Komisija za peticije, človekove pravice in enake možnosti je sprejela predlog sklepa njene predsednice Eve Irgl, da se najpozneje v štirih mesecih popravijo krivice, ki so jih bili več kot desetletje deležni starši slepih in slabovidnih otrok. Ti so morali namreč izbirati med dodatkom za nego otroka in za pomoč in postrežbo, čeprav to ni bilo potrebno.

Staršem in otrokom s posebnimi potrebami je bila storjena krivica

Komisija je sprejela tudi sklep, po katerem naj državno odvetništvo takoj začasno prekine vse postopke v povezavi z obravnavano problematiko, tudi postopke izvršbe.

Starši slepih in slabovidnih otrok so decembra s protestom spomnili, da so se morali po uveljavitvi nove zakonodaje leta 2003 po navodilu centrov za socialno delo odločiti med prejemanjem dodatka za nego otroka in dodatka za pomoč in postrežbo. Večina se jih je odločila za zadnjega. A po sodni odločbi iz leta 2012 se dodatka ne izključujeta. Toda centri so jim to sporočili šele tri leta pozneje. Nekateri starši so na centre vložili tožbo, da bi jim za nazaj izplačali sredstva, do katerih so bili upravičeni. Po ocenah bi skupni znesek, ki bi jim moral biti vrnjen, znašal približno 350.000 evrov.

Starši slepih in slabovidnih otrok so s protestom pred dvema mesecema opozorili na nepravilno izplačevanje dodatkov. Foto: Televizija Slovenija
Starši slepih in slabovidnih otrok so s protestom pred dvema mesecema opozorili na nepravilno izplačevanje dodatkov. Foto: Televizija Slovenija

Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Ksenija Klampfer je zagotovila, da dejavnosti za popravo krivic s posebnim zakonom že potekajo. V imenu ministrstva pa se je staršem in otrokom opravičila za storjene napake.

Na opombo predsednice komisije Irglove, da so se centri odzvali šele tri leta po izdani sodbi, po kateri se dodatka ne izključujeta, pa je ministrica dejala: "Težko rečem, zakaj ministrstvo ni centrov seznanilo s to sodbo, ker bi jih moralo."

"Zavozila je država"

Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer je spomnila, da je varuh že v svojem poročilu za leto 2015 podal priporočilo ministrstvu za delo, naj v odprtih postopkih sklene poravnavo ali pa popravi povzročene krivice z dopolnitvijo pravne ureditve. "Zavozila je država," je opozorila.