Pozdravi iz Benetk. Foto: Reuters
Pozdravi iz Benetk. Foto: Reuters

Skupno število mrtvih v tej državi je zdaj 19.899. Od 19. marca do danes število smrtnih žrtev ni bilo nikoli manjše od 500. Novookuženih je 4092, skupno število v Italiji potrjenih okužb pa 156.363.

Vodja civilne zaščite Angelo Borrelli je povedal, da je doslej okrevalo okoli 34.000 ljudi, zmanjšuje se pritisk na oddelke za intenzivno nego.

Predstavniki najbolj prizadete dežele Lombardija na severu države medtem ostajajo zaskrbljeni, saj pravijo, da se razmere še vedno niso stabilizirale. Tu je zaradi covida-19 umrlo skupno več kot 10.900 ljudi. Med velikonočnim koncem tedna je policija okrepila nadzor spoštovanja karantene, ki bo v državi veljala do 3. maja.

  • Velika Britanija: Johnson že v domači oskrbi

Število umrlih pada tudi v Veliki Britaniji, kjer je danes umrlo 737 ljudi, kar je občutno manj kot v petek in soboto, ko je številka obakrat presegla 900. Skupno je na Otoku za covidom-19 umrlo 10.612 ljudi. Potrjenih okužb je 84.000.

Britanskega premierja Borisa Johnsona pa so po treh dneh odpustili iz bolnišnice. Johnson, ki je zaradi okužbe s koronavirusom tri dni preživel na intenzivni negi, je po nasvetu zdravnikov bolnišnico zdaj zapustil in bo okreval doma. 55-letni politik se je zahvalil osebju bolnišnice: "Ne morem se jim dovolj zahvaliti. Dolgujem jim življenje."

Ob tem je Britance pozval, naj kljub sončnemu in toplemu vremenu praznične dni preživijo doma, da pa jih razume, kako je to težko, ko pa je "narava tako vabljiva".

Državljanom se je tudi zahvalil, da spoštujejo ukrepe in s tem rešujejo življenja. "Čeprav vsak dan žalujemo za tistimi, ki so nam bili vzeti v tako velikem številu, in čeprav bitka še zdaleč ni za nami, pa je napredek v boju proti koronavirusu, sovražniku, ki ga še vedno ne razumemo povsem, zdaj opazen," je dejal premier v nagovoru, objavljenem na Twitterju.

Boris Johnson. Foto: Reuters
Boris Johnson. Foto: Reuters

Britance je ob velikonočnih praznikih nagovorila kraljica Elizabeta II., ki je tudi poglavarka Anglikanske cerkve. "Koronavirus nas ne bo premagal," je dejala v poslanici. Letos bo velika noč drugačna za številne, vendar pa ni odpovedana, je poudarila 93-letna monarhinja.

Britanska vlada je napovedala, da bo več nacionalnim in mednarodnim organizacijam, med njimi tudi Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO) in Rdečemu križu, namenila dodatno finančno pomoč 228 milijonov evrov za ukrepe, s katerimi bi preprečili drugi val koronavirusne pandemije, zlasti v najrevnejših državah sveta.

  • Nemčija: Koronavirusno predsedstvo

Nemški zunanji minister Heiko Maas je dejal: "To bo koronavirusno predsedstvo, da bi premagali koronavirus in njegove posledice." V uvodniku nemškega časopisa Welt am Sonntag pa je zapisal: "Moramo potegniti nauke iz krize, kot so izboljšanje pripravljenosti EU-ja na katastrofe ter skupna nabava in proizvodnja medicinskih izdelkov, ki rešujejo življenja."

Kot eno najpomembnejših zadev po koncu krize je poudaril koordinirano odpravo omejitev svobode gibanja in na notranjem trgu.

Doslej so v Nemčiji potrdili 120.000 primerov okužbe z novim koronavirusom, umrlo je 2678 ljudi.

Spomladanska ljubezen z maskami v Berlinu. Foto: Reuters
Spomladanska ljubezen z maskami v Berlinu. Foto: Reuters
  • Von der Leyen: Počakajte z rezervacijo poletnih počitnic

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je pred tem opozorila, da bi lahko starejši v samoosamitvi živeli kar do konca leta, saj bodo le tako varni pred okužbo z novim koronavirusom.

"Vem, da je težko in da je samoosamitev breme, a gre za vprašanje življenja ali smrti. Moramo ostati disciplinirani in mirni. Dokler ne razvijemo cepiva, je treba čim bolj omejiti stike s starejšimi," je dejala za Bild. Dodala je: "Za otroke in mlade bo sprostitev omejitve gibanja prišla hitreje kot za starejše in tiste, ki imajo zdravstvene težave."

Dodala je, da bi lahko evropski laboratoriji cepivo proti virusu SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen covid-19, razvili do konca leta. Zagotovila je, da se države že pogovarjajo z laboratoriji, da bi pripravili dovolj cepiva, da bi čim prej lahko cepili kar največ ljudi.

Kako dolgo bomo še živeli v drugačnih razmerah, si ne upa napovedati nihče. Foto: Reuters
Kako dolgo bomo še živeli v drugačnih razmerah, si ne upa napovedati nihče. Foto: Reuters

Ljudem je tudi svetovala, naj z rezervacijo poletnih počitnic še počakajo: "Svetujem, da s takšnimi načrti še počakate. Za julij in avgust trenutno ne more nihče dati zanesljivih napovedi."

Prav tako je zadržana do odločitve nemške vlade, da bodo tisti, ki so za letošnje poletje že pred časom rezervirali počitnice oziroma potovanja, namesto vračila denarja prejeli zgolj posebne bone. "Po celotni Evropi imajo ljudje pravico, da se sami odločijo, ali bodo izbrali bone ali vračilo denarja," je dodala na to temo.

Kljub vsemu je potrošnike, ki niso v brezizhodnem finančnem položaju, pozvala, naj od organizatorjev potovanj ne zahtevajo vračila denarja. "V tej krizi je še toliko pomembnejša solidarnost med ljudmi. Če je le finančno mogoče, bi se morali odpovedati denarju in se odločiti za bone, s čimer bi pomagali potovalnim agencijam, da prebrodijo težke tedne, ki so pred njimi," je dodala von der Leynova.

  • Španija: Znova porast števila umrlih

Po treh dneh upadanja števila smrtnih žrtev covida-19 iz Španije znova poročajo o dnevnem porastu žrtev. V zadnjih 24 urah je umrlo 619 bolnikov, skupno 16.972. V soboto so poročali o 510 smrtnih žrtvah. O največ smrtnih žrtvah v enem dnevu so poročali 2. aprila, ko je covid-19 zahteval 950 življenj.

Število potrjenih primerov okužbe s koronavirusom je v enem dnevu naraslo za 4167, kar je manj kot v soboto. Skupno potrjenih okužb je 166.019.

Zdravstvene oblasti so že ocenile, da je epidemija v državi dosegla vrhunec, a so kljub temu prebivalce pozvale, naj se strogo držijo ukrepov karantene, ki velja od 14. marca. Ukrepi, kot so odhod od doma samo na delo, po nujnih nakupih ter obisk zdravnika, naj bi sprva veljali do 25. aprila. Vlada je že dala vedeti, da bo karanteno podaljšala še za 14 dni.

Bodo pa v ponedeljek vseeno začeli rahlo sproščati omejitve in so že prižgali zeleno luč, da se nekateri nenujni delavci lahko vrnejo na delo.

Bolezen je posebej nevarna za starejše in tiste s predhodnimi boleznimi. Foto: Reuters
Bolezen je posebej nevarna za starejše in tiste s predhodnimi boleznimi. Foto: Reuters

Ministrica za turizem Reyes Maroto je za časopis El Pais dejala, da ne vedo, kdaj bodo znova odprli meje, saj je to odvisno od razvoja epidemije, da pa bodo tudi po odpravi karantene ohranili pravila omejevanja socialnih stikov, tudi na plažah, vse dokler ne bodo znanstveniki odkrili cepiva.

Na postajah podzemne železnice in železniških postajah bodo od ponedeljka delili zaščitne maske, saj bodo po dveh tednih "mirovanja" znova odprli nekatera podjetja, so sporočili iz Madrida.

  • Francija: Karantena je pokazala prve učinke

V Franciji so v soboto poročali o novih 635 smrtnih žrtvah covida-19, skupno 13.832. To je manj kot dan prej, ko je v 24 urah umrlo 987 ljudi. Predstavnik zdravstvenih oblasti Jerome Salomon je ocenil, da se je krivulja epidemije zravnala, a opozoril, da je še vedno zelo visoko in da morajo ostati pozorni.

Med 635 novimi smrtnimi žrtvami covida-19 jih je 345 umrlo v bolnišnicah, 280 pa v domovih za starejše. Tretji dan zapored se je zmanjšalo število bolnikov na intenzivni negi, in sicer za 121.

V Franciji so doslej potrdili 90.676 primerov okužbe z novim koronavirusom, čeprav je dejansko število veliko večje, saj vsi morebitni okuženi niso testirani.

Francija je karanteno uvedla 17. marca. Salomon je v soboto dejal, da če se bo nadaljevalo sedanje gibanje zravnane krivulje, pomeni, da so "skupaj dosegli prvi korak in da je karantena pokazala prve učinke". Opozoril je, da je krivulja še vedno zelo visoko in da še vedno sprejmejo veliko bolnikov v bolnišnicah. Zato po njegovem mnenju še ne gre napovedovati prihodnosti.

Francoski predsednik Emmanuel Macron bo v ponedeljek nagovoril Francoze. To bo njegov tretji nagovor v času epidemije. Pričakovati je, da bo podaljšal karanteno, ki bi se po prvotnih načrtih iztekla 15. aprila.

  • Rusija: Izredne razmere v moskovskih bolnišnicah

O prenapolnjenosti bolnišnic poročajo tudi iz največjih ruskih mest. "Razmere v bolnišnicah v Moskvi in St. Peterburgu, a predvsem v Moskvi, so precej napete, saj število okuženih, ki potrebujejo zdravniško pomoč, narašča," je dejal predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. "Vsak dan pride ogromno bolnikov. V moskovskih bolnišnicah vladajo izredne razmere," je dodal.

V Rusiji se je v nedeljo število potrjeno okuženih povzpelo za več kot 2000, število smrtnih žrtev se je povečalo za 24, na 130.

EU opozarja o usklajeni odpravi ukrepov