Potniki v Braziliji se najpogosteje spopadajo z različnimi zdravstvenimi težavami, kot so potovalna driska, okužbe dihal, spolno prenosljive bolezni, bolezni, ki jih prinašaj komarji in drugi insekti, nevarni so tudi ugrizi in piki drugih živali, sončne opekline, poškodbe, različne težave predstavlja tudi slab zrak v mestih. Foto: Reuters
Potniki v Braziliji se najpogosteje spopadajo z različnimi zdravstvenimi težavami, kot so potovalna driska, okužbe dihal, spolno prenosljive bolezni, bolezni, ki jih prinašaj komarji in drugi insekti, nevarni so tudi ugrizi in piki drugih živali, sončne opekline, poškodbe, različne težave predstavlja tudi slab zrak v mestih. Foto: Reuters
Zika
Poleg virusa Zika komarji prenašajo tudi viruse Denge, rumene mrzlice in malarijo, vendar so tveganja za okužbe odvisna od območja, kamor potujete. Foto: Reuters

Pred odhodom poskrbite za cepljenja, zdravstveno zavarovanje v tujini in zberite čim več informacij o destinaciji, kamor potujete, svetujejo na Nacionalnem inštitutu za zdravje.

Obisk odsvetujejo nosečnicam in tistim, ki načrtujejo nosečnost.

Ob morebitnih težavah lahko v večini večjih brazilskih mest pomoč poiščete v mreži javnih urgentnih ambulant, ki so znane pod nazivom Sistema Único de Saúde ‒ SUS ali v zasebnih ambulantah. V nujnih primerih pokličite na brezplačno telefonsko številko 192. Poskrbite tudi za ustrezno zdravstveno zavarovanje, ki bo krilo stroške zdravljenja v tujini.

Najpogostejše zdravstvene težave, s katerimi se spopadajo potniki
Potniki v Braziliji se najpogosteje spopadajo z različnimi zdravstvenimi težavami, kot so potovalna driska, okužbe dihal, spolno prenosljive bolezni, bolezni, ki jih prinašajo komarji in drugi insekti, nevarni so tudi ugrizi in piki drugih živali, sončne opekline, poškodbe, različne težave predstavlja tudi slab zrak v mestih. Med vožnjo uporabljajte varnostne pasove in za volan sedite trezni, saj je vožnja pod vplivom alkohola kazniva.

Pred piki komarjev se zaščitite z ustreznimi oblačili, uporabo repelentov in komarniki
Trenutno v Braziliji in nekaterih drugih državah Srednje in Južne Amerike razsaja okužba z virusom Zika. Po navadi za okužbo niti ne veste, saj se bolezenski znaki ne pojavijo takoj.

Sicer pa po navadi težave izzvenijo že po nekaj dneh. Najboljše je, da se okužbi izognete z različnimi ukrepi za preprečevanje pred piki komarjev. Oblecite oblačila z dolgimi rokavi in hlačnicami, redno uporabljajte repelente (uporabljajo jih lahko nosečnice in otroci, starejši od treh mesecev) in izberite sobe z zaščitnimi mrežami oziroma komarniki. V zaprtih prostorih lahko uporabljate insekticide. Poleg virusa Zika komarji prenašajo tudi viruse Denge, rumene mrzlice in malarijo, vendar so tveganja za okužbe odvisna od področja, kamor potujete.

Potnikom svetujejo tudi zaščito s cepljenjem, vendar se morate zanj pravočasno odločiti, saj za nekatera potrebujete dva odmerka v razmiku vsaj štirih tednov za dovolj visoko zaščito.

Priporočila med bivanjem v Braziliji
Za hojo obujte natikače, se ustrezno zaščitite pred soncem in dovolj pijte. V Braziliji se spopadajo tudi s spolno prenosljivimi boleznimi, zato na NIJZ-ju priporočajo uporabo kondomov, ki so brezplačno na voljo v vseh zdravstvenih ustanovah in turističnoinformacijskih centrih oziroma jih lahko kupite v lekarnah in prodajalnah. Pogosto umivajte roke, če ni tekoče vode, uporabite higienske (alkoholne) robčke, ne hranite ali božajte živali, še posebej bodite pozorni na potepuške živali. Izberite varne načine prevozov in se izogibajte nočnih voženj ter izbirajte uradno označene taksije.

Pred odhodom se zglasite pri izbranem zdravniku in v ambulanti za potovalno medicino.
Na NIJZ-ju priporočajo, da se pred odhodom na OI oglasite pri izbranem zdravniku in v ambulanti za potovalno medicino, kjer boste prejeli informacije o zdravstvenih tveganjih na poti, navodila o zaščiti pred boleznimi in priporočila glede zdravil, ki naj bi jih vzeli s sabo na potovanje. Prav tako boste prejeli zdravila za zaščito pred malarijo, če jih boste potrebovali. Na NIJZ-ju svetujejo tudi cepljenje proti ošpicam in tetanusu, če ga še niste opravili. Prav tako poskrbite za ureditev zavarovanja z zdravstveno asistenco v tujini.

Po prihodu domov se še tri tedne izogibajte pikom komarjev
Če med potovanjem zbolite, pokličite klicni center vaše zavarovalnice, kjer vas bodo usmerili na ustrezno zdravstveno službo, kjer boste glede na vaše zdravstveno stanje lahko opravili pregled. Stroške zdravstvenih storitev poravnate glede na določila vašega zdravstvenega zavarovanja. Po vrnitvi domov ob zdravstvenih težavah obiščite zdravnika. Vsem potnikom pa svetujejo, da v vsakem primeru po vrnitvi z OI nadaljujejo zaščito pred piki komarjev še tri tedne, da ne bi bilo možnosti prenosa virusa Zika na komarje-vektorje, ki lahko širijo okužbo v okoljih, kjer so ti komarji prisotni.