Lekarniška zbornica Slovenije bo zaradi opozoril o domnevnih pritiskih na lekarnarje v Lekarni Ljubljana izvedla izredni strokovni nadzor s svetovanjem v dveh enotah Lekarne Ljubljana in v Galenskem laboratoriju Ljubljana. Foto: MMC RTV SLO
Lekarniška zbornica Slovenije bo zaradi opozoril o domnevnih pritiskih na lekarnarje v Lekarni Ljubljana izvedla izredni strokovni nadzor s svetovanjem v dveh enotah Lekarne Ljubljana in v Galenskem laboratoriju Ljubljana. Foto: MMC RTV SLO

Pred kratkim je namreč v medije prišlo anonimno pismo, katerega avtorica naj bi bila ena izmed zaposlenih farmacevtk v Lekarni Ljubljana. Vodstvo Lekarne Ljubljana naj bi dalo svojim lekarnarjem navodilo, da morajo od bolnika oz. stranke v lekarni iztržiti čim več. V Lekarni Ljubljana so navedbe iz anonimnega pisma označili za "nedopustne laži", taka navodila vodstva pa so na ponedeljkovi novinarski konferenci zanikali tudi predstavniki zaposlenih.

Zbornica: Kartice zaupanja neetična poteza
Upravni odbor zbornice pa je na poziv Komisije za preprečevanje korupcije znova obravnaval tudi primernost kartice zaupanja Lekarne Ljubljana. Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) je namreč opozoril komisijo, da je pospeševanje prodaje prek zdravil na recept s kartico zaupanja neprimerno. Zato je komisija pozvala zbornico, da se opredeli v tej zadevi.

Opozorila ZZZS-ja le še potrjujejo tisto, na kar je zbornica opozorila že lani spomladi, so zapisali v sporočilu za javnost. Poslovna odločitev Lekarne Ljubljana o nagrajevanju pacientov za nakup zdravil po presoji zbornice ni v skladu z etičnimi in s strokovnimi načeli lekarniške stroke. "Vsi načini, ki so usmerjeni k spodbujanju potrošništva na področju zdravil, so potencialno nevarni in škodljivi za zdravje ljudi. Odločanje o nakupu zdravil na podlagi cene, ne pa na dejanskih zdravstvenih potrebah posameznika, prinaša tveganja, saj čezmerna in nekritična raba zdravil lahko privedeta do zdravju škodljivih učinkov," so zapisali v mnenju, ki ga bo zbornica posredovala tudi Komisiji za preprečevanje korupcije.

V. d. predsednice lekarniške zbornice Monika Sonc je ob tem dejala, da je medijska odmevnost teh dveh primerov le še potrdila, da so strokovnost in etična načela farmacevtov v lekarnah ključni. "Magistri farmacije v lekarnah smo zdravstveni delavci in naša prva skrb je, da skladno z našimi strokovnimi in etičnimi načeli skrbimo za varno in učinkovito zdravljenje z zdravili ter s tem za splošno zdravje ljudi," je dejala Sončeva.