Nova različica virusa naj bi bila bolj prenosljiva, a ne povzroča hujših oblik bolezni kot prejšnje. Foto: EPA
Nova različica virusa naj bi bila bolj prenosljiva, a ne povzroča hujših oblik bolezni kot prejšnje. Foto: EPA

Pojasnilo WHO-ja prihaja po tem, ko so prvi laboratorijski testi pokazali, da je nova različica virusa delno zaobšla cepivo podjetij Pfizerja in BioNTecha. To naj bi bilo do 40-krat manj učinkovito proti različici omikron kot proti izvorni različici virusa. Raziskovalci pravijo, da se je zgodil "zelo velik padec" pri tem, kako dobro protitelesa nevtralizirajo novo različico virusa.

Vendar pa je predstavnik WHO-ja Michael Ryan dejal, da ni znakov, da bi omikron zaobšel zaščito cepiva bolj kot druge različice virusa covida-19. To je mogoče sklepati na podlagi prvih podatkov iz Južne Afrike, kjer se je različica najprej pojavila, je pojasnil.

Cepivo so učinkovita

Priznal je, da utegnejo biti obstoječa cepiva manj učinkovita proti omikronu, ki ima več kot 30 mutacij na proteinski konici, da pa "ni zelo verjetno", da cepiva sploh ne bi učinkovala.

"Imamo zelo učinkovita cepiva, ki so se do zdaj izkazala proti vsem različicam virusa, predvsem glede poteka hujših oblik bolezni in hospitalizacije, zato ni mogoče pričakovati, da bi bilo tokrat kaj drugače," je dejal in dodal, da preliminarni podatki kažejo, da ljudje ne zbolijo huje kot pri okužbi s prejšnjimi različicami. Nova različica koronavirusa omikron očitno ne povzroča hujših oblik bolezni kot prejšnje.

Pfizer: Cepivo po treh odmerkih učinkovito proti omikronu

Farmacevtski podjetji Pfizer in BioNTech sta sporočili, da je njuno cepivo učinkovito tudi proti omikronu, vendar so potrebni trije odmerki.

Cepivo po treh odmerkih nudi podobno zaščito proti omikronu kot po dveh odmerkih proti drugim različicam koronavirusa.

BioNTech in Pfizer sta sporočila, da je bila pri dveh odmerkih količina nevtralizirajočih protiteles znatno nižja, vendar je tretji odmerek 25-krat povečal njihovo količino.

Hkrati so sporočili, da bi lahko tudi dva odmerka ščitila pred hudo obliko covida po okužbi z omikronom. Vendar pa študija kaže, da trije odmerki nudijo boljšo zaščito, je poudaril izvršni direktor Pfizerja Albert Bourla.

Izvršni direktor BioNTecha Ugur Sahin pa je povedal, da se lahko razmik med drugim in tretjim odmerkom cepiva skrajša na tri mesece, kar bi po njegovih besedah okrepilo zaščito proti omikronu.

ECDC: Vsi primeri omikrona v Evropi asimptomatski ali blagi

Evropski center za nadzor in preprečevanje bolezni (ECDC) je sporočil, da so vsi do zdaj potrjeni primeri okužb z omikronom asimptomatski in blagi. Do zdaj še ni bilo potrjenega smrtnega primera.

Do ponedeljka so na območju Evropske unije in Evropskega gospodarskega prostora uradno potrdili 274 primerov okužb z omikronom. O njih so poročali v skupno 19 državah, nazadnje na Hrvaškem, obenem pa v več državah preiskujejo tudi sume verjetnih primerov. Večina potrjenih primerov je epidemiološko povezana s potovanji v afriške države, kjer so omikron najprej potrdili.

Iz Južne Afrike poročajo o manj resnem poteku bolezni

Tudi iz Južne Afrike sporočajo, da se virus resnično širi najhitreje do zdaj, da pa je veliko manj resnejših oblik bolezni.

V bolnišnici v Pretorii so tako večinoma bolniki, ki imajo manj resen potek koronavirusne bolezni 19, kot so jih imeli okuženi s predhodnimi različicami. Večina obolelih je bila v bolnišnično oskrbo sprejeta zaradi drugih zdravstvenih zapletov, simptomov covida-19 nimajo, poroča The New York Times. Tudi stopnja smrtnosti zaradi covida-19 v Južni Afriki ni narasla.

Žarišče okužbe z omikronom v Oslu

Iz Norveške pa poročajo o množični okužbi z omikronom, s čimer je Oslo postal žarišče okužbe z omikronom v Evropi. V neki restavraciji se je okužilo kar 120 ljudi, pri polovici so potrdili različico omikron. Vsi oboleli imajo blažje simptome, kar bi lahko pomenilo začetek konca epidemije.

"Imajo simptome, kot so visoka telesna temperatura, kašelj, glavobol, bolečine v mišicah, utrujenost, a do zdaj nihče med njimi ni resneje zbolel, prav tako pa nihče ni bil zdravljen v bolnišnici," je za The Telegraph pojasnila zdravnica Tine Ravlo.

Norveški državni epidemiolog Frode Forland pa je dejal, da je veliko število okuženih dokaz, da je omikron bistveno bolj nalezljiv od različice delta. "To je upanje. Je najboljši scenarij, ki bi ga lahko imeli," je dejal. "Ker so oblike okužbe blažje, se bo okužila večina ljudi, s čimer se bo vzpostavila naravna imunost," je prepričan.

Potnike v Hongkongu čaka najmanj 14-dnevna karantena