Foto: BoBo
Foto: BoBo

V bolnišnicah zdravijo 1087 covidnih bolnikov, 280 na intenzivni negi. Najmlajši covidni bolnik v bolnišnici je star 27 let, prav toliko je star najmlajši bolnik, ki potrebuje intenzivno nego, kažejo podatki vlade. V sredo je umrlo 14 covidnih bolnikov.

V sredo so opravili tudi 79.162 hitrih antigenskih testov. Po podatkih NIJZ-ja je trenutno v državi 33.527 aktivnih primerov okužb, kar je za 1500 nižje kot dan prej, sedemdnevno povprečje znaša 77 primerov manj. Število potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev v zadnjih 14 dneh pa se je glede na dan prej znižalo za 73.

Prvič po 26. oktobru je sedemdnevno povprečje potrjenih okužb padlo pod 2000.

Foto: Twitter/Vlada RS
Foto: Twitter/Vlada RS
Sorodna novica Statistični pregled koronavirusa v Sloveniji

Povečano povpraševanje po testih povzroča težave na trgu

Epidemične razmere se nekoliko umirjajo, a hkrati se po svetu pojavlja nova različica virusa omikron, za katero še niso znane analize o tem, kako nevarna je in koliko zaščite pred hujšim potekom bolezni nudijo cepiva.

Ker države močno povečujejo obseg testiranj, je na trgu ta teden veliko pomanjkanje testov za samotestiranje. Dodatno zmedo pa je v sredo povzročil sklep ministra za zdravje Janeza Poklukarja, s katerim je znižal povračilo lekarnam za teste z dozdajšnjih 2,5 evra na 2,1 evra za test. Ker tega sklepa lekarne ne morejo izvrševati, je Lekarniška zbornica Slovenije ministra opozorila na spremenjen položaj na trgu, je poročal Radio Slovenija. Od ministra Poklukarja so tako dobili zagotovilo, da bo ostalo nadomestilo enako kot do zdaj. Izdan bo nov sklep, po katerem bo to prehodno obdobje trajalo mesec dni, potem pa se bo povračilo znižalo. Medtem pa si lekarne prizadevajo, da vsi, ki jih potrebujejo, teste tudi dobijo.

Spremembe pravil po prihodu iz afriških držav

Vlada je v sredo na dopisni seji tudi spremenila pravila za vstopanje v Slovenijo. Vsi, ki so bili v zadnjih 14 dneh v Južni Afriki, Lesotu, Bocvani, Zimbabveju, Mozambiku, Namibiji ali Esvatiniju, bodo morali ob prihodu v Slovenijo oditi v obvezno 10-dnevno karanteno na domu, med katero bodo morali opraviti tri PCR-teste.

Prvega morajo opraviti takoj po vstopu v Slovenijo, nato pa še peti in deseti dan po napotitvi v karanteno na domu. Obvezne karantene ne morejo predčasno prekiniti.

Še vedno velja, da se tujcem brez prebivališča v Sloveniji, ki prihajajo iz teh držav, vstop ne dovoli.

Poklicalo 18 ljudi, ki so se pred kratkim vrnili iz teh držav

Od sobote do srede so policisti v 19 primerih napotili ljudi v 10-dnevno karanteno zaradi prihoda iz držav s koronavirusno različico omikron. Od tega v 18 primerih po tem, ko so na interventno številko policije 113 posamezniki poklicali sami in tako javili, da so se v zadnjih 14 dneh vrnili z ogroženih območij.

V soboto so izdali pet karanten, od tega eno ob prihodu v Slovenijo na letališču, štiri pa so sledile klicu na številko 113. Še štiri klice so dobili v nedeljo, šest v ponedeljek, enega v torek in tri v sredo.

Naslov infografike: Število okužb po dnevih covid19