Foto: BoBo
Foto: BoBo

Po napovedi bi morali poskusno množično testiranje na okužbo z novim koronavirusom v ponedeljek začeti v Ljubljani na Kongresnem trgu. Ta dan bi potekalo od 10. do 17. ure, od torka do četrtka pa od 8. do 17. ure. Uro začetka testiranj v torek bodo z ministrstva sporočili v ponedeljek, pa tudi druge informacije.

Posameznik, ki se želi testirati, bo moral s sabo prinesti osebni dokument in kartico zdravstvenega zavarovanja. V mobilnem laboratoriju naj bi na uro lahko izvedli predvidoma 60 testov.

Pri organizaciji testiranja v prestolnici sodeluje tudi Mestna občina Ljubljana. Za varnost in upoštevanje varnostne razdalje bo skrbela ljubljanska civilna zaščita, morda bodo pomagali tudi mestni redarji. Na ministrstvu vsem zainteresiranim za testiranjem priporočajo, naj imajo s seboj zaščitno masko.

Hitre teste je ministrstvo za zdravje v postopku javnega naročanja naročilo pri družbi Majbert Pharm. Ta je ponudila najnižjo ceno, in sicer 1,982 evra z DDV-jem za test. Prvo delno dobavo hitrih testov bodo skladno s pogodbo izvedli v ponedeljek, skupna količina dobavljenih testov pa bo okoli 500.000. Prednost antigenskih testov je predvsem hitrost, saj je rezultat znan v nekaj minutah. Vendar se na račun hitrosti izgubi zanesljivost.

Zapleti z množičnim testiranjem

Po poročanju novinarke TV Slovenija Katarine Golob Veselič na ministrstvu za zdravje po odstopu ministra Tomaža Gantarja vlada precejšnja zmeda. Prvi problem je ta, da testerjev s katerimi naj bi izvajali testiranje v resnici sploh še ni v Sloveniji, razpis zanje so namreč morali na ministrstvu ponoviti. Rok, ko naj bi ti prispeli v državo, pa poteče šele jutri, ko pa naj bi se testiranje na Kongresnem trgu v Ljubljani že izvajalo. Druga težava je, kdo bo izvajal testiranje: "Če so nam na ministrstvu danes zatrdili, da naj bi ga izvajala civilna zaščita ob pomoči občine Ljubljana, smo iz vladne strani dobili informacijo, da je danes tekom dneva situacijo reševal direktor NIJZ-ja Milan Krek in na hitro zbral ekipo, ki bo izvajala testiranje," je še poročala Katarina Golob Veselič.

V soboto 884 okužb, umrlo je 39 bolnikov

Petek - 1427
Četrtek - 1512
Sreda - 1624
Torek - 2107
Ponedeljek - 1524
Nedelja - 431
Sobota - 830

V soboto je bilo ob 2646 testih na novi koronavirus potrjenih 884 okužb; pozitivnih je bilo 33,4 odstotka testov. Umrlo je 39 bolnikov.

Po podatkih vlade je bilo v soboto hospitaliziranih 1214 ljudi, na intenzivni negi je bil 201 bolnik.

Nam poznanih aktivnih primerov okužbe je 20.047, kažejo podatki covid-sledilnika.

Prejšnjo soboto je bilo 830 okužb, torej primerljivo.

Kljub temu podatki zadnjih nekaj dni kažejo, da se po daljšem času stagniranje počasi obrača navzdol. Vprašanje ostaja, kakšen bo vpliv zadnjega rahljanja ukrepov in druženja ljudi čez praznike.

Sedemdnevno povprečje števila potrjenih okužb je bilo v petek 1351, kar je 43 manj, 14-dnevna pojavnost okužb na 100.000 prebivalcev pa je bila v 958, kar je devet manj kot dan prej.

Skupaj je doslej umrlo 2358 bolnikov s covidom-19, potrdili pa so 105.899 okužb, kažejo podatki ministrstva za zdravje.

Po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje je bilo v soboto pri nas 19.940 aktivnih primerov okužbe. V zadnjih 14 dneh so potrdili 951 primerov okužbe na 100.000 prebivalcev Slovenije, v zadnjih sedmih dneh pa so povprečno potrdili 1358 okužb na dan.

Statistični pregled koronavirusa v Sloveniji

Teritorialna razporejenost okužb

Največje sedemdnevno povprečje pojavnosti števila potrjenih okužb na 100.000 prebivalcev so v soboto zabeležili v jugovzhodni Sloveniji, in sicer 726. Sledijo pomurska regija s 629,4, posavska s 601,5 in savinjska s povprečno 557 okuženih na 100.000 prebivalcev v zadnjih sedmih dneh.

Po sobotnih podatkih o 14-dnevnem povprečju pojavnosti števila potrjenih okužb na 100.000 prebivalcev tudi prednjači jugovzhodna Slovenija 1463,1 okužbami. Sledijo posavska regija s 1441,1 okužbami, pomurska regija s 1346,2 in savinjska s povprečno 1189,5 okuženih na 100.000 prebivalcev v zadnjih 14 dneh.

Največji delež okuženih prebivalcev je bil po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje v soboto v občini Velika Polana, in sicer 3,399 odstotka. Več kot dva odstotka okuženih prebivalcev pa je bilo še v občinah Solčava, Polzela, Luče, Mirna Peč, Žužemberk, Šmartno pri Litiji, Šentrupert in Sveti Jurij ob Ščavnici.

V soboto so največ, 100 okužb potrdili v Ljubljani, kjer je delež okuženih prebivalcev 0,63. V Mariboru so potrdili 53 okužb, v Slovenski Bistrici 36, v Sevnici 31, v Šentjurju 22 in na Ptuju 21. V ostalih občinah so potrdili manj kot 20 okužb.

Za božič omejitev gibanja med občinami in regijami za obiske predvidoma ne bo veljala

Dovoljeno druženje največ šestih odraslih iz dveh gospodinjstev

Vlada je v soboto sprejela načrt ukrepov, ki bo veljal med prihajajočimi prazniki. V primeru stabilne epidemiološke slike omejitev gibanja na občino oziroma regijo za božič ne bo veljala, dovoljeno bo druženje z osebami iz največ dveh gospodinjstev, družilo se bo lahko največ šest odraslih. Tak režim bi lahko ob stabilnih razmerah veljal tudi za silvestrovo.

Gibanje med občinami in regijami bo ob upoštevanju teh pogojev sproščeno od 24. decembra opoldne do 25. decembra do 20. ure ter od 31. decembra opoldne do 1. januarja do 20. ure. Kot je dejal vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin, bodo tako omogočeni obiski najbližjih, nikakor pa ne množična praznovanja. Vlada ob tem ponovno poziva vse, naj na minimum zmanjšajo stike že v dneh pred božičem in v tednu po novem letu. Vsem, ki se bodo med prazniki družili s člani drugih gospodinjstev, svetujejo, da se po stiku oziroma obisku samoizolirajo.

Janša opozoril na zaostren vstop v Slovenijo in druge države EU-ja med prazniki

Foto: Twitter/posnetek zaslona
Foto: Twitter/posnetek zaslona

Na to je opozoril tudi premier Janez Janša, ki je na Twitterju zapisal: "Nekoliko ugodnejša epidemiološka slika v primerjavi s prejšnjim tednom ni posledica nekaterih začasnih predprazničnih sprostitev, temveč razmer v tednu dni prej. V dneh in tednih pred nami se na vsak način izognimo vseh tveganih stikov in stike nasploh omejimo na minimum. Med božičnimi prazniki bodo možni tudi obiski med člani več gospodinjstev, vendar prosimo vse, ki bodo to možnost izkoristili, da se po obiskih samoizolirajo vsaj za 7 dni. Le v primeru izboljšanja bo mogoče vrtce in šole vsaj delno odpreti po praznikih."

Ob tem je pozval vse, da v naslednjih tednih ne potujejo v tujino, še posebej ne v države Balkana, ker je epidemiološka slika povsod slaba. "Pogoji za vstop v Slovenijo (in večino drugih držav EU v soseščini) bodo med in po praznikih zaostreni," je dodal Janša. Tudi danes je opozoril, da bo vstop v Slovenijo in mnoge druge države EU-ja med in po praznikih skrajno zaostren. "Ne odpravljajte se preko meje," je pozval.

Kar tretjina testov pozitivnih