Zakaj v Centru za tujce Postojna karantena ne velja za migrante, ki v Slovenijo prebežijo iz držav na t. i. balkanski poti, ki so na rdečem seznamu, se sprašujejo v policijskem sindikatu. Foto: BoBo
Zakaj v Centru za tujce Postojna karantena ne velja za migrante, ki v Slovenijo prebežijo iz držav na t. i. balkanski poti, ki so na rdečem seznamu, se sprašujejo v policijskem sindikatu. Foto: BoBo

Zaposleni v Centru za tujce Postojna že dalj časa opozarjajo vodstvo policije na nevzdržne razmere zaradi nevarnosti potencialne okužbe z novim koronavirusom. V zadnjih dneh so se razmere za varnost in zdravje, predvsem zaradi postopnega porasta obolelih v državah Zahodnega Balkana, od koder prihaja velika večina tujcev, ki so nastanjeni v centru, znova poslabšale, opozarjajo.

Vlada je že 18. 6. sprejela odlok, s katerim je na seznam držav s poslabšano epidemiološko sliko dodala tudi Bosno in Hercegovino, Srbijo in Kosovo. Gre za države s tako imenovane balkanske poti, skozi katere potuje največ nezakonitih migrantov, ki nameravajo vstopiti v Republiko Slovenijo in potem tudi nadaljevati pot v druge države EU-ja.

Sindikalisti od NIJZ-ja pričakujejo pojasnila. Na fotografiji direktor NIJZ-ja Milan Krek. Foto: MMC RTV SLO
Sindikalisti od NIJZ-ja pričakujejo pojasnila. Na fotografiji direktor NIJZ-ja Milan Krek. Foto: MMC RTV SLO

Zakaj za migrante ne velja karantena?

"Skrb vzbujajoče je dejstvo, da za tujce – nezakonite migrante – ukrep karantene, ki je z Odlokom določen za vse tujce in državljane Republike Slovenije, ki se vračajo v Republiko Slovenijo iz držav, ki so na rdečem seznamu, ne velja, in jih za to ne nastanijo v primerne prostore, ki bi bili namenjeni izolaciji oziroma karanteni za 14 dni, ker se v te iste prostore skupaj z že nastanjenimi tujci – nezakonitimi migranti ves čas nastanjajo novo prispeli tujci," so zapisali v pozivu inšpektoratom in NIJZ-ju.

Takšno ravnanje s tujci, nezakonitimi migranti, pa je po njihovih besedah ne samo diskriminatorno do drugih tujcev oziroma tudi slovenskih državljanov, ampak je predvsem nevarno zaradi zagotavljanja varstva in zdravja policistov ter zaposlenih v centru za tujce, ki pri izvajanju svojih nalog vsakodnevno z njimi prihajajo v stik. "Tako praktično ni mogoče zajeziti in obvladovati oziroma preprečiti širjenja okužb," ugotavljajo.

Prav tako se po njihovih besedah zaradi nespoštovanja pravilnika o prebivanju v centru za tujce ogroženost policistov oziroma zaposlenih za okužbo znova povečuje. Policijski sindikat Slovenije je po njihovih besedah dolžan zaradi zagotavljanja varstva in zdravja policistov in zaposlenih pozvati pristojne institucije, "da bi bilo v skladu z zgoraj omenjenim Odlokom in Pravilnikom ter z namenom uspešne zajezitve in obvladovanja epidemije vse tujce, ki prihajajo iz držav s poslabšano epidemiološko sliko, namestiti v posebne (izolirane) prostore in zagotoviti obvezno 14-dnevno karanteno".

Tujci so praviloma nastanjeni v skupnih prostorih, ne glede na njihovo zdravstveno stanje in čas prihoda v center za tujce ali druge okoliščine, še poudarjajo v sindikatu. Foto: BoBo
Tujci so praviloma nastanjeni v skupnih prostorih, ne glede na njihovo zdravstveno stanje in čas prihoda v center za tujce ali druge okoliščine, še poudarjajo v sindikatu. Foto: BoBo

Tujce nastanjajo v skupne prostore

Po informacijah, ki jih v Policijskem sindikatu Slovenije prejemajo od policistov oziroma zaposlenih v centru, se navedeni ukrepi iz neznanih razlogov ne izvajajo. Tujci so praviloma nastanjeni v skupnih prostorih, ne glede na njihovo zdravstveno stanje in čas prihoda v center za tujce ali druge okoliščine.

Bivalne hiške

V Centru za tujce v Postojni je na razpolago več bivalnih hišk, v katere bi lahko namestili tujce in s tem zmanjšali možnost medsebojnih okužb, poudarjajo sindikalisti. Prav tako je po njihovih informacijah zagotovljena kadrovska pomoč, ki bi omogočila varovanje ločenih skupin tujcev na različnih lokacijah znotraj centra za tujce. "Kljub ustnemu in pisnemu opozarjanju vodstva Centra za tujce v Postojni in vodstva Policije, do nujno potrebnega zagotavljanja varnosti in zdravja pri delu policistov oziroma zaposlenih v Centru za tujce Postojna, do sedaj, iz nam neznanih razlogov, ni prišlo," so še zapisali v pozivu.

Poziv NIJZ-ju in inšpekcijam

Na navedene pomanjkljivosti sindikalisti opozarjajo že vse od marca 2020, ko je bila v državi razglašena epidemija. Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) zato sprašujejo, kateri ukrepi pri preprečevanju širjenja nalezljive bolezni pri postopkih in nastanitvi navedenih skupin tujcev dejansko veljajo in kako se morajo izvajati.

Pristojne inšpekcijske organe pa prosijo, da v skladu s svojimi pristojnostmi navedeno pisanje obravnavajo prednostno in nujno kot predlog za uvedbo inšpekcijskega nadzora.

Italija bo okrepila nadzor na slovenski meji. Foto: EPA
Italija bo okrepila nadzor na slovenski meji. Foto: EPA

Italija bo okrepila nadzor na slovenski meji

Zaradi povečanega števila nezakonitih migracij iz Slovenije v Italijo je vlada v Rimu napovedala, da bo v Furlanijo - Julijsko krajino na mejo s Slovenijo poslala dodaten kontingent vojakov, je dejala senatorka Tatjana Rojc. S tem se bodo odzvali na poziv deželnih oblasti, da je treba bolje nadzorovati manjše mejne prehode s Slovenijo.

Senatorka se je danes srečala z italijansko notranjo ministrico Luciano Lamorgese, ki je predstavila načrte vlade za okrepitev števila vojakov na meji s Slovenijo. Vlada v Rimu pozorno spremlja razvoj dogajanja na severovzhodu Italije in si želi okrepiti sodelovanje s Slovenijo v boju proti tihotapcem, je zagotovila ministrica po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA.

Zaradi strožjega nadzora na območju Trsta in Gorice pride vse več migrantov s pomočjo ukrajinskih tihotapcev v Italijo čez manj znane, manjše mejne prehode na območju Vidma, je dejala Rojčeva za APA. Migrante prevažajo v Italijo s pomočjo manjših avtobusov, avtodomov ali tovornjakov, je dodala.

Oblasti v Furlaniji - Julijski krajini so v pismu italijanski vladi prejšnji teden pozvale k "hitremu in ciljnemu ukrepanju", s katerim bi ustavili prehajanje migrantov iz Slovenije v Italijo. Njihovo število naj bi namreč v zadnjih tednih močno naraslo, FJK pa v povezavi s tem skrbi zlasti morebitno širjenje novega koronavirusa.