Foto: BoBo
Foto: BoBo

Letos kroži veliko različnih virusov: gripa a(H1N1), dve različni skupini sevov A(H3N2) in dve različni skupini sevov gripe B/Victoria.

Kot pojasnjujejo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) je število obiskov z gripi podobno boleznijo v ambulantah primarnega zdravstva v tednu med 3. in 9. februarjem nekoliko upadlo, a je še vedno veliko. Najbolj so prizadete starostne skupine do 14 let, pa tudi mladi med 15. in 19. letom. Tudi pojavnost akutnih okužb dihal je bila nekoliko nižja.

Virus gripe so skupno dokazali v 36 odstotkih testiranih vzorcev. Med vzorci, odvzetimi v primarnem zdravstvu, je bilo pozitivnih 64 odstotkov, med vzorci, ki izhajajo iz bolnišnic, pa 34 odstotkov. Največ, dve tretjini, je bilo tipa gripe A, vendar manj kot prejšnji teden, ko je bilo 82 odstotkov takšnih vzorcev. Podtipa A(H1NN1) je bilo 15 odstotkov, preostalo so bili A(H3N2), navajajo na NIJZ-ju.

Sorodna novica Zaradi gripe in virusa RSV hospitaliziranih 750 ljudi, 14 jih je umrlo

Nekaj več je bilo respiratornih sincicijskih virusov (RSV), dokazali so ga v 11 odstotkih testiranih vzorcev. Od drugih virusnih povzročiteljev okužb dihal je bilo osem odstotkov rinovirusov, medtem ko so koronaviruse, humane metapnevmoviruse in adenoviruse dokazali vsakega v po štirih testiranih vzorcev. Drugih virusov, ki okužijo dihala, je bilo manj.

UKCLJ: Devet mrtvih zaradi gripe
Kot smo poročali v sredo, je bilo samo v UKC-ju Ljubljana hospitaliziranih 450 bolnikov, pri katerih so ugotovili gripo, devet bolnikov je umrlo.

Ta teden je o visoki ali zelo visoki pojavnosti gripe poročalo že devet držav, ki spadajo pod evropski urad Svetovne zdravstvene organizacije (WHO).

Na Hrvaškem zbolelo več kot 20.000 ljudi, v Srbiji podaljšane počitnice

Na Hrvaškem so letos našteli več kot 20.000 ljudi, obolelih z gripo, večinoma otrok, je sporočil hrvaški zavod za javno zdravstvo (Hzjz),v Srbiji pa je za gripo zbolelo več kot 22.000 ljudi.

Samo prejšnji teden so na Hrvaškem potrdili skoraj 9.500 novih obolelih. Največ je virusa gripe A, povečuje pa se tudi število primerov gripe B, geografsko gledano, pa je največ obolelih v krapinsko-zagorski, koprivniško-križevški in liško-senjski županiji. Kot so še zapisali na spletni strani Hzjz, pričakujejo, da bo sezona gripe trajala še kakšen teden. Vrhunec sezone gripe na Hrvaškem je letos nekoliko pozneje kot prejšnja leta, so dodali.

Po navedbah HZJZ-ja je letos manj obolelih in smrtnih žrtev zaradi gripe kot lani. Spomnili so, da je bilo sredi februarja lani več kot 48.000 obolelih za gripo. Zabeležili so tudi 75 smrtnih primerov. Lani so imeli več kot 61.000 obolelih in 107 umrlih.

V Srbiji so od začetka leta odkrili več kot 22.000 primerov gripe. Najmanj dva človeka sta za posledicami gripe umrla, so objavile pristojne službe. Srbsko ministrstvo za izobraževanje, znanost in tehnološki razvoj je zaradi epidemije gripe podaljšalo zimske šolske počitnice do 24. februarja. Predtem so v Vojvodini začasno zaprli vse vrtce in šole do 21. februarja, da bi preprečili širjenje gripe med otroki.

Sezona gripe traja do maja