Zdravniki družinske medicine že nekaj časa opozarjajo na preobremenjenost. Foto: BoBo
Zdravniki družinske medicine že nekaj časa opozarjajo na preobremenjenost. Foto: BoBo

"Še naprej bomo dežurali, delali ob koncih tedna in praznikih in ob delu v svojih ambulantah poskrbeli tudi za službo nujne pomoči. Drugih ni. Ali bomo delali mi ali pa ne bo nikogar. Dilema je, ali dopustimo propad sistema ali potrpimo še dva meseca," je po poročanju Primorskih novic preklic umika soglasja za nadurno delo v imenu hišnega sindikata Fides komentiral zdravnik Robert Grbec.

Še naprej bomo dežurali, delali ob koncih tedna in praznikih in ob delu v svojih ambulantah poskrbeli tudi za službo nujne pomoči. Drugih ni. Ali bomo delali mi ali pa ne bo nikogar. Dilema je, ali dopustimo propad sistema ali potrpimo še dva meseca.

Robert Grbec, Fides

Dodal je, da se zadeve v mesecu dni od napovedi umika soglasij niso bistveno spremenile, vsaj ne na bolje. V sindikatu so se s kolegi, ki izpolnjujejo pogoje za upokojitev, pogovarjali o tem, da bi odložili odhod in pomagali rešiti akutne kadrovske težave, a zadeve so še odprte, je pojasnil Grbec.

Obetajo si premik v pravo smer z novim direktorjem zavoda. "Če ne bomo dobili zagotovila, da se zadeve premikajo v pravo smer, bomo dali odpovedi," je še napovedal Grbec.

Iskanje novega direktorja ZD-ja Ajdovščina

Svet zavoda po odstopu direktorice Zdravstvenega doma Ajdovščina Bože Ferfolja že išče novega direktorja, kandidatov za to mesto je pet. Kot so izvedele Primorske novice, je razpisnim pogojem popolnoma ustrezala ena prijava, preostale štiri kandidate je svet zavoda zaprosil za dopolnitev vlog. Svet zavoda namerava po informacijah časopisa kandidate, ki bodo izpolnjevali pogoje, pred odločitvijo povabiti na pogovor in predstavitev njihove vizije vodenja zavoda.

Novi direktor zavoda s 140 zaposlenimi naj bi mandat nastopil s 1. junijem, v svetu zavoda pa ne izključujejo možnosti imenovanja vršilca dolžnosti.