V zdravstvu se obetajo večje reforme. Foto: MMC RTV SLO
V zdravstvu se obetajo večje reforme. Foto: MMC RTV SLO
Denar
Zavarovalnice zdaj prejmejo več denarja, kot znašajo škode. Foto: Thinkstock

Tovrstna reforma bi namreč vplivala na celotno fiskalno, pokojninsko in socialno politiko. Z ukinitvijo dopolnilnega zavarovanja in prenosom tega na obvezno naj bi se namreč povišala dozdajšnja prispevna stopnja za vse, ki plačujejo mesečno premijo. Po nekaterih ocenah naj bi se zvišala za od 1,8 do 2,2 odstotka, kar bi povečalo stroške dela in javno porabo, je poročal Radio Slovenija.

S premijami sicer vse tri zavarovalnice, ki ponujajo dopolnilno zdravstveno zavarovanje - Vzajemna, Triglav in Adriatic Slovenica - danes zberejo okoli 400 milijonov evrov. Največji tržni delež ima Vzajemna, kjer je pred kratkim Zvezi društev upokojencev Slovenije uspel preboj v nadzorni svet, pravijo pa tudi, da združitev obeh zavarovanj podpirajo.

Drugače pa je v drugih dveh zavarovalnicah. V Triglavu zdravstveni, ki ima 17-odstotni tržni delež, so s komentarji še zadržani, dokler ne bodo znane zakonske rešitve. Predsednik uprave Adriatica Slovenice Gabrijel Škof pa je dejal, da mora biti najprej znano, kaj bo košarica pravic iz obveznega zavarovanja obsegala, a vsekakor drži, da nobena država EU-ja ne pozna financiranja le iz javnih sredstev.

Minister poleg tega predlaga, da bi iz košarice pravic izločili nenujne reševalne prevoze, zdraviliško zdravljenje, ki ni nadaljevanje bolnišničnega, in zdravila z vmesne liste. Iz zdravstvenega denarja naj tudi ne bi več plačevali pogrebnin in posmrtnin.

Za zdaj vplačil še več, kot je škod
Zavarovalnice iz premij za zdaj sicer prejmejo več denarja, kot znašajo škode. Vzajemni je lani tako ostalo skoraj 40 milijonov evrov. Ta denar je namenjen administraciji, v delniških družbah pa gre del tudi za dividende.

Kljub vsemu pa bi morali zaradi povečanja prispevka za zaposlene zbrati okoli 300 milijonov evrov, izdelati pa bi morali tudi nov sistem plačevanja prispevkov za upokojence, ki bi se jim tako znižale pokojnine, ter za kmete, obrtnike, samozaposlene in druge.

Ministrstvo bo dalo četrtino za MR
Minister Marušič je danes sicer obiskal Splošno bolnišnico Murska Sobota, kjer je z direktorjem bolnišnice Bojanom Korošcem podpisal pogodbo o nakupu magnetne resonance, ki ga bo sofinanciralo ministrstvo.

Vrednost investicije ocenujejo na 1,2 milijona evrov, od tega pa bo ministrstvo prispevalo 300.000 evrov. Preostali del naj bi se financiral s posojili in donacijami. Korošec je povedal, da so z dobrodelno akcijo do zdaj zbrali okoli 35.000 evrov.