Denar za rešitev Renejeve noge je prišel iz dobrodelnih namenov. Foto: MMC RTV SLO
Denar za rešitev Renejeve noge je prišel iz dobrodelnih namenov. Foto: MMC RTV SLO

Za otroke ki so se rodili z deformacijo noge, amputacija ni edina mogoča rešitev. To je za TV Slovenija povedal Franz Grill, eden vodilnih ortopedov na pediatrični ortopedski kliniki na Dunaju, ki je Evropski referenčni center za zdravljenje otrok z ortopedskimi težavami.

Mali Rene se je rodil brez kosti mečnice. V takšnih primerih doktor Grill po lastnih besedah ponudi takó možnost rekonstrukcije kot amputacije - oba posega plača država - in skoraj vsi se odločijo za rekonstrukcijo. Vse to je že pred časom povedal tudi slovenskim ortopedom in ponudil možnost operacije na Dunaju.

Stroške krije zavarovalnica
Ključno sporočilo Franza Grilla je, da se avstrijski starši lahko odločijo med obema možnostma, stroške enega ali drugega zdravljenja pa krije avstrijska zdravstvena zavarovalnica.

Kar 90 odstotkov staršev se odloči za rekonstrukcijo stopala in po več operacijah lahko otrok hodi in skoraj normalno uporablja nogo, trdi avstrijski zdravnik.
Metoda rekonstrukcije, ki jo doktor Gril uporablja na Dunaju, je skoraj identična tisti, ki jo izvaja doktor Paley na Floridi in je v medicini splošno priznana.

Ne drži, da v Evropi ta metoda ni priznana. Po njej, tako doktor Gril, operirajo Nemci Stuttgartu, Muenstru in Švicarji v Baslu. Za mnenje o tem, kako zdraviti Renejevo deformirano nogo, so ga povprašali tudi slovenski ortopedi.

Torej so ti vedeli, da ima Rene na le nekaj ur vožnje oddaljenem Dunaju možnost, da mu tuji zdravniki rešijo stopalo. A za napotitev dečka v Avstrijo se niso odločili, čeprav bi ga tam z veseljem sprejeli.
Več v prispevku Petre Prešeren, TV Slovenija:

V Avstriji bi Reneju ponudili rekonstrukcijo
Odpirajo se nove možnosti za malega Reneja
V Avstriji bi Reneju ponudili rekonstrukcijo
Odpirajo se nove možnosti za malega Reneja