Na zbornici zagotavljajo, da zoper nepravilnosti ukrepajo. Foto: MMC RTV SLO
Na zbornici zagotavljajo, da zoper nepravilnosti ukrepajo. Foto: MMC RTV SLO

Na zdravniški zbornici sicer zatrjujejo, da so nekatere ukrepe začeli izvajati takoj. Dejali so sicer, da so inšpektoratu svoj odgovor poslali, kaj v njem piše, pa niso želeli razkriti.

Inšpektorat je zbornici očital, da je bil postopek odvzema licence zdravnici Zlatki Kanič voden nepravilno, ker razsodišče zdravniške zbornice lahko odloča zgolj o disciplinskih sankcijah zoper zdravnika, ne pa o javnih pooblastilih. V primeru odzvema licence, kjer gre za izvajanje javnega pooblastila, pa mora zbornica voditi pravilen upravni postopek, kar pomeni, da ga lahko vodi le uradna oseba zbornice, ki izpolnjuje vse pogoje za vodenje postopka, odločbo pa nato izda predsednica zbornice.

Če je ugotovljeno, da razlogov za odvzem licence ni, se upravni postopek ustavi, sicer pa se izda odločba o odvzemu, ki jo podpiše predsednica.

Inšpektorji so predsednici zdaj naložili, naj v primeru odločanja o vlogi, ki jo je vložil odvetnik družine Nekrep, izvede ustrezne postopke in o tem izda konkreten upravni akt.

Zbornica "pozabila" na upravni postopek
Zdravniška zbornica je disciplinski postopek zoper Kaničevo namreč vodila preko razsodišča zbornice. Medtem ko je drugostopenjsko sodišče zdravnici prisodilo odvzem licence za štiri mesece in ji naložilo tri mesece dodatnega izobraževanja, ji je skupščina zbornice prisodila le javni opomin in izobraževanje. Upravni postopek pri tem sploh ni bil sprožen, zato inšpektor meni, da bi ga zbornica morala sprožiti.