Z maskami se zapleti še kar nadaljujejo. Foto: Reuters
Z maskami se zapleti še kar nadaljujejo. Foto: Reuters

V komisiji preučujejo položaj in zatrjujejo, da bodo storili vse, da pridejo stvari do dna, saj je varnost državljanov vselej njihova prioriteta.

Evropska komisija je pretekli petek sporočila, da bo 17 članicam EU-ja in Veliki Britaniji dostavila 1,5 milijona od skupno desetih milijonov medicinskih mask za zaščito zdravstvenega osebja pred novim koronavirusom in da bo Slovenija v okviru te prve pošiljke dobila 30.000 mask. Maske so bile nabavljene v okviru mehanizma za nujno pomoč (t. i. ESI), ki je v pristojnosti generalnega direktorata za zdravje v Evropski komisiji.

V preteklih dneh so članicam dostavili večino od 1,5 milijona mask v okviru prve pošiljke. Po prejetju prve pošiljke je poljski minister za zdravje Lukasz Szumowski sporočil, da 600.000 mask, poslanih na Poljsko, ne ustreza evropskim standardom in da so tako neuporabne.

Skupno bi moral EU prejeti 10 milijonov mask. Foto: AP
Skupno bi moral EU prejeti 10 milijonov mask. Foto: AP

Govorec Evropske komisije za področje zdravja Stefan De Keersmaecker je potrdil, da so prejeli sporočilo Poljske in da je podobne težave zaznala tudi Nizozemska, zato je evropska komisarka za zdravje Stella Kiriakides o tem obvestila vse države, ki so prejemnice teh mask.

"Odločili smo se, da začasno ustavimo vse nadaljnje pošiljke teh mask," je poudaril De Keersmaecker. Pošiljke so ustavljene, dokler se ne razčistijo dvomi o kakovosti. Komisija preučuje položaj. Članice je pozvala k dodatnim informacijam glede preverjanj kakovosti prejetih mask. Ne izključuje pravnega ukrepanja, če bo to potrebno.

Odlična kakovost mask temeljnega pomena

Za komisijo je temeljno, da je varovalna oprema odlične kakovosti, saj jo uporabljajo državljani in zdravstveno osebje, je še poudaril govorec. Zatrdil je, da je komisija pri nakupu dosledno upoštevala vse nadzorne postopke in opravila skrbni pregled poslovanja z dobaviteljem.

Slovenski premier Janez Janša je danes povedal, da so dobili dopis, naj podarjenih mask ne delijo, saj so šele zdaj začeli gledati certifikate, ki pa so neustrezni. Na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo so nato potrdili, da je Slovenija do zdaj prejela donacijo 30.000 zaščitnih mask tipa FFP2. Pojasnili so tudi, da je Evropska komisija danes sporočila, da bodo certifikate doniranih mask še dodatno preverili.

Komisija je pretekli petek napovedala, da bo maske dobilo 17 članic EU-ja – poleg Slovenije še Avstrija, Poljska, Malta, Ciper, Danska, Italija, Hrvaška, Francija, Bolgarija, Romunija, Slovaška, Madžarska, Finska, Nizozemska, Švedska in Grčija – ter Velika Britanija.