Zdravju izjemno škodljive transmaščobne kisline so bile še do pred kratkim priljubljena sestavina vsake ameriške hitre hrane. Foto: EPA
Zdravju izjemno škodljive transmaščobne kisline so bile še do pred kratkim priljubljena sestavina vsake ameriške hitre hrane. Foto: EPA

Zdravju izjemno škodljive transmaščobne kisline, ki so bile še do pred kratkim priljubljena sestavina vsake ameriške hitre hrane, bodo v Ameriki postopoma prepovedali. V dvajsetih odstotkih naj bi bile namreč razlog za zastoj srca.

V mestu New York so jih prepovedali že leta 2008 in tudi številni živilski obrati so njihovo uporabo v preteklih letih že močno zmanjšali – zaradi vse ostrejših kritik in vladne uredbe iz leta 2006, ki je predelovalcem hrane naložila označevanje transmaščobnih kislin na embalaži. Kljub temu pa jih povprečen Američan še vedno poje preveč, meni ameriška vlada.

Transmaščobe najdemo predvsem v industrijsko predelani hrani, dodajajo jih za izboljšanje teksture, okusa in podaljšanje roka uporabnosti – v krekerjih, maslenih sladicah, pokovki … V restavracijah pa nastajajo pri gretju rastlinskega olja.

Priporočen dnevni vnos transmaščobnih kislin naj bi bil 1 odstotek dnevnega vnosa kalorij. Če jih zaužijete 2 odstotka, s tem povečate tveganje za srčno-žilne bolezni za tretjino.

Več v oddaji Dobra ura ob 16:45 na TV Slovenija.
Z Andrejo Gomboc bodo govorili tudi o satelitu GOCE. Glavna tema oddaje pa bodo proteze: kako so znanstveniki iz Chicaga sestavili prvo umetno nogo, ki jo lastnik upravlja z mislimi.