ko bo to potrebno, pa tudi mobilne enote cepilnih centrov.

Slovenija pričakuje Pfeizerjevo cepivo

Za zdaj ni na EU-trgu še nobenega cepiva z dovoljenjem za promet. "Prvo cepivo, ki ga zelo pričakujemo, obeti so izjemno dobri, bo cepivo BioNTech-Pfizerja. Če bo dovoljenje, bomo imeli cepiva za 50.000 prebivalcev Slovenije v prvi fazi cepljenja. To bo morda že konec decembra, zelo verjetno pa v prvi polovici januarja. Kmalu zatem pričakujemo cepivo drugega proizvajalca," je dejala.

V tem tednu je sicer prišla novica, da bo Združeno kraljestvo začelo cepiti že prihodnji teden. Kakšna je razlika pri pridobivanju odobritve tega cepiva med Združenim kraljestvom in EU-jem? "Združeno kraljestvo ni več del EU-ja. Skupna agencija za zdravila EMA, ki je bila prej v Angliji, se je preselila v Evropo. Postopki registracije in pridobitve dovoljenja za promet potekajo ločeno. Drug na drugega nimata nobenega vpliva," odgovarja predstavnica zdravstvenega ministrstva.

Ko bo prvo cepivo pri nas dostopno, bo cepiva manj, kot bo dejanskih potreb. Zato bo cepljenje potekalo na podlagi vnaprej pripravljenih prednostnih seznamov, ki bodo enakomerno razporejeni po celotni Sloveniji, ti pa zaradi varovanja osebnih podatkov ne bodo poimenski.

"Zato smo domove starejših občanov prosili za odziv. Toliko, kot bo odziva od varovancev in zaposlenih, bodo imeli oni med prvimi na voljo. Poleg tega tudi za najbolj izpostavljene delavce v zdravstvu ter glede na njihov odziv, koliko se jih bo želelo cepiti, lahko razdelimo naprej po skupinah kritične infrastrukture," je dejala Novak Gosaričeva. Med prvimi skupinami so še policija, vojska, gasilci, infrastruktura javnega prometa: "Prosila bi za vnaprej, naj vse službe, ki želijo prednostno cepljenje, začnejo pri svojih zaposlenih zbirati odzive. Potrebujemo številke, da pripravimo ustrezno razdelitev," je dodala.

Minister za zdravje Tomaž Gantar pa je danes napovedal, da bo v nekaj dneh na voljo tudi aplikacija, da se bo posameznik naročil na cepljenje proti covidu-19, da bo prišel na vrsto, ko bo cepljenje na voljo. Upa, da bo EMA registriral več cepiv, ne le enega, da potem ne bo težave z dosegljivostjo. Sicer pa se tudi minister strinja s tem, da bi morali imeti prednost za cepljenje zaposleni v tvegani infrastrukturi in starejši, ki so najbolj izpostavljeni.

Sorodna novica Statistični pregled koronavirusa v Sloveniji

26,82 odstotka testov pozitivnih

V sredo je bilo ob 6604 testiranjih potrjenih 1772 okužb z novim koronavirusom, delež pozitivnih testov je bil tako 26,82-odstoten. Umrlo je 45 bolnikov s covidom-19.

Število hospitaliziranih bolnikov je 1289, na intenzivni negi jih je 198.Podatki, pridobljeni v sredo, so v primerjavi s torkom, ko je bilo opravljenih 7178 testiranj in potrjenih 2429 okužb, spodbudnejši.

Včeraj je bilo iz bolnišnic odpuščenih 76 pacientov, na novo sprejetih je bilo 114 ljudi, skupaj pa je oskrbo potrebovalo 1289 ljudi, ali le štirje covidni pacienti več. Intenzivno nego je potreboval en pacient manj kot dan prej.

Skupno je bil doslej potrjenih 81.338 okužb, s covidom-19 je umrlo 1592 ljudi – v sredo 30 v bolnišnicah, 15 pa v domovih za starejše.

V Krškem in Novem mestu višje število okužb posledica okrepljenega testiranja

Pregled novih okužb po krajih sicer pokaže, da je glede na število novih okužb spet na prvem mestu Krško (43), sledijo Domžale (42) okuženimi, Velenje (36), Koper (34), Postojna (30), Novo mesto (29), Sevnica (27), Trebnje (26), Zagorje ob Savi (25), Idrija (22) in Medvode 20, je naštel uradni javni govorec Jelko Kacin. V Ljubljani je bilo novih okužb 171, v Mariboru pa 82.

Najvišji delež trenutno okuženih so imeli znova v občinah Kobilje (3,119 odstotka) in Križevci (2,708 odstotka).

Foto: Televizija Slovenija
Foto: Televizija Slovenija

V zadnjih dneh se je močno povečalo število okužb z novim koronavirusom v Krškem in Novem mestu. V obeh občinah to pripisujejo zadnjemu okrepljenemu testiranju s hitrimi testi, in ne z novim žariščem. Okuženi v glavnini prebolevajo blažjo obliko bolezni.

Po besedah operativnega vodje novomeškega štaba civilne zaščite Gregorja Blažiča v Novem mestu ni posebnega novega žarišča, nenadna rast števila odkritih okužb pa je po njegovem mnenju posledica povečanega testiranja oz. hitrega testiranja pri različnih delodajalcih. V novomeških podjetjih sicer ni večjih posebnosti zaradi okužb, razmere pa se umirjajo tudi v novomeškem domu starejših, je še dejal Blažič. V domu so v soboto vnovič omogočili obiske pri stanovalcih v beli coni. V rdeči coni imajo še 50 stanovalcev, medtem ko so jih imeli ob vrhuncu zadnjega vala približno 170.

Število okužb v zadnjem tednu

Sreda: 1772
Torek: 2429
Ponedeljek: 1293
Nedelja: 426
Sobota: 1107
Petek: 1593
Četrtek: 1611

Povprečje zadnjega tedna je 1461 potrjenih okužb dnevno.

Tudi v Krškem so po navedbah župana Mirana Stanka okrepili testiranje, to je povod za večje številke. V sedmih ali osmih podjetjih so odkrili več okuženih, ki sicer niso kazali posebnih bolezenskih znakov. Drugi razlog za porast števila okužb je po Stankovih besedah rast števila okuženih v domu starejših občanov, okužbe pa se širijo tudi v domačem okolju. Na srečo večina okuženih bolezen preboleva ob blažjih bolezenskih znakih. Umirjanje stanja pričakuje v približno treh tednih, je še dejal Stanko.

Stanje v DSO-jih

V domovih za ostarele je bilo včeraj na novo ozdravljenih 51 več oseb kot v torek, torej skupno 184. Med zaposlenimi je bilo včeraj prvič spet na delu 38 ljudi, je podatke nanizal Kacin.

Na novo okuženih stanovalcev je bilo včeraj 154 in še 72 zaposlenih, od tega 48 med zdravstvenimi domovi. Največ novih okužb je bilo odkritih v Domu Danice Vogrinec v Mariboru (28) in v Domu starejših občanov Vič - Rudnik (25).

V mariborskem domu so popoldne začeli seliti del stanovalcev s covidom-19 v zunanjo rdečo cono, ki so jo uredili v športni dvorani na Taboru. Direktor doma Marko Slavič poudarja, da so uredili najboljše mogoče bivalne razmere, da bi se preseljeni tam čim bolje počutili – prostori so ogrevani, postelje ločene s predelnimi stenami, za boljše počutje so poskrbeli tudi za praznično okrasitev. Trenutno je okužba potrjena pri okoli 150 od skupno nekaj več kot 800 stanovalci, Slavič pa spet poudarja, da delež okuženih stanovalcev ni višji kot v drugih domovih za starejše po Sloveniji.

Na Notranjskem je najhuje v Domu upokojencev v Postojni, kjer je trenutno okuženih 68 stanovalcev in 23 zaposlenih. V Domu upokojencev v Ilirski Bistrici je okuženih 40 stanovalcev in sedem zaposlenih, v domu v Cerknici pa 37 stanovalcev in 11 zaposlenih.

Tudi v obeh enotah Doma upokojencev Idrija se je še povečalo število potrjenih okužb tako med stanovalci kot zaposlenimi. Kot je povedala direktorica Urška Močnik, je imajo skupno 66 aktivno okuženih stanovalcev in 34 aktivno okuženih zaposlenih. Velike težave imajo zaradi pomanjkanja kadra, predvsem negovalnega, zato se niso odločili za selitev okuženih stanovalcev v zunanjo rdečo cono, v športno dvorano, je poročal Radio Slovenija.

Vlada je sicer danes odločala o nadaljnjih ukrepih in obravnavala tudi načrt sproščanja ukrepov za čas, ko bo epidemiološko stanje to omogočalo. Načrt so predstavili na popoldanski novinarski konferenci.