V obeh UKC-jih so se odločili omejiti obiske. Foto: BoBo
V obeh UKC-jih so se odločili omejiti obiske. Foto: BoBo

Omejitve veljajo na otroških in odraslih oddelkih ljubljanske klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja, na pediatrični kliniki, v porodnišnici, kjer lahko porodnico obišče samo partner, ter na oddelku za hematologijo. Omejitev velja tudi za enote intenzivne terapije, kjer je drugačen režim obiskov. Mogoči so 15-minutni obiski le za eno zdravo osebo, in sicer med 14. in 15. uro.
V UKC-ju Ljubljana zaradi zaščite pozivajo obiskovalce, naj na drugih oddelkih bolnike obiskujeta največ dve zdravi odrasli osebi, in sicer med 15. in 17. uro. Klinični oddelek za kardiologijo interne klinike pa še naprej ostaja zaprt za obiske.

Za podobne ukrepe so se odločili tudi v UKC-ju Maribor, kjer so omejili obiske po vsem UKC-ju Maribor na dve zdravi odrasli osebi po pacientu. Ukrep velja do preklica.

Preventiva pomembna za dojenčke in kronične bolnike
Specialistka pediatrije s klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja v UKC-ju Ljubljana Tatjana Mrvič ob tem pojasnjuje, da so respiratorna virusna obolenja okužbe dihal. Ob tem poudarja, da je pri preprečevanju okužb zelo pomembna preventiva. To zlasti velja za dojenčke, mlajše od enega leta, nedonošenčke in otroke ter odrasle, ki imajo kronične bolezni srca ali pljuč.
Mrvičeva zato priporoča, naj se ljudje ne zadržujejo v zaprtih prostorih kot na primer v velikih nakupovalnih centrih ali na množičnih prireditvah. Ljudje naj tudi pazijo na osebno higieno rok.