"To je skrajno sprevrženo in skrajno nedopustno," je o nepooblaščenih vpogledih v njeno kartoteko dejala nekdanja ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc. Foto: BoBo

Novica o zdravstvenih težavah nekdanje ministrice Milojke Kolar Celarc je lani hitro zakrožila po medijih. Takoj so se začela pojavljati vprašanja, ali so ministrici na internistični prvi pomoči omogočili preskok čakalne vrste. Na UKC-ju Ljubljana so navedbe zanikali, a so mediji navajali "dobro obveščene" vire, ki so trdili, da so bili skupaj z ministrico v čakalni vrsti tudi bolniki z višjo stopnjo ogroženosti, poroča portal Siol.net.

Nekatere od teh oseb, šlo je za zdravnike, so mi pozneje pisno pojasnile, da so vpogledovale zaradi medijev, da jih je zanimalo, ali bi sami v tem primeru odredili enako zdravljenje.

Milojka Kolar Celarc

V ministričino kartoteko je vpogledalo od 20 do 30 nepooblaščenih oseb

Prav zaradi tega so se pojavili sumi, da v zdravstveno kartoteko Milojke Kolar Celarc niso gledali le zdravniki in medicinske sestre, ki so sodelovali pri njeni zdravstveni obravnavi, ampak tudi številni drugi, in šele zdaj je jasno, da so bili ti sumi utemeljeni. Po informacijah portala jih je namreč potrdil izredni nadzor, ki so ga v UKC-ju uvedli na začetku lanskega leta prav na zahtevo Kolar Celarčeve. Informacijo je včeraj za Siol.net potrdila nekdanja ministrica: "V mojo zdravstveno datoteko je nepooblaščeno pogledalo od dvajset do trideset oseb. Gre za nekaj nedopustnega, kar se ne bi smelo dogajati," je dejala Kolar Celarc.

Kot je pojasnila, je od UKC-ja dobila seznam oseb, ki so vpogledovale v njeno kartoteko. "Nekatere od teh oseb, šlo je za zdravnike, so mi pozneje pisno pojasnile, da so vpogledovale zaradi medijev, da jih je zanimalo, ali bi sami v tem primeru odredili enako zdravljenje," je dejala Kolar Celarčeva. "Rekla bom, da je to skrajno sprevrženo in skrajno nedopustno. To bi bilo treba sankcionirati in nadzirati, saj so za to vendar narejeni računalniški programi," je nad nepooblaščenim dostopanjem do podatkov ogorčena nekdanja ministrica.

Predsednica zdravniške zbornice Čebašek - Travnik okrivila eZdravje

Na informacijo o nepooblaščenih vpogledih v zdravstveno kartoteko nekdanje ministrice se je odzvala tudi predsednica zdravniške zbornice Zdenka Čebašek - Travnik in za škandal okrivila sistem eZdravje, ki po njenih besedah ne deluje, kot bi moral. Težava po njenem mnenju je, da je v sistem vključenih veliko IT-podjetij, ki delujejo in poslujejo vsaka po svoje. Na pomanjkljivosti eZdravja je opozarjala tudi zadnja ministra ‒ Kolar Celarčevo in Sama Fakina ‒ a njeni predlogi, da bi uvedli enoten sistem, ki bi pokrival vse zdravstvene ustanove in izvajalce zdravstvenih storitev, niso naleteli na posluh. "Odgovorni so zatrjevali, da je vse v redu in da vse deluje. Ko sem ministru Fakinu omenila, da bi to lahko bilo med njegovimi prioritetami, je rekel, da za to nima podpore v koaliciji," je dejala.

Po njenih besedah je sistem tak, da prav kliče po zlorabi, sreča je le, da zagotavlja tudi sledljivost vpogledov. Zaradi takšnega sistema, kot je eZdravje, pridejo po njenih besedah v javnost "posamezne informacije, kot je ta, povezana z vpogledi v zdravstveno dokumentacije nekdanje ministrice, izolska bolnišnica in posamezni postopki prijav, da so zdravniki ali drugo osebje vpogledovali v dokumentacijo bolnikov". Po njenem mnenju ne bo presenečenje, če bo še prišlo do takih in podobnih nepravilnosti. Tovrstni nepooblaščeni dostopi so po njenem mnenju ne samo neetični, ampak tudi kaznivi.

Ministrstvo za zdravje in NIJZ: Čebašek - Travnik zavaja javnost

"Oba omenjena primera: izolska bolnišnica in primer vpogleda v zdravstveno dokumentacijo nekdanje ministrice za zdravje ‒ nikakor nista povezana z eZdravjem, zato je izjava predsednice Zdravniške zbornice Slovenije Zdenke Čebašek - Travnik zavajajoča in zlonamerna," so se na kritiko predsednice ZZS-ja ostro odzvali na ministrstvu za zdravje. Dodajajo, da so prepričani, da je predsednica ZZS-ja iz informacij lahko jasno razbrala, da je šlo za napačno zastavljeno spletno stran bolnišnice in lokalni informacijski sistem, nobeden od njiju pa ni del eZdravja kot projekta MZ-ja in NIJZ-ja.

"Ministrstvo za zdravje obsoja vsak nepooblaščen dostop do osebnih zdravstvenih podatkov. Jasno je, da digitalizacija in dostopnost dokumentacije pomenita večjo možnost pretoka informacij o pacientu, kar je bil eden od glavnih ciljev eZdravja. Ob tem pa seveda sistem predpostavlja in zahteva moralno in etično ravnanje zaposlenih v zdravstvu. Odgovornost seznanitve in spoštovanja zakonodaje na področju varstva osebnih podatkov je nujni predpogoj, da lahko posameznik opravlja delo v slovenskem zdravstvenem sistemu, pri čemer se mora zavedati, da se posameznik seznani le z dokumentacijo, ki jo potrebuje pri obravnavi konkretnega pacienta," so pojasnili.

Da izjave predsednice ZZS-ja Čebašek - Travnik niso resnične, trdijo tudi na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje. "Pričakovali bi, da predsednica razume razliko med lokalnimi informacijskimi sistemi v javnih zavodih in centralnimi rešitvami eZdravja in je seznanjena s pristojnostmi in odgovornostmi posameznih deležnikov pri obdelavi zdravstvenih podatkov. Informacijske rešitve eZdravja ne kličejo k zlorabam in nepooblaščenim vpogledom v osebne podatke. Prek centralnega sistema eNaročanja ni mogoče splošno dostopati do eNapotnic, uporabniki do eNaročanja dostopajo posamično, pri čemer so dostopi sledljivi." Kot poudarjajo, je tudi informacijska pooblaščenka o sistemu e-Zdravje podala pozitivno mnenje.

UKC izdal osem opominov

Nekdanja ministrica je potrdila, da je prijavo v zadevi že na začetku lanskega leta poslala tudi uradu informacijske pooblaščenke Mojce Prelesnik, a od urada ni dobila povratne informacije o morebitnih ugotovitvah nadzora ali sankcijah. O ugotovitvah izrednega nadzora je UKC moral poleg pacienta, torej Kolar Celarčeve, obvestiti še pristojnega zastopnika pacientovih pravic in informacijskega pooblaščenca. Ali je ta UKC-ju zaradi nezadostnega varovanja osebnih podatkov izrekel globo, ni znano. Na UKC-ju pa naj bi osmim zaposlenim, štirim zdravnikom in štirim medicinskim sestram, ki so vpogledovali v kartoteko nekdanje ministrice, izrekli opomin.

Več ljudi nepooblaščeno vpogledalo v kartoteko Kolar Celarčeve