V sindikatu FIDES zahtevajo izstop zdravnikov iz plačnega sistema. Foto: BoBo
V sindikatu FIDES zahtevajo izstop zdravnikov iz plačnega sistema. Foto: BoBo

Kot je po letni konferenci pojasnil predsednik Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije (Fides) Konrad Kuštrin, bo datum določil glavni odbor sindikata. Kot možnost so danes omenjali 1. maj, a bo odvisno od tega, ali bodo do takrat uspeli pripraviti operativna navodila za zdravnike in tudi obvestila za delodajalce.

Kuštrin je poudaril, da so standardi in normativi, napisani v modri knjigi, postali del kolektivne pogodbe in so pravica zdravnikov. S tem, ko se jih bodo dosledno držali, bo to po njegovi oceni pomenilo, "da bo verjetno najmanj tretjina zdravnikov delala manj, ker delajo absolutno preveč, tretjina bo delala približno toliko kot sedaj, nekateri pa bodo verjetno delali tudi malo več". Kaj bo to pomenilo za bolnike, pa se bo pokazalo v praksi.

Zdravnikom bodo pomagali pri odpovedih
Na letni konferenci so tudi sklenili, da bo Fides ob odpovedi delovnih razmerij, ki so jih napovedali zdravniki v Kranju, Celju in se napovedujejo tudi drugje, tem zdravnikom zagotovil pomoč. Po potrebi in možnosti bo sindikat organiziral tudi splošno stavko vseh zdravnikov in zobozdravnikov v podporo kolegom, ki so se znašli v stiski, je dejal Kuštrin.

Prav tako po njegovih navedbah ugotavljajo, da uresničitev zavez iz obeh sporazumov z vlado znotraj obstoječega plačnega sistema ni mogoča. Zato zahtevajo izstop zdravnikov iz tega sistema. Menijo sicer, da bi iz njega moral izstopiti celoten zdravstveni sistem, a tega za preostale zaposlene ne morejo zahtevati.