UKCM bi potreboval skoraj trikrat toliko anesteziologov, kot jih ima zdaj. Foto: BoBo
UKCM bi potreboval skoraj trikrat toliko anesteziologov, kot jih ima zdaj. Foto: BoBo

Ta nima dovolj anesteziologov.

Nadzorna komisija mora po navodilih ministrstva pregledati izvrševanje programa od 1. januarja 2014 do 1. novembra letos, so sporočili z ministrstva za zdravje. Kolar Celarčeva je ob tem direktorja UKC-ja Maribor Gregorja Pivca pozvala, naj jim do 19. novembra posreduje tudi podatke o organiziranosti oddelka, o številu dežurnih mest na oddelku, kje in kako so razporejeni anesteziologi in ali imajo zaposleni anesteziologi soglasja za delo pri drugih delodajalcih.
Pričakuje tudi poročilo o tem, kako je vodstvo UKCM-ja ukrepalo, ko je ugotovilo, da oddelku primanjkuje ustreznih zdravnikov ter kako glede na pomanjkanje anesteziologov in diplomiranih medicinskih sester poteka kirurški program.

Na podlagi podatkov bo nato ministrica ustrezno ukrepala, so dodali, pri čemer je ena izmed možnosti tudi izdaja sklepa, v katerem bo določila zgornje število ponudb za delo specialistov anesteziologije.

Huda kadrovska stiska
V UKC-ju Maribor je namreč na začetku tega tedna zaradi pomanjkanja anesteziologov odpadel del programa. Po poročanju Dela jih je zaposlenih le še 17, medtem ko bi jih potrebovali 48, zato so zaradi nevarnosti za bolnike mariborski anesteziologi že zaprosili zdravniško zbornico za zaščito in nadzor.

Če so na začetku tedna zaradi pomanjkanja tega kadra že odpadli določeni nenujni posegi, pa bi lahko to ogrozilo tudi izvajanje programa, česar se v UKCM-ju zavedajo, so zapisali. Po njihovih navedbah je težava tudi ta, da je v preteklih letih UKC Maribor zapustilo pet anesteziologov, ki so se tam izobrazili. V enem letu pa tega ne bo mogoče rešiti na dolgi rok, so še pojasnili.

Trenutno resda učijo 22 specializantov, ki pa še niso izšolani za samostojno delo. A jim zaradi kadrovske stiske dovolijo delo v operacijskih dvoranah, čeprav njihovi mentorji ocenjujejo, da razmere za bolnike s tem niso varne.

UKCL ima svoje težave
Zaradi neprimernih razmer so na zdravniški zbornici UKCM že pozvali, naj nemudoma odpravi težave, sicer mu bodo odvzeli pooblastila za izobraževanje na področju anesteziologije. Omenjenih 22 specializantov pa bi v tem primeru porazporedili po drugih bolnišnicah po državi.

Predsednik zbornice Andrej Možina je ob tem ocenil, da bi UKCM potreboval vsaj 10 dodatnih specialistov, ki bi jih lahko dobili kot pomoč iz drugih slovenskih bolnišnic. A UKCL je že napovedal, da svojih zdravnikov ne bo delil z drugimi bolnišnicami, saj imajo tudi sami manko 20 anesteziologov.