V sredo je bilo pozitivnih dobrih 28 odstotkov izvidov. Umrlo je 41 bolnikov, kar je največ doslej. V bolnišnicah se zdravi vse več bolnikov, po zadnjih podatkih 1210 (18 več kot dan prej), 200 jih je na oddelkih za intenzivno nego.

Na novinarski konferenci je vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin dejal, da se razmere počasi umirjajo. Okuženih je 274 ljudi manj kot dan poprej. Kazalnik R znaša 0,91, kar pomeni, da en okuženi v povprečju okuži manj kot enega. A obenem je poudaril, da so številke nekoliko nižje tudi zaradi spremenjenega načina testiranja.

V tem trenutku okužbe padajo v vseh slovenskih regijah, razen goriške in podravske. "Upam, da tako ostane tudi v prihodnje," je izjavil Kacin.

Sorodna novica Ustavlja se javni prevoz, zapirajo se nenujne trgovine, prepovedano vsakršno zbiranje

Po podatkih sledilnika za covid-19 je trenutno v državi 20.151 aktivnih primerov okužbe, kar je 2,7 odstotka manj kot dan prej. 14-dnevna pojavnost okužb na 100.000 prebivalcev je 961.

Po eni strani se razmere očitno umirjajo, po drugi strani pa vlada zaostruje ukrepe. Na vprašanje, kako gre to skupaj, je Kacin odgovoril, da "minister za zdravje opozarja, da je nevarnost, da bi se trend lahko obrnil".

Kacin je znova pozval k zmanjšanju druženja na minimum oz. na družinski krog tudi ob morebitnih praznovanjih martinovega prihajajoči konec tedna.

Logarjeva: Vrh glede števila umrlih še ni dosežen

Mateja Logar z infekcijske klinike Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana je poudarila nujnost, da ljudje spoštujejo ukrepe. Po njenih besedah se epidemija ne bo začela umirjati, če obstoječih ukrepov ne bomo spoštovali.

Logarjeva je v izjavi za medije še opomnila, da podatki o številu okužb prepričljivega padca še ne kažejo. Poudarila je tudi, da bo število umrlih po predvidevanjih v naslednjih tednih še nekoliko naraščalo oz. da vrh še ni dosežen. Podatki o umrlih se namreč kažejo z zamikom glede na podatke o pozitivnih izvidih testov.

Infektologinja Mateja Logar o ukrepih

Število okuženih še vedno najbolj narašča v Pomurju

Po zadnjih podatkih so od petih slovenskih občin, v katerih so potrdili največ okužb, kar štiri iz Pomurja. V Murski Soboti je bilo 32 okužb, kar je največ v državi, 24 v Beltincih, 23 v Lendavi in 21 v Radencih. Regija je po pojavnosti z okužbami na drugem mestu v državi.

Po zadnjih podatkih je v Pomurju 1448 okužb na 100.000 prebivalcev, v zadnjih dneh je sicer zaznati rahel padec pri štirinajstdnevni incidenci okužb, tako da naj bi se razmere počasi umirjale.

To pa se ne kaže v splošni bolnišnici Murska Sobota, kjer je zaradi covida-19 umrlo 38 ljudi. Kot je povedala pomočnica direktorja za zdravstveno nego Metka Lipič Baligač, njihove zmogljivosti ostajajo polno zasedene. Čeprav se je število kritično bolnih zaradi premeščanja v druge bolnišnice nekoliko zmanjšalo, k njim že prihajajo novi bolniki.

Sorodna novica Gantar: Prve odmerke cepiva bi lahko dobili že decembra

V UKC-ju Maribor 182, v bolnišnici v Novem mestu 84 covidnih bolnikov

Pritisk na bolnišnice se ne zmanjšuje

Iz UKC-ja Maribor so medtem sporočili, da imajo hospitaliziranih 182 covidnih bolnikov, od tega jih je 44 na intenzivnem zdravljenju. V sredo je pri njih umrlo osem covidnih bolnikov, skupaj tako 63. Skupaj so iz UKC-ja doslej odpustili 278 covidnih bolnikov. Zaradi okoliščin, povezanih s covidom-19, je bilo v sredo odsotnih 235 zaposlenih, od tega 40 zdravnikov in 106 delavcev zdravstvene nege. Med 235 odsotnimi gre za 98 primerov varstva otrok, so sporočili.

V Splošni bolnišnici Novo mesto je trenutno hospitaliziranih 84 covidnih bolnikov, od teh 15 na intenzivnem oddelku, dva bolnika pa sta umrla. Glavnina oz. 85 odstotkov hospitaliziranih je iz jugovzhodne Slovenije. Tudi med zaposlenimi so okužbe še vedno prisotne, okuženih in v karanteni imajo približno 80 zaposlenih.

Direktorica Splošne bolnišnice Novo mesto Milena Kramar Zupan je povedala, da na omenjenem covidnem oddelku zdravijo tudi bolnike s Kočevskega in iz Ljubljane, prejšnji teden pa so imeli na zdravljenju tudi bolnike iz Murske Sobote.

Za bolnike s covidom-19 imajo sicer na voljo 90 postelj, od teh 16 na intenzivnem oddelku. V sredo so jih devet odpustili v domačo nego in takoj dobili novih deset, je opozorila. Glede kadra je povedala, da imajo največ težav z medicinskimi sestrami. Več jih je odsotnih zaradi varstva otrok, ki se ob zaprtju šol šolajo na daljavo.

V bolnišnici sicer pomagajo tri upokojene medicinske sestre in trije študenti višjega letnika zdravstvene fakultete, k sodelovanju pa so – za zdaj na zalogo – povabili študente višjih letnikov zdravstvene fakultete, medicinske sestre, ki so se upokojile v preteklih dveh letih, in tudi prostovoljce. "Zavedamo se, da je prezgodaj trditi, da se trend rasti umirja, zato smo previdni in imamo vabila še vedno odprta," stanje pa sicer obvladujejo, je dodala direktorica.

Na severnem Primorskem novo žarišče okužb v Bovcu

Na severnem Primorskem so v sredo odkrili novo žarišče okuženih z novim koronavirusom; v podjetju Mahle Electric Drives v Bovcu je okuženih 22 od 270 zaposlenih. Vodstvo podjetja Mahle je takoj sprejelo ukrepe, kot sta odprava druženja ob odmorih in zaprtje kavomatov. Predvidoma v petek pa bodo testirali vse zaposlene.

Razmere po domovih za ostarele

V Domu sv. Jožefa v Celju se razmere glede okužb z novim koronavirusom stabilizirajo. Tam je pozitivnih 19 stanovalcev in pet zaposlenih. Kot številni drugi se spopadajo s kadrovsko stisko. Na pomoč so jim priskočili iz Zdravstvenega doma Celje, celjske bolnišnice ter Doma starejših v Šmarju pri Jelšah.

"Priskočili so nam na pomoč tudi zaposleni iz štorskega doma Lipa, Doma ob Savinji v Celju in Lambrechtovega doma iz Slovenskih Konjic, ki pa so se morali zdaj zaradi potreb svojih domov vrniti na svoja delovna mesta. Z nami je tudi provincialka šolskih sester, sicer medicinska sestra, in še ena prostovoljka iz celjske župnije. Pomanjkanje delavcev je seveda odraz obolelih, ki so v osamitvi, še posebej pa tudi zaradi drugačne organizacije dela, saj moramo oblikovati redno vsak dan kar pet različnih skupin, ki se ne smejo mešati," je izjavil direktor Doma sv. Jožefa v Celju Jože Planinšek.

V Trubarjevem domu starejših v Loki pri Zidanem Mostu je okuženih še 21 stanovalcev in štirje zaposleni. Ta mesec niso zaznali nobene nove okužbe. Medtem pa v Trubarjevem domu ta mesec niso zaznali nobene nove okužbe. Kadrovsko ob pomoči drugih institucij trenutno shajajo in nimajo več težav, skušajo pa zaposlenim, ki so bili zadnji mesec ves čas v službi, omogočiti kakšen prost dan, je povedal direktor doma Robert Potočnik.

Domovi za starejše so žarišča okužb

Okužbo so zaznali še v Domu upokojencev na Gradišču nad Prvačino (med testiranjem so namreč odkrili okuženega med zaposlenimi v domu), naraslo je tudi število okuženih v domovih v Novi Gorici, Podsabotinu in Črnem Vrhu nad Idrijo. V tamkajšnji centralni enoti v Novi Gorici je tako zdaj okuženih 50 stanovalcev in 11 zaposlenih, v enoti v Podsabotinu pa 40 stanovalcev in trije zaposleni.

"Sreča v nesreči je, da se pri stanovalcih, razen pri treh, ki so žal umrli, ne pojavljajo hujša stanja oziroma hujši zdravstveni zapleti. Imamo nekaj stanovalcev s povišano telesno temperaturo, vendar ni nič tako dramatičnega, da bi potrebovali premestitev v bolnišnico ali kakšne posebne zdravstvene ukrepe," je povedal direktor novogoriškega doma upokojencev Bojan Stante po navedbah regijskega štaba Civilne zaščite za severno Primorsko.

Kot je dodal, bodo sprejeli ponudbe nekaterih drugih domov po Primorskem, ki jim bodo v pomoč odstopili eno do dve sodelavki. "Mislim pa, da bo to potrebno le za nekaj dni v prihodnjem tednu, saj se nekatere okužene delavke že vračajo na delo," je dejal Stante. V domu za institucionalno varstvo starejših in zdravstveno nego Medic hotel v Renčah je okuženih 22 uporabnikov in 11 zaposlenih. V Domu starejših občanov v Ajdovščini in v vipavskem zavodu Pristan so okuženi posamezni zaposleni, ki pa so bili že prej v samoosamitvi in zato niso bili v stiku z drugimi zaposlenimi niti s stanovalci.

V domu starejših v Črnem Vrhu nad Idrijo je okuženih 41 stanovalcev in 20 zaposlenih. Zaradi tolikšnega števila okuženih imajo eno rdečo cono urejeno v samem domu, še eno pa v Centru šolskih in obšolskih dejavnosti na Medvedjem Brdu. Tja so takoj po prvem izbruhu okužb že premestili nekatere okužene.

Direktor doma v Beltincih: Nikogar ne omejujemo, delamo po predpisih

Razmere pa so nejasne v Domu Janka Škrabana v Beltincih. O tem se je v zadnjem času veliko govorilo predvsem zato, ker niso komunicirali z javnostjo, tudi svojci varovancev se pritožujejo, da so odrezani od sveta in da so razmere hujše kot v zaporu, saj že dva meseca nimajo možnosti obiskov in izhodov.

Beltinska občina je medtem pozvala vse zainteresirane posameznike, naj pridejo pomagat v dom pri delitvi hrane, postiljanju in preoblačenju postelj, pri prevozu materiala in odpadkov ter pomagat hranit varovance. Za pomoč pri negi zahtevajo ustrezno usposobljenost.

Da ni nobene komunikacije, je potrdil tudi župan občine Beltinci Marko Virag, ki prav tako ne ve natanko, koliko varovancev je imelo pozitivni izvid testa na novi koronavirus. "V domu imajo rdečo cono, usklajujemo se z Nacionalnih inštitutom za javno zdravje in koordinatorko Marijo Kohek, težava pa so kadri, ki jih nimajo, in to rešujemo s prostovoljci. Občina jim zagotavlja prenočišče, tudi zaščitno opremo, pri tem jim je pomagala tudi šola," je pojasnil Virag.

Direktor doma Janka Škrabana Hugo Maučec pa je le spregovoril za STA. "Nikogar ne omejujemo, delamo po predpisih, potrdim lahko, da smo imeli okuženih 37 stanovalcev in 10 zaposlenih, vendar se nekateri že vračajo in se stanje normalizira," pravi Maučec in dodaja, da bodo več o razmerah pojasnili v petek.