Minister Marušič pričakuje, da se bodo z novimi ukrepi vrste v zdravstvu skrajšale. Foto: MMC RTV SLO
Minister Marušič pričakuje, da se bodo z novimi ukrepi vrste v zdravstvu skrajšale. Foto: MMC RTV SLO
Marušič o čakalnih dobah

Ministrstvo za zdravstvo je v preteklih mesecih izvajalce zdravstvenih storitev pozvalo, naj pregledajo čakalne sezname in prečistijo podvojene vnose, to so vnosi bolnikov na čakalne liste pri različnih izvajalcih, in umrle, ki so še vedno uvrščeni liste.

Zdaj je po besedah Biserke Simčič dva odstotka bolnikov, ki so za isto zdravstveno storitev uvrščeni na več čakalnih list, medtem ko jih je bilo še pred petimi leti petina. Ob tem so znova pozvali izvajalce zdravstvenih storitev, naj ponovno prečistijo čakalne liste in pošljejo seznam bolnikov, ki presegajo najdaljšo dopustno čakalno dobo.

Po pravilniku morajo izvajalci zdravstvenih storitev povabiti na kontrolni pregled vse bolnike, ki so uvrščeni na sezname, ki presegajo najdaljšo dopustno čakalno dobo.


Več denarja za krajše čakalne dobe
Ministrstvo bo skupaj z Zavodom za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) tudi dodatno financiralo storitev, kjer so dobe najdaljše. ZZZS bo tako za določene storitve izvajalcem financiral 20 odstotkov preseganja programa, poleg tega bodo izvajalcem plačali do 10 odstotkov več prvih specialističnih pregledov. Tako nameravajo zmanjšati programe, kjer imajo razmeroma kratke čakalne dobe.

Preverili bodo tudi realizacijo programa v lanskem letu. Če posameznemu izvajalcu ni uspelo izvesti opredeljenega programa, bodo del programa prenesli na druge. Pri izvajalcih zdravstvenih storitev tudi preverjajo, ali imajo že vzpostavljeno elektronsko čakalno listo za storitve, ki presegajo čakalne dobe.

Od januarja je na spletnih straneh Inštituta za varovanje zdravja na voljo spletna aplikacija, s katero lahko posameznik poišče podatke o postopkih in posegih ambulant, ki jih potrebuje.

Marušič o čakalnih dobah