Okužba s HPV je najpogostejša virusna spolno prenosljiva okužba. Foto: BoBo
Okužba s HPV je najpogostejša virusna spolno prenosljiva okužba. Foto: BoBo

Od leta 2009 je cepljenje proti HPV-ju vključeno v državni program cepljenja in se izvaja pri deklicah v 6. razredu osnovne šole. Do starosti 15 let je za cepljenje potrebna privolitev staršev. Ginekologi UKC Ljubljana podpirajo cepljenje deklic, hkrati pa svetujejo, naj se cepijo tudi dečki. Aktivnosti za vključitev dečkov v državni program cepljenja proti HPV-ju že potekajo, so zapisali v sporočilu za javnost.

Cepljenje je najbolj smiselno do 26. leta starosti, pogojno pa tudi do 45. leta. Deklicam, ki so stare 12 let, in zamudnicam je omogočeno cepljenje na stroške Zavoda za zdravstveno zavarovanje pri pristojnih šolskih dispanzerjih.

Okužba s HPV-jem je najpogostejša virusna spolno prenosljiva okužba. Mladi se s temi virusi lahko okužijo že kmalu po začetku spolnih aktivnosti, za prenos okužbe pa je dovolj le ljubkovanje. Manj nevarni genotipi lahko povzročajo genitalne bradavice, nevarnejši predrakave in rakave spremembe spolovil, zadnjika, ustne votline in žrela.

Pojavnost genitalnih bradavic je enaka pri obeh spolih. Če bi cepili vse mladostnike, ne glede na spol, bi preprečili ali močno zmanjšali možnosti za prenos okužbe s HPV-jem, še opominjajo ginekologi.