Soglasja o varnosti uživanja medu ni. Foto: BoBo
Soglasja o varnosti uživanja medu ni. Foto: BoBo

Ne priporočamo uživanja hrane, ki je pridelana z nezakonitimi zdravili, saj obstaja tveganje za zdravje.

Miran Brvar
Ko se cedita med in strup

"Ne priporočamo uživanja hrane, ki je pridelana z nezakonitimi zdravili, saj obstaja tveganje za zdravje," je dva meseca po izbruhu afere z medom in kemikalijami v oddaji Odkrito dejal vodja Centra za zastrupitve Miran Brvar.

Nasprotno pa Nacionalni inštitut za javno zdravje, ki je po naročilu kmetijskega ministrstva na začetku tega meseca objavil oceno tveganja za zdravje potrošnikov glede medu, ugotavlja, da med z ostanki amitraza ne pomeni tveganja za zdravje odraslih in otrok, ne pri kratkotrajnem ne pri dolgotrajnem uživanju.

Zastarele študije?
V Centru za zastrupitve ljubljanskega UKC-ja se s to oceno tveganja ne strinjajo, ker, kot pravi Miran Brvar "temelji na številnih negotovostih, starih podatkih in z osebno komunikacijo podprtih predpostavkah. Na podlagi teh negotovosti se ne strinjamo s sklepom, da je med, pridelan s pomočjo nezakonitega zdravila, popolnoma varen." Brvar je še dodal, da ocena temelji le na dvajsetih vzorcih in da so glede vpliva hormonskih motilcev na človeka upoštevali študije iz leta 1960, 1970. "Za hormonske motilce, si predstavljate, upoštevajo 40, 50 let stare podatke. To je kot norčevanje iz nas," je dejal.

"Ocena tveganja je natančna"
A Lucija Perharič iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje se z Brvarjevimi trditvami ne strinja. V ostrem odzivu v oddaji Odkrito je njegove navedbe zavrnila kot neresnične. "Preberite si natančno oceno tveganja, to je laž," je Brvarju odvrnila Perharičeva.

Drugače pa meni mikrobiolog Gorazd Pretnar, ki je direktorju Uprave za varno hrano Janezu Posediju zastavil vprašanje o zaupanju v oceno tveganja. "Kako lahko danes verjamemo oceni tveganja dr. Perharičeve, če pa vi nimate narejenih analiz potrošniške košarice? V tej potrošniški košarici v drugih državah v EU-ju najdemo od 77 do 140 različnih ostankov pesticidov. Ali imate izračun vsote amitrazov v tej košarici? Nimate!" je dejal Pretnar. A za Posedija omenjena potrošniška košarica ni pomembna. "Potrošniška košarica je irelevantna, ker je določena mejna vrednost za amitraz, prav nič drugega pa v medu nismo našli."

Učenci na Prulah medu ne bodo uživali
Da so potrošniki ob nasprotujočih si informacijah popolnoma zmedeni, je potrdil ravnatelj osnovne šole Prule Dušan Merc, ki je dejal, da gre "strukturi, ki je odgovorna za to afero, le za dobiček. Čebelarska zveza Slovenije je zahtevala, naj odpokličejo tistega, ki jo je razkril. To je v resnici mafijsko dejanje." Kot ravnatelj zato ne more zaupati medu, na šoli ga v jedilniku še naprej ne bo.

Predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč je Mercu odgovoril, da so odstop direktorice inšpekcije za varno hrano zahtevali, ker je poročilo napačno tolmačila. Na vprašanje, ali bo, glede na to, da je čebelarska zveza popolnoma izgubila zaupanje javnosti, odstopil sam, pa je odgovoril: "Čebelarska društva so zahtevala, da ponovno kandidiram."

Erika Žnidaršič, TV Slovenija

Ne priporočamo uživanja hrane, ki je pridelana z nezakonitimi zdravili, saj obstaja tveganje za zdravje.

Miran Brvar
Ko se cedita med in strup