Fides je zdravnike zaradi nestrinjanja z novelo zakona pozval k umiku soglasij za nadurno delo. Kuštrin, ki sicer ocenjuje, da imata z ministrom zelo podobne poglede na zdravstveni in plačni sistem, je znova zatrdil, da bodo ta soglasja, če vlada ne bo umaknila zanje spornih členov, vložena 29. julija. Foto: MMC RTV SLO
Fides je zdravnike zaradi nestrinjanja z novelo zakona pozval k umiku soglasij za nadurno delo. Kuštrin, ki sicer ocenjuje, da imata z ministrom zelo podobne poglede na zdravstveni in plačni sistem, je znova zatrdil, da bodo ta soglasja, če vlada ne bo umaknila zanje spornih členov, vložena 29. julija. Foto: MMC RTV SLO
Operacija
Zdravniki glede členov o prepolovitvi plačevanja dežurstev niso pripravljeni popuščati. Foto: MMC RTV SLO
Fides odgovarja Marušiču

Za zdravniški sindikat Fides je po besedah predsednika Konrada Kuštrina, ki je ministru za zdravje Dorjanu Marušiču predal odgovor glede predlagane novele zakona o sistemu plač v javnem sektorju (ta predvideva prepolovitev plačila dežurstev), sprejemljiv le umik spornih členov.

"Kompromisa ni. Naše stališče je čvrsto, argumentirano z organizacijskih, pravnih in ekonomskih vidikov. Imamo vso podporo naših članov in tudi nečlanov, podpisane izjave o nesoglasjih presegajo vsa pričakovanja - zbranih imamo preko 80 odstotkov izjav," je dejal Kuštrin.

Medtem pa minister Marušič pričakuje nadaljevanje "na poti kompromisa, čeprav ta ne bo zadovoljil vseh". Kot pravi, je treba vztrajati pri zagotovitvi vzdržnega sistema, pri čemer je nekaj manevrskega prostora pri reorganizaciji celotnega zdravstva.

Marušič: Kompromis je mogoč pri reorganizaciji zdravstva
Kompromis je po njegovem mnenju mogoče doseči z odpiranjem kolektivne pogodbe. "Tu bi lahko pripravili spremembe v smislu reorganizacije ne le dežurne službe, ampak celotne zdravstvene službe", je dejal Marušič.

"Zdravniki ne sodijo v sistem plač v javnem sektorju"
Z odpiranjem kolektivne pogodbe se je strinjal tudi Kuštrin, predvsem glede normativov in vrednotenja nekaterih zdravniških poklicev, kot je družinski zdravnik. "Lahko, da pogajanja bodo. Znova se potrjuje, da zdravniki in morda še kak poklic ne sodijo v sistem plač v javnem sektorju. Ta sistem je samoupravni sporazum o plačah, je tog, ne more nagrajevati bolj delovnih, onemogoča tudi vodenje in menim, da je treba vsaj zdravnike izvzeti iz tega sistema, morda tudi celoten zdravstveni sistem," je dodal.

Kot rešitev težave plačevanja dežurstev minister Marušič vidi tudi standardiziranje dežurnih mest. "Sam jih vidim kot možen izhod; postaviti licencirane zdravnike in temu prilagoditi plačilo glede na zahtevnost teh mest," je pojasnil. A Fides predlog vidi kot standardizacijo "na nižjem nivoju", kar pomeni nižje plačilo kot sedaj in zato nesprejemljiv predlog.

"Umik soglasij kaže na potrebo po povezovanju bolnišnic"
Množično umikanje soglasij zdravnikov za nadurno delo po besedah ministra v večjih zavodih ne bi pomenilo nobenega pretresa. "V določenih skupini srednjih bolnišnic pa bi to lahko predstavljalo nekoliko večji problem, v zelo majhnih pa bi bila reorganizacija bistveno zahtevnejša," pravi minister, a v tem vidi tudi rešitev, ki jo že dolgo izpostavlja - povezovanje bolnišnic.

Soglasja vložena 29. julija?
Kot je znano, je Fides zdravnike zaradi nestrinjanja z določenimi členi novele zakona pozval k umiku soglasij za nadurno delo. Kuštrin, ki sicer ocenjuje, da imata z ministrom zelo podobne poglede na zdravstveni in na plačni sistem, pa je znova zatrdil, da bodo ta soglasja v primeru, da vlada ne bo umaknila zanje spornih členov, vložena 29. julija.

Fides odgovarja Marušiču