Vodstvo Fidesa je ministra seznanilo tudi z njihovo zahtevo za izstop zdravnikov iz enotnega plačnega sistema javnega sektorja. Foto: BoBo
Vodstvo Fidesa je ministra seznanilo tudi z njihovo zahtevo za izstop zdravnikov iz enotnega plačnega sistema javnega sektorja. Foto: BoBo

Tokrat so se z odprtimi zadevami in največjimi izzivi zgolj seznanili, obravnavali so tudi problematiko družinskih zdravnikov. O rokih za reševanje zadev še niso govorili. Pri reševanju problematike družinskih zdravnikov bodo po ministrovih besedah zagotovo najprej na vrsti kratkoročni ukrepi, ki nimajo finančnih posledic, nato pa bodo sledili ukrepi, ki bodo kakšne finančne posledice verjetno imeli. Šabeder je dejal, da verjame, da se lahko s predstavniki sindikata o veliko stvareh, ki so trenutno odprte, dogovorijo.

Predsednik Fidesa Konrad Kuštrin je po sestanku pojasnil, da so ministru predstavili sporazuma, ki sta bila podpisana pred dvema letoma, in to, da se vlada in drugi deležniki teh sporazumov niso držali. Seznanili so ga tudi s sklepi letne konference in glavnega odbora, med katerimi je napoved, da bodo vsi zdravniki z junijem delali dosledno po modri knjigi standardov in normativov.

Po letni konferenci sredi marca je Kuštrin dejal, da bo to pomenilo, "da bo verjetno najmanj tretjina zdravnikov delala manj, ker delajo absolutno preveč, tretjina bo delala približno toliko kot zdaj, nekateri pa bodo verjetno morali delati tudi malo več". Na vprašanje, ali napoved o doslednem delu po standardih in normativih ostaja tudi po sestanku z novim ministrom, pa je odvrnil, da je bil tak sklep letne konference in da nima nobenega mandata, da bi ta sklep spreminjal.

Kuštrin: Nikjer v Evropi zdravniki niso vezani v enoten plačni sistem

Vodstvo Fidesa je ministra seznanilo tudi z njihovo zahtevo za izstop zdravnikov iz enotnega plačnega sistema javnega sektorja. Po Šabedrovih besedah o tem na vladi še niso govorili in zdaj nima mandata, da bi to vprašanje kakor koli komentiral. Kuštrin pa je poudaril, da so ministra seznanili s tem, da v okoliških evropskih državah zdravniki nikjer niso na tak način vezani v enoten plačni sistem, celo v Romuniji so jih iz njega izvzeli, ker bi sicer ostali brez njih. Sicer pa je po njegovih besedah zanimivo, da na skupnih pogajanjih sindikatov celotnega javnega sektorja tistih zavez, "ki si jih vlada naložila pred dvema letoma in bi jih morala znotraj teh pogajanj realizirati, sploh ni v programu do letošnjega poletja". To pa po njegovih besedah pomeni, da jih je ministrstvo že samo izločilo iz zakona o sistemu plač v javnem sektorju.

Šabeder je, potem ko se je v prejšnjem tednu sestal s predstavniki sindikata Praktikum in danes še sindikata Fides, napovedal, da se bo sestal tudi z nekaterimi drugimi skupinami. V torek je predvideno srečanje s predstavniki sindikatov s področja zdravstvene nege. Prav tako se namerava minister sestati s predstavniki pediatrov, ki so se prejšnji teden prav tako oglasili z opozorili o preobremenjenosti.

Kot je ugotavljal, je odprtih kar veliko zadev, k jih bodo začeli reševati v najkrajšem možnem času. "Seveda pa vse ne bo šlo čez noč," je dodal. Kar zadeva reševanje problematike družinskih zdravnikov, je minister napovedal, da bo predlog aneksa 1 k splošnemu dogovoru pripravljen v tem tednu, njegovo besedilo pa bo takšno, kot je že bilo predlagano, a ga je upravni odbor Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije zavrnil.
Potem ko je prejšnji teden podpisal odredbo o možnosti uvoza zdravnikov iz držav, ki niso članice EU-ja, podatka o tem, ali se že nakazujejo kakšne možnosti, za zdaj še nima. Verjame pa, da odziv iz regije bo, kakšen in za koliko zdravnikov bi šlo, pa zdaj ne more oceniti.

Zdravniki zahtevajo izstop iz enotnega plačnega sistema