Začetek stavke, ki jo je Sindikat kliničnega centra sprva napovedal za ponedeljek, so odložili za 14 dni. Foto: BoBo
Začetek stavke, ki jo je Sindikat kliničnega centra sprva napovedal za ponedeljek, so odložili za 14 dni. Foto: BoBo

Kot so sporočili iz kliničnega centra v Ljubljani, so od ministrstva za zdravje dobili zagotovilo, da se bo pripravila sistemska rešitev za položaj medicinskih sester na oddelkih intenzivnih terapij. Začetek stavke, ki so jo sprva napovedali za ponedeljek, so zato odložili za 14 dni. V tem času bosta obe pogajalski strani reševali tudi preostale stavkovne zahteve.

Bistvo razhajanj med vodstvom in okoli 100 medicinskimi sestrami, ki delajo v enotah intenzivne terapije III UKC-ja Ljubljana, je vprašanje dopustnosti prenosa napredovanj, doseženih na delovnem mestu srednje medicinske sestre, na delovno mesto diplomirane medicinske sestre.

Sestram so napredovanja priznali ...
V UKC-ju pravijo, da so srednjim medicinskim sestram, ki opravljajo tudi dela diplomiranih medicinskih sester, priznali dosežena napredovanja tudi v deležu iz delokroga za diplomirane medicinske sestre. To pa je bilo ovrednoteno v t. i. kombiniranih pogodbah, ki jih je omogočal aneks h kolektivni pogodbi za zaposlene v zdravstveni negi, ki je bil sklenjen po lanski stavki medicinskih sester.

... a za to ni zakonske podlage
Ko pa se je izkazalo, da tovrstna napredovanja nimajo zakonite podlage, jih je bil delodajalec dolžan odvzeti, zatrjujejo v UKC-ju. Oziroma kot trdijo v sindikatu Pergam, je tem medicinskim sestram vodstvo UKC-ja ponudilo pogodbe o zaposlitvi z bistveno nižjo plačo.

Pogajalski strani sta po četrtkovih pogajanjih glede stavke poslali dopis ministrstvu za zdravje. V njem ministrstvo pozivata, naj ju obvesti o vsebini sestanka, na katerem naj bi govorili tudi o rešitvah, ki bi lahko preprečile stavko medicinskih sester.

Gantar: Rešitev je blizu
Minister za zdravje Tomaž Gantar je v četrtek pojasnil, da rešitev iščejo v sodelovanju z ministrstvom za pravosodje in javno upravo. Še pred nadaljevanjem pogajanj morajo namreč znotraj vlade oziroma obeh ministrstev razčistiti, kaj lahko ponudijo in kaj je v skladu z zakonom. Gantar verjame, da bo potem tudi rešitev blizu.