Cepivo podjetja Pfizer. Foto: EPA
Cepivo podjetja Pfizer. Foto: EPA

Poleg starejših ljudi bodo tretji odmerek lahko dobili mlajši z zdravstvenimi težavami in zdravstveni delavci oziroma vsi, ki so zaradi svojega dela izpostavljeni veliki nevarnosti okužbe.

To so med drugim delavci v samopostrežnih trgovinah, učitelji, brezdomci in tisti, ki delajo z njimi, pa tudi zaporniki ter zaporniški pazniki.

FDA je sklenil, da lahko ljudje tretji odmerek prejmejo šest mesecev po prejemu drugega.

Potrebna še odobritev CDC-ja

Zdaj mora poživitveni odmerek cepiva odobriti še Center za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC), najprej pa morajo svoje povedati zunanji strokovni svetovalci, ki naj bi po poročanju ameriških medijev hitro odobrili tretji odmerek.

Vlada predsednika Joeja Bidna je želela odobritev poživitvenega odmerka za vse odrasle državljane. Večina strokovnjakov meni, da enostavno še ni dovolj zanesljivih podatkov o obnašanju cepiva in posledicah, da bi tretji odmerek odobrili za vse.

Odobritev poživitvenega odmerka se za zdaj nanaša le na cepivo proizvajalca Pfizer/BioNTech. Milijoni Američanov, ki so prejeli cepivo Moderne ali Johnsona & Johnsona bodo morali še počakati na odobritev poživitvenega odmerka, poroča BBC.

EMA naj bi o poživitvenih odmerkih odločala oktobra

Ob ZDA so tudi nekatere evropske države napovedale poživitvene odmerke. V Združenem kraljestvu jih bodo ponujali ljudem, starejšim od 50 let, in ranljivim posameznikom. Podobne načrte imajo tudi v Nemčiji, Franciji in na Češkem.

Evropska agencija za zdravila (Ema) je sporočila, da bi lahko v začetku oktobra odločila o morebitnem poživitvenem odmerku cepiva proti covidu-19 podjetja Pfizer za starejše od 16 let. Obenem naj bi sprejela odločitev o morebitnem dodatnem odmerku cepiva podjetij Pfizer in Moderna pri osebah z oslabljenim imunskim sistemom in starejših.

EMA je sicer za uporabo v Evropski uniji odobrila štiri cepiva, proizvajalcev Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca in Janssen Pharmaceutica NV oz. Johnson & Johnson.

WHO: Bogate države naj počakajo s tretjimi odmerki

Medtem je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) bogatejše države pozvala, naj počakajo s poživitvenimi odmerki, dokler se v manj razvitih državah ne poveča stopnja precepljenosti.

WHO opozarja, da je v nekaterih državah cepljenih manj kot dva odstotka prebivalcev, večinoma so to afriške države. Da bi ob tem podatku drugje prejemali že tretji odmerek, ni prav, sporoča WHO.

Biden je v sredo na zasedanju Generalne skupščine obljubil donacijo 500 milijonov odmerkov revnejšim državam do leta 2022. Do zdaj so bogate države donirale le majhen delež odmerkov v primerjavi s tem, kar so obljubile.