Na ZZZS-ju ne pričakujejo, da bi morali po uvedbi terapevtskih skupin bolniki doplačevati za svoja zdravila, ampak da bo farmacevtska industrija znižala cene zdravil. Foto: BoBo
Na ZZZS-ju ne pričakujejo, da bi morali po uvedbi terapevtskih skupin bolniki doplačevati za svoja zdravila, ampak da bo farmacevtska industrija znižala cene zdravil. Foto: BoBo
Tablete, zdravila
Najprej bodo uvedli primerljive skupine za kontracepcijo, zdravila za zniževanje krvnega tlaka, zdravila za zniževanje holesterola in zdravila za zdravljenje želodčnih bolezni. Foto: BoBo
Lekarna
Po sistemu, ki trenutno velja, lahko farmacevt v lekarni na željo bolnika izda cenejšo obliko zdravila med medsebojno zamenljivimi zdravili, če bolnik noče plačati za dražjo različico. Po spremembi pa farmacevti v lekarnah takšne možnosti v skupini primerljivih skupin ne bodo več imeli. Foto: BoBo
Denar
Uvedba terapevtskih skupin zdravil je bila predvidena z zakonom za uravnoteženje javnih financ, takšen sistem pa imajo že v 11 drugih državah EU-ja. S tem bi lahko prihranili od 5 do 10 milijonov evrov letno, kot je to uspelo že na primer Nemčiji, Češki, Španiji, Hrvaški, Portugalski. Foto: MMC RTV SLO

Skupščina Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) je danes namreč potrdila predlog pravilnika o razvrščanju zdravil na listo, ki uvaja terapevtske skupine zdravil in njihove najvišje priznane vrednosti.

Sprememba bi lahko zaživela že poleti, letno pa bi lahko pri posameznih skupinah zdravil tako privarčevali do 10 odstotkov.

Kontracepcija, krvni tlak, holesterol, želodčne težave
Združevanje zdravil v terapevtske skupine je nadgradnja dozdajšnjega sistema medsebojno zamenljivih zdravil, po novem bi zdravila združevali v skupine z različnimi učinkovinami za zdravljenje iste bolezni. Za vsako skupino zdravil z isto terapevtsko indikacijo se bo določila tudi najvišja cena, ki jo bo krila zdravstvena blagajna.

Na primer na področju kontracepcije obstajajo tablete različnih generacij, obročki, obliži - te bi združili v eno terapevtsko skupino in najbolj optimalnemu zdravilu določili najvišjo priznano vrednost. V prvi fazi se uvajajo štiri terapevtsko primerljive skupine, v prihodnjih letih pa bodo to razširili tudi na vsa druga področja zdravil.

Najprej bodo uvedli primerljive skupine za kontracepcijo, zdravila za zniževanje krvnega tlaka, zdravila za zniževanje holesterola in zdravila za zdravljenje želodčnih bolezni. Za začetek s temi štirimi skupinami zdravil so se odločili zato, ker so zdravila iz teh skupin najpogosteje predpisana in bo tudi ekonomski učinek večji.

Sistem, ki je "stari znanec EU-ja"
Uvedba terapevtskih skupin zdravil je bila predvidena z zakonom za uravnoteženje javnih financ, takšen sistem pa imajo že v 11 drugih državah EU-ja.

S tem bi lahko prihranili od 5 do 10 milijonov evrov letno, kot je to uspelo že na primer Nemčiji, Češki, Španiji, Hrvaški, Portugalski.

Pozor: Zahteva že pri zdravniku, ne šele v lekarni!
Po sistemu, ki trenutno velja, lahko farmacevt v lekarni na željo bolnika izda cenejšo obliko zdravila med medsebojno zamenljivimi zdravili, če bolnik noče plačati za dražjo različico. Po spremembi pa farmacevti v lekarnah takšne možnosti v skupini primerljivih skupin ne bodo več imeli, pojasnjujejo na ZZZS-ju. Bolnik bo tako moral že pri zdravniku vztrajati, naj mu predpiše tako zdravilo, ki ga bo v celoti krila zdravstvena blagajna in dopolnilno zdravstveno zavarovanje, če za zdravilo ne bo želel doplačevati.

Izjeme bodo le pri tistih bolnikih, pri katerih bi zamenjava zdravila lahko povzročila zaplete zaradi npr. kontraindikacij z drugimi zdravili. Tem bolnikom bo zdravnik recept posebej označil, zdravstvena blagajna (skupaj s prostovoljnim zavarovanjem) pa bo v teh primerih krila celotno ceno zdravila, je pojasnil vodja oddelka za zdravila na ZZZS-ju Jurij Fürst.

Očitek, da bodo zdravniki imeli več dela zaradi uvedbe sistema, je po njegovem mnenju upravičen, saj je sistem res zahtevnejši. Bolnik, ki ne bo želel doplačati za zdravilo, bo namreč moral nazaj k zdravniku po nov recept. A Fürst obljublja, da bodo skušali z dobrim obveščanjem to tveganje zmanjšati. Dodal je še, da je "sistem postavljen tako, da večina bolnikov in zdravnikov ne bo nič opazila".

Ne doplačevanje, ampak znižanje cen
Fürst tudi ne pričakuje, da bi morali bolniki doplačevati za svoja zdravila, ampak da bo farmacevtska industrija znižala cene zdravil. Najvišje priznane vrednosti, ki jih bo zdravstvena blagajna priznavala za zdravila, so po njegovih besedah namreč razumne in niso ekstremno nizke.

Pravilniku mora zdaj dati soglasje še ministrstvo za zdravje, potem gre v objavo v uradnem listu. Sledi 14-dnevni rok za sprejem, hkrati pa je po Fürstovih besedah treba dati izvajalcem zdravstvenih dejavnosti, lekarnam in zdravnikom čas, da prilagodijo računalniške sisteme. Tako pričakuje, da bi lahko sredi julija objavili prve skupine terapevtsko primerljivih zdravil.