"Maske so preverjene glede na zahteve, česa ne smejo prepuščati. In to je ključni razlog, da maske pomenijo drugačno zaščito kot ruta, šal ipd. Maske, ki so v prodaji, ki imajo to potrdilo, so primerne," je dejala državna sekretarka na ministrstvu za zdravje. Foto: Pixabay

Po zadnjih podatkih zdravljenje v slovenskih bolnišnicah potrebuje 1258 bolnikov s covidom-19, kar je 24 manj kot včeraj. Nekoliko je padlo tudi število bolnikov, ki so hospitalizirani na oddelkih za intenzivno nego – takšnih je 189 oziroma devet manj kot včeraj. Novih sprejemov v bolnišnice je bilo v sredo 110, 97 ljudi pa je bilo odpuščenih iz bolnišnic. V sredo je umrlo 49 bolnikov s covidom-19, skupno doslej 1949.

Sorodna novica Vlada podaljšala večji del ukrepov, morebitne spremembe napovedane za soboto

Državna sekretarka na Ministrstvu za zdravje Marija Magajne je na vladni novinarski konferenci pojasnila, da razmere glede novookuženih in bolnikov v bolnišnicah za zdaj ne omogočajo sproščanja. Dotaknila se je podaljšanih odlokov vlade za omejevanja širjenja epidemije covida-19 in opozorila na del o nošenju zaščitnih mask. "Za zaščito nosno-ustnega predela je obvezna maska, ne zadostuje šal ali kar koli drugega," je poudarila. Pralne maske iz blaga so sicer še naprej dovoljene, je dejala.

Vlada je seji v sredo sprejela odločitev o podaljšanju večjega dela ukrepov. Kot je pojasnil vladni govorec Jelko Kacin, bosta nova odloka glede omejitev gibanja in prepovedi zbiranja ter ukrepov na zunanji meji in nadzornih točkah znotraj Slovenije začela veljati v soboto, 12. decembra, veljala pa bosta 7 dni. Vsebinsko sta odloka nespremenjena, je dejal Kacin. Spremembe glede preostalih ukrepov in omejitev bi sicer lahko po napovedih vladnega govorca sledile v soboto, in sicer po posvetih z zdravniško stroko in gospodarstveniki.

Drugačno obveščanje o izvidu testa

Z večjim številom dostopnih testov in dostopnega testiranja, tudi uvajanja hitrih testov, se nekoliko spreminja tudi obveščanje, je pojasnila sekretarka Marija Magajne. Dodala je, da je večina ljudi, ki so bili testirani do zdaj, dobila informacijo od zdravnika ali vstopne točke, kjer je bil bris odvzet.

"V prihodnje bo ta način avtomatiziran s SMS-sporočilom prek NIJZ-ja, na način, da bo zagotovljena varnost. To bo dvostopenjski način, treba bo na podlagi prvega sporočila vnesti neki podatek, ki je znan samo temu, ki mu je sporočilo namenjeno. Potem bo na SMS dobil še izvid testa. Izvide testov je mogoče spremljati tudi prek portala e-zdravje, z dostopom za posameznike," je pojasnila državna sekretarka. Vsi tisti, ki ne uporabljajo ali ne želijo uporabiti nobenega od teh načinov obveščana, bo še vedno omogočeno sporočanje izvidov z vstopnih točk oz. od zdravnikov, je še dodala.

Trenutno najboljše stanje na Goriškem

14-dnevna incidenca primerov na 100 tisoč prebivalcev kaže, da je v najslabšem stanju še vedno posavska statistična regija (1481 okuženih). Po razširjenosti okužb sledita pomurska in jugovzhodna Slovenija. "Na pozitivni strani je najboljša spet goriška, osrednjeslovenska regija je zdrsnila na drugo mesto," je sporočil Kacin in dodal, da sta najboljši regiji zdrsnili na manj kot 700 okužb na 100 tisoč prebivalcev v zadnjih 14 dneh.

Glede na število potrjenih okužb po Kacinovih navedbah negativno izstopajo občine Brežice (30,) Celje (45), Dravograd in Ivančna Gorica (22), Koper (23), Krško (31), Laško (24), Lenart (23), Murska Sobota (21), Novo mesto (42), Polzela in Slovenj Gradec (33), Ptuj (35), Slovenska Bistrica (68), Šentjur pri Celju (55),Velenje (34) in Žalec 30. V Ljubljani je bilo potrjenih 169 okužb, v Mariboru pa 84.

Nove okužbe ne dajejo podlage za sproščanje, kaj bo ukrenila vlada?

Reševanje kadrovskih težav v DSO-jih

Aktualne razmere v domovih za starejše občane je na dopoldanski novinarski konferenci predstavila državna sekretarka na Ministrstvu za delo, družine in socialne zadeve Mateja Ribič. "V DSO-jih so na novo ozdravljeni 104 stanovalci in 39 zaposlenih. Skupno je tako v drugem valu ozdravelo že 4235 stanovalcev in skoraj 2000 zaposlenih. Na novo okuženih je bilo včeraj 106 stanovalcev in 68 zaposlenih. Žal jih je 22 umrlo," je naštela Ribičeva.

Obiskovanje stanovalcev DSO-jev

Kot je pojasnila državna sekretarka Mateja Ribič, se glede obiskovanja stanovalcev v DSO-jih odloča vsako vodstvo zavoda posebej.

"Naše splošno navodilo je, da če so obiski dovoljeni, da je treba spoštovati vse ukrepe. Menimo, da so obiskovalci toliko odgovorni od svojcev, da se tisti, ki imajo znake okužbe, na obisk ne bodo odpravili," je dejala.

Glede daril je pojasnila, da so določeni domovi že v prvem val darila sprejemali, a so jih dali za določen čas v prostor in nato čez nekaj dni razdelili.

Dotaknila se je tudi obveznega tedenskega množičnega testiranja s hitrimi testi, ki se v primeru okužb v DSO-jih izvaja od ponedeljka. Pojasnila je, da s svojimi kadri testiranja izvajajo v 50 domovih, drugi imajo pomoč mobilnih enot in zdravstvenih domov. Socialnovarstvenim zavodom bodo vsi stroški v zvezi s hitrim testiranjem povrnili iz državnega proračuna.

"Zavedamo se, da je treba kadrovsko okrepiti DSO-je, saj so zaposleni na koncu svojih zmožnosti," je ob tem dejala državna sekretarka. Sporočila je, da je ministrstvo za zdravje včeraj pripravilo program javnih del. "Včeraj je bilo objavljeno povabilo za dodatne kadre izrecno za delo v socialnovarstvenih zavodih in v bolnišnicah. Povabilo bo odprto od 16. decembra naprej. Ta program predstavlja nov pristop pri opravljanju javnih del, saj se le tako lahko razbremenijo redno zaposleni," je dejala Ribičeva.

Po navedbah državne sekretarke na ministrstvu za delo pričakujejo, da se bo v javna dela priključilo okoli 950 ljudi. "Za to je namenjenih 4 milijone evrov. Tudi zavod za zaposlovanje bo vse te vloge obravnaval prioritetno," je pojasnila. Poleg tega bo objavljeno tudi drugo, klasično povabilo za javne delavce, v katero nameravajo na ministrstvu za delo vključiti 4000 ljudi.

Nekateri starejši v domovih svojcev niso videli že več tednov

Zdravstveni inšpektorat v začetku decembra zaznal 272 kršitev, policija 1146

Zdravstveni inšpektorat je od 30. novembra do 6. decembra izvedel 1921 nadzorov spoštovanja ukrepov zaradi epidemije, pri tem pa zaznal 272 kršitev. Izrekel je 28 kazni, 218 opozoril in 66 upravnih ukrepov. Skupno so inšpekcijski organi v zvezi s spoštovanjem ukrepov 548 nadzorov izvedli na javnih mestih, pri tem pa ugotovili 156 kršitev.

286 nadzorov so izvedli v gostinstvu, kjer so ugotovili 21 kršitev. 268 nadzorov so izpeljali v večstanovanjskih objektih, pri tem pa ugotovili pet kršitev. 53 kršitev so ugotovili v 199 nadzorih, izvedenih v trgovski dejavnosti, 21 kršitev pa v drugih dejavnostih, kjer so sicer skupno opravili 308 nadzorov.

Policija pa je v prvih sedmih dneh decembra prejela 174 prijav kršitev, povezanih s spoštovanjem ukrepov zaradi koronavirusa, sama pa je zaznala 1146 kršitev. Izrekla je 905 opozoril in uvedla 475 prekrškovnih postopkov. Izdala je tudi 1483 potrdil o napotitvi v karanteno na domu.

Sorodna novica Statistični pregled koronavirusa v Sloveniji