Odnos odraslih do pitja alkohola se odraža v ravnanju mladih, so ugotavljali udeleženci posveta v državnem svetu. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Odnos odraslih do pitja alkohola se odraža v ravnanju mladih, so ugotavljali udeleženci posveta v državnem svetu. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

6.787 osnovnošolcev je letos odgovarjalo na anketo o odnosu do alkohola. Anketirani so bili stari od 12 do 15 let, odgovori pa kažejo, da starost ob prvem pitju znaša deset let ali manj. Izsledke je v državnem svetu predstavila Nataša Sorko iz društva Žarek upanja.

Trend pa je vseeno pozitiven. V letošnji raziskavi alkohola ni poskusilo 18 odstotkov, v šolskem letu 2008/2009 pa še precej manj: 10,7 odstotka osnovnošolcev.

Zmanjšana pogostost uživanja
Raziskovalci ugotavljajo, da tudi tisti, ki alkohol uživajo, to počnejo manj pogosto. Po mnenju Sorkove je skrb vzbujajoč podatek, da se je odstotek tistih, ki se niso sposobni veseliti brez alkohola, povečal z dobrih šest na dobrih devet odstotkov, kar je precejšen porast.

Koliko vedo starši
"Skrbi nas tudi to, da smo odrasli pretirano tolerantni do pitja alkohola in da tudi otroci zaznavajo, da je pitje alkohola dopustno," je opozorila. Navedla je še, da je v raziskavi polovica otrok menila, da starši za njihovo pitje vedo, več kot četrtina pa, da starši takšno pitje dovoljujejo. Zato bo treba vprašati tudi starše, kako to dovoljujejo, meni Sorkova.

Brvar: Pomemben je odnos odraslih
Udeležence posveta je nagovoril tudi predsednik državnega sveta Mitja Brvar, ki je poudaril, da je v Sloveniji težava še večja, ker "smo do alkohola kot družba izredno strpni". Mladi najdejo pogosto slab zgled že v družini in številni mladostniki na tej podlagi le prevzamejo že znan vzorec poseganja po alkoholu, je dejal Brvar. Opozoril je, da bi sprememba odnosa odraslih do alkohola zagotovo močno vplivala tudi na drugačen odnos mladine do alkohola.

Vesna Kerstin Petrič z ministrstva za zdravje je izpostavila, da gre pri alkoholizmu za težavo, ki zadeva vse nas - od nevladnih organizacij do parlamenta -, zato je treba sprejeti konkretne politike oz. ukrepe za zmanjšanje dostopa do alkohola.