Odent opozarja, da ženske izgubljajo moč rojevanja. Vzrok tiči tudi v uporabi protibolečinskih in hormonskih zdravil med porodom. Foto: BoBo
Odent opozarja, da ženske izgubljajo moč rojevanja. Vzrok tiči tudi v uporabi protibolečinskih in hormonskih zdravil med porodom. Foto: BoBo

Idealno bi bilo, če bi se farmakološkemu lajšanju bolečine med porodom lahko izognili. Vendar pa ga v resničnem življenju veliko žensk potrebuje - tudi najmočnejšo epiduralno analgezijo.

Michel Odent, porodničar
Svetovno znani francoski porodničar Michel Odent je utemeljitelj rojevanja v vodi in pionir na področju uvajanja dojenja v prvi uri po rojstvu. Pravi, da pozna skrivnost hitrega in nebolečega poroda. Foto: www.mesecmaj.si

Francoski porodničar je utemeljitelj rojevanja v vodi in pionir na področju uvajanja dojenja v prvi uri po rojstvu. Pravi, da pozna skrivnost hitrega in nebolečega poroda. Ta pa se po njegovem mnenju ne skriva v porodu s carskim rezom in tudi ne v rojevanju na naraven način.

Hitrejši in lažji porod
Michel Odent že več kot petdeset let postavlja standarde na področju poroda in rojevanja. Prepričan je, da se skrivnost hitrega in nebolečega poroda skriva v fizioloških procesih, ki med rojevanjem potekajo v ženskem telesu. Če te procese poznamo, pravi, je marsikaj jasno in lahko razumljivo. Narava je namreč na različne načine poskrbela za čim hitrejši in lažji porod, s čim manj zapletov.

"Morda je nekaterim znano, da je ženska, ki rojeva sama, lahko zamaknjena in manj pozorna na dogajanje okrog sebe. Pozabi na nasvete iz knjig in tudi na manire; saj kriči in preklinja. Znane so zgodbe žensk, ki so med težkim porodom celo ugriznile babico. Vse to je znak zmanjšane dejavnosti možganske skorje oziroma neokorteksa."

Z možgansko skorjo razmišljamo in tako vplivamo na delovanje drugih delov možganov. Posledično z možgansko skorjo nadziramo celotno telo. Po besedah Odenta pa razmišljanje porod kvečjemu ovira. Govori nam, da bi morali med porodom zmanjšati dejavnost možganske skorje.


"Ženska ob nedejavnosti možganske skorje sama najde ugoden položaj za rojevanje. Tako je narava našla pot, zaobšla možgansko skorjo in omogočila porod. Med porodom mora torej možganska skorja mirovati. Porod se je ne tiče, saj je v domeni starejših in bolj primitivnih možganskih struktur. Ob upoštevanju tega ni težko razumeti, katere so osnovne potrebe ženske med porodom."

Ženske izgubljajo moč rojevanja
Odent opozarja, da ženske izgubljajo moč rojevanja. Vzrok tiči tudi v uporabi protibolečinskih in hormonskih zdravil med porodom. "Izraza "naravni porod" nisem nikoli uporabljal," pojasnjuje."

"Besedi porod tudi nisem nikoli pripel nobenega pridevnika. Bolj kot promociji naravnega rojevanja se je treba posvetiti samemu porodnemu procesu. Predvsem se moramo zavedati osnovnih potreb ženske med porodom in spremeniti tisočletno kulturološko pogojevanje rojevanja. Prvi pomemben korak je, da spremenimo besedišče, ki ga uporabljamo. Zdaj namesto matere in otroka izpostavljamo pomembno vlogo nekoga tretjega; ki pomaga, vodi, podpira in usmerja porod. Potrebujemo pa nove izraze, ki bodo sledili fiziologiji rojevanja. Ključna beseda je danes zaščita!" Pri tem ima francoski porodničar v mislih zlasti zaščito pred zunanjimi vplivi in posegi, ki zmotijo fiziološki potek poroda.

Porodna bolečina
"Da bi lahko razumeli porodno bolečino, moramo vedeti, da se proti njej telo zavaruje tudi samo,"
pojasnjuje Michel Odent. V ta proces so vključeni endorfini. To so naravni opiati, ki nas obvarujejo pred bolečino. Prav tako pa na njeno zaznavanje vpliva tudi zmanjšana dejavnost možganske skorje. Ženske ob njenem mirovanju bolečino zaznavajo drugače. Danes se torej sprašujemo, opozarja, kako lahko spodbudimo te naravne mehanizme zaščite proti porodni bolečini, da bodo kar najučinkovitejši. Da bo porod lahek in ne bo potrebe po protibolečinskih zdravilih. "Idealno bi bilo, če bi se farmakološkemu lajšanju bolečine med porodom lahko izognili. Vendar pa ga v resničnem življenju veliko žensk potrebuje - tudi najmočnejšo epiduralno analgezijo," končuje Odent.

Idealno bi bilo, če bi se farmakološkemu lajšanju bolečine med porodom lahko izognili. Vendar pa ga v resničnem življenju veliko žensk potrebuje - tudi najmočnejšo epiduralno analgezijo.