Generalni direktor WHO-ja Tedros Adhanom Ghebreyesus je dejal, da smo zdaj
Generalni direktor WHO-ja Tedros Adhanom Ghebreyesus je dejal, da smo zdaj "v zelo občutljivem položaju, ko se bo širjenje virusa lahko premaknilo v katero koli smer". Foto: Reuters

"Če boste zdaj ukrepali agresivno, boste zajezili širjenje virusa, boste preprečili, da bi ljudje zboleli. Lahko boste rešili življenja," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal Tedros.

Med tovrstnimi ukrepi je poudaril predvsem zgodnje odkrivanje, izolacijo obolelih in nadzor tistih, ki so bili v stiku z okuženimi.

Položaj na Kitajskem se medtem umirja. Iz te države poročajo o 433 novih primerih okužbe, od katerih so se vsi razen 24 pojavili v najhuje prizadeti provinci Hubej. Skupno so v državi do zdaj našteli že skoraj 78.500 primerov okužbe. Je pa že tretji dan zapored padlo število smrtnih žrtev virusa. Umrlo je 29 ljudi. Skupno je bila okužba do zdaj na Kitajskem usodna za 2744 ljudi.

Irski strokovnjaki so izdelali računalniški model strukture novega koronavirusa. Foto: Reuters
Irski strokovnjaki so izdelali računalniški model strukture novega koronavirusa. Foto: Reuters

Zdaj pa je težava, da je drugod po svetu številka na novo odkritih primerov že višja. Največ žrtev zunaj Kitajske je novi koronavirus zahteval v Iranu. Po uradnih podatkih je umrlo 26 ljudi, okuženih naj bi jih bilo 245. A epidemiologi dvomijo o tako nizkem številu okuženih, saj te številke pomenijo kar 14-odstotno smrtnost. Iran je sicer prepovedal vstop v državo vsem državljanom Kitajske.

Ob tem je še posebej skrb vzbujajoče stanje v Italiji in Južni Koreji, kjer se kljub ukrepom zdravstvenih oblasti pojavljajo vedno novi primeri okužb. "Virus ne spoštuje meja in ne izbira narodov," je še dejal Tedros.

Tedros: Očitno ne prihaja do splošnega širjenja virusa

Kot svetlo točko je navedel dejstvo, da se očitno vendarle ne dogaja splošno širjenje virusa med prebivalstvom. Vendar pa morajo biti države pripravljene na pojav virusa in morajo imeti pripravljene ukrepe za zajezitev njegovega širjenja.

"Zdaj smo v zelo občutljivem položaju, ko se bo širjenje virusa lahko premaknilo v katero koli smer, odvisno od tega, kako bomo ukrepali," je še dejal generalni direktor WHO-ja in opozoril, da ima virus SARS-CoV-2 "potencial za pandemijo", torej da se lahko hitro razširi po vsem svetu.

V južnokorejskem mestu Daegu teste okuženosti izvajajo kar na voznikih, ki medtem lahko ostanejo za volani. Foto: Reuters
V južnokorejskem mestu Daegu teste okuženosti izvajajo kar na voznikih, ki medtem lahko ostanejo za volani. Foto: Reuters

Kitajski strokovnjak: Epidemija bo pod nadzorom do konca aprila

Najbolj priznani kitajski strokovnjak za okužbe dihal, Žong Nanšan, je izjavil, da bo epidemija okužb z novim koronavirusom zagotovo pod nadzorom do konca aprila. Na Japonskem bodo vse osnovne in srednje šole marca zaprte.

Žong, direktor kitajskega raziskovalnega centra za respiratorne bolezni, je po poročanju ameriške televizije CNN dejal, da so do zdaj pravilno napovedali potek širjenja virusa. "Predvideli smo, da bo število okužb z novim koronavirusom doseglo vrhunec sredi ali konec februarja. V resnici se je izkazalo, da je število okužb na Kitajskem po 15. februarju začelo upadati. Napovedali smo, da se bo okužilo 60.000–70.000 Kitajcev, zdaj smo pri 78.000," je dejal.

Po svetu je z novim koronavirusom okuženih več kot 81.700 ljudi na vseh celinah z izjemo Antarktike. Prvič v enem dnevu je bilo število novih primerov okužb zunaj Kitajske večje kot v sami državi. Do zdaj je virus po svetu zahteval najmanj 2800 življenj, veliko večino na Kitajskem, kjer je tudi izbruhnil.

Japonski premier Šinzo Abe je ukazal, da morajo 2. marca vse osnovne in srednje šole zapreti vrata. Pouka ne bo do spomladanskih počitnic, ki se končajo konec marca.

Iz Japonske poročajo o zanimivem primeru. Neka ženska je bila namreč že drugič pozitivna na novi koronavirus.

V pristanišču na mehiškem otoku Cozumel so zaradi suma okužb z novim koronavirusom ustavili veliko ladjo za križarjenje MSC Meraviglia, na kateri je okoli 6000 ljudi. Zdravstveni delavci izvajajo teste na potnikih za prisotnost virusa.


Za testiranje so se odločili, ko je eden od članov posadke zbolel z gripi podobnimi simptomi. Sprva so ladjo že zavrnili na Jamajki in Kajmanskih otokih, guverner mehiške zvezne države Quintana Roo, Carlos Joaquín, pa jim je vendarle dovolil zasidranje na otoku Cozumel, ki je del te države na vzhodu Mehike.


Vendar pa guverner ni odobril izkrcanju nikomur, dokler ne bodo testiranja potrdila, da na ladji ni okužb z novim koronavirusom.

Tujci ne smejo v Meko in Medino

Savdska Arabija je prepovedala vstop v državo vsem tujim romarjem, ni pa še jasno, ali bo širjenje okužbe vplivalo tudi na julijsko množično romanje v savdski sveti mesti, imenovano hadž, ki se ga udeleži več kot milijon ljudi. V državo so prepovedali tudi vstop drugim tujcem, ki niso romarji, a prihajajo iz držav, iz katerih so poročali o okužbah.

Trump: V ZDA zelo majhno tveganje za okužbo

Oglasil se je ameriški predsednik Donald Trump, ki je zatrdil, da je tveganje za okužbo v ZDA še vedno "zelo majhno" zaradi ukrepov, ki jih je sprejela njegova vlada, čeprav naj bi se njegovim odločitvam nekateri posmehovali. Med te ukrepe šteje omejitev poletov iz Kitajske v ZDA. Na ta seznam za zdaj po Trumpovih besedah ne bodo dodajali novih držav, češ da "zdaj še ni pravi čas".

Trump je zagotovil, da bodo proti virusu storili vse ustrezno, in dodal, da bodo porabili tudi več kot 2,5 milijarde dolarjev, kolikor je najprej od kongresa zahtevala njegova vlada, če bi bili demokrati v kongresu pripravljeni na to. Vodja senatne demokratske manjšine Chuck Schumer je pred novinarsko konferenco predlagal 8,5 milijarde dolarjev izredne porabe.

"Mislim, da obstaja možnost, da se stvari poslabšajo, možnost, da postanejo bistveno slabše, a nič ni neizogibno," je dejal. Nadaljnje ukrepe bo z zdravstvenimi delavci in vlado usklajeval podpredsednik države Mike Pence.

V ZDA so imeli v sredo 60 potrjenih primerov okužb. Gre skoraj izključno za evakuirane Američane iz Kitajske in s potniške križarke Diamond Princess. Ameriški strokovnjaki opozarjajo, da se morajo pripraviti na izbruh oziroma širitev okužb tako kot vsepovsod drugje. Poleg tega so odkrili okužbo pri osebi v Kaliforniji, ki ni povezana s potovanji v tujino in drugimi bolniki.

ZDA za zdaj ne bodo omejile potovanj iz držav z največ okužbami, kot sta Italija in Južna Koreja. Foto: Reuters
ZDA za zdaj ne bodo omejile potovanj iz držav z največ okužbami, kot sta Italija in Južna Koreja. Foto: Reuters

Odpovedane vojaške vaje Južne Koreje in ZDA

Avstralija je podaljšala prepoved vstop v državo vsem tujcem, ki prihajajo iz celinske Kitajske. Ta ukrep so uvedli 1. februarja. "Vse kaže na to, da bo svet kmalu doživel pandemijo," je dejal premier Scott Morrison.

Največ okuženih zunaj Kitajske, več kot 1700, je v Južni Koreji. Odpovedane so tudi skupne vojaške vaje z ZDA, potem ko so se z virusom okužili tudi nekateri vojaki. Velika večina primerov, tudi najnovejših, je še vedno koncentriranih na mesto Daegu na jugu države in regijo, ki ga obkroža.

Iz Severne Koreje še niso poročali o okužbi z novim koronavirusom, a so kljub temu vse šole do preklica zaprte. V Hongkongu je okuženih 92 ljudi.

Član Mednarodnega olimpijskega komiteja Dick Pound je dejal,
Član Mednarodnega olimpijskega komiteja Dick Pound je dejal, "da ni nemogoče", da bi poletne olimpijske igre v Tokiu prestavili za eno leto. Foto: Reuters
WHO: Epidemija je na odločilni točki