Uradni govorec kriznega štaba je bil Jelko Kacin. Foto: BoBo
Uradni govorec kriznega štaba je bil Jelko Kacin. Foto: BoBo

Vlada je krizni štab za obvladovanje koronavirusa ustanovila na svoji ustanovni seji, vodil ga je premier Janez Janša. Uradni govorec kriznega štaba je bil Jelko Kacin.

"Vse operativne funkcije, ki so bile v obliki dodatnih interventnih in koordinacijskih zmogljivosti priključene kriznemu štabu v razširjeni sestavi, se odslej opravljajo v okviru matičnih resorjev ministrstev in njihovih organov v sestavi," je v sporočilu za javnost zapisala vlada, ko je pojasnila razloge za konec delovanja kriznega štaba.

Ustanovljena medresorska skupina

Hkrati z ukinitvijo kriznega štaba je vlada ustanovila medresorsko skupino za sprejem, pregled in vrednotenje ponudb zaščitne opreme, ki jo bo vodil državni sekretar na ministrstvu za obrambo Damijan Jaklin. Poleg predstavnikov uprave za zaščito in reševanje ter zavoda za blagovne rezerve bodo člani še predstavniki ministrstev za gospodarski razvoj in tehnologijo, zdravje, zunanje in notranje zadeve.

Naloge medresorske delovne skupine so sprejem in pregled posameznih ponudb zaščitne opreme, vrednotenje zaščitne opreme v smislu izpolnjevanja tehničnih standardov in posredovanje ponudb zaščitne opreme, ki izpolnjujejo zahtevane pogoje, v nadaljnji postopek zavodu za blagovne rezerve. Ta bo izpeljal postopek naročila in sklenil pogodbo za dobavo, so sporočili z vlade.

Tujci v Slovenijo le z dokazili

Od polnoči je prekinjen železniški promet med Slovenijo in Avstrijo, potem ko je vlada izdala odlok o določitvi pogojev vstopa v Slovenijo iz Avstrije. Tujec bo lahko v našo državo vstopil le ob predložitvi dokazila, s katerim izkaže negativen izvid na okužbo z novim koronavirusom.

Četrta žrtev

V Sloveniji se je število okuženih z novim koronavirusom v primerjavi s ponedeljkom povečalo za 38 in skupno je potrjenih primerov že 480.

Število smrtnih žrtev je v Sloveniji naraslo na štiri. Umrla je starejša bolnica, oskrbovanka Doma upokojencev Šmarje pri Jelšah, ki je četrta žrtev tega virusa pri nas.

Po novem bodo testirali tudi starejše z blažjimi simptomi in preostale ljudi s kroničnimi boleznimi in imunskimi pomanjkljivostmi​.