Zdravje
(6)

Dodaj v

Ministrice ni bilo, da bi razpravljala o nepravilnostih v UKC Ljubljana

SDS sklical skupno sejo odbora DZ-ja za zdravstvo in komisije za nadzor javnih financ
6. februar 2018 ob 08:52,
zadnji poseg: 6. februar 2018 ob 15:18
Ljubljana - MMC RTV SLO, Radio Slovenija, STA

Člani DZ-ja za nadzor javnih financ in odbora za zdravstvo niso uspeli razpravljati o ugotovitvah revizije računskega sodišča o kršitvah pri nabavah v UKC Ljubljana, ker ministrice za zdravje ni bilo.

Predsednika odbora DZ-ja za zdravstvo in komisije za nadzor javnih financ, Tomaž Gantar in Andrej Šircelj, sta prekinila skupno sejo, saj se je ni udeležila niti ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc niti katera od državnih sekretark. Sejo bodo nadaljevali, ko bodo dobili zagotovilo o prisotnosti ministrice oz. najmanj državnih sekretark.

Po besedah Gantarja so z ministrstva za zdravje prejeli opravičilo, da se Kolar Celarčeva ne more udeležiti seje zaradi vnaprej načrtovanih obveznosti, državni sekretarki pa zaradi bolezni. Zato sta na sejo prišla v. d. generalnega direktorja direktorata za zdravstveno ekonomiko Mirko Stopar in generalna direktorica direktorata za javno zdravje Mojca Gobec.

Za tokratno sejo je bilo načrtovano, da bodo člani odbora ter komisije razpravljali o ugotovitvah revizije računskega sodišča o pravilnostih nabave medicinske opreme in zdravstvenega materiala v UKC Ljubljana v letih 2014 in 2015.

To je po mnenju Gantarja velik problem ne le UKC Ljubljana, ampak celotnega slovenskega zdravstva. Zato bi bila po njegovem mnenju prisotnost vsaj državnih sekretark, pa tudi ministrice, nujno potrebna in upravičena.

Računsko sodišče je namreč ugotovilo, da je UKC Ljubljana v letih 2014 in 2015 okoli 54 odstotkov zdravstvenega materiala nabavljal mimo zakona o javnem naročanju. Zaradi suma kaznivih dejanj je sodišče poročilo poslalo policiji.

Poslanci SDS-a so zato zahtevali sklic skupne nujne seje, na kateri bi razpravljali o poročilu. Med drugim predlagajo, naj člani odbora in komisije sprejmejo sklep, s katerim bi predlagali vladi in ministrstvu za zdravje, naj v 15 dneh pripravita predlog za takojšen sanacijski načrt UKC-ja in ga posredujeta odboru in komisiji.

Predlagajo tudi sklep, s katerim bi pozvali vlado in ministrstvo, naj takoj pokličeta k odgovornosti člane sveta zavoda in generalne direktorje UKC Ljubljana v letih 2014 in 2015. Po predlaganem sklepu pa bi predsedniku vlade Miru Cerarju predlagali, naj ukrepa zoper ministrico, ker ta ni pravočasno ukrepala zoper vodstvo.

Za 70 mio. evrov spornih nakupov
Za koliko je bil preplačan medicinski material, je po navedbah računskega sodišča nemogoče ugotoviti, saj so več kot polovico opreme, na stomatologiji pa kar vso, nabavili mimo zakona o javnem naročanju. Gre skupaj za okoli 70 milijonov evrov, je za Radio Slovenija poročala Snežana Ilijaš.

Sodišče je zaradi suma kaznivih dejanj in korupcije policiji posredovalo revizijsko poročilo in naznanilo osebe, za katere meni, da so odgovorne. Gre za generalne direktorje UKC Ljubljana v tem obdobju in zaposlene v nabavi.

Ministrica do kršitev zadržana
Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je bila v odzivih na ugotovljene kršitve zelo zadržana in meni, da je odgovornost predvsem na strani vodstva UKC-ja. "Standarde materialov in medicinskih pripomočkov bi moral pripraviti plačnik, to je ZZZS. Zaradi tega imamo težave, ker se moramo pri vsakem skupnem javnem naročilu najprej lotiti teh standardov," je ministrica okrcala tudi zdravstveno blagajno.

Predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel opozarja, da bi bilo nujno poenotenje stroke glede tehnično-strokovnih standardov za vse tipične nabave v zdravstvu. Po njegovem mnenju je eden ključnih problemov tudi prevelika vloga zdravnikov pri nabavah.

La. Da., Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
galoper
# 06.02.2018 ob 16:32
Razprav je bilo že mnogo, morda preveč, in čas bi že bil, da organi pregona opravijo svoje delo, tudi zoper razpravljalce, ki so povzročili zastaranje določenih primerov
Viljamus
# 06.02.2018 ob 18:42
Mogoče bodo koga od nižjih vpletenih lepo povabili na NPU, naložili nekaj starih fasciklev in star računalnik skupaj z monitorjem od dr. Vrhunca. Spili bodo čaj ali kavo in to bo to. Epilog bo globa 450€ zato ker ni bil tiho vseh deležnikov.
petrap
# 12.02.2018 ob 17:57
@tsinamuh0, božo1,
povsem drži, kar sta napisala.
In prav vsi dosedanji ministri so vedeli kako nabavlja UKC Ljubljana in tudi ostale bolnišnice.
Računsko sodišče je na to problematiko že davno opozarjalo. Vsi so bili s strani Računskega sodišča in tudi s strani Mnz obveščeni.
Zdaj bi pa Gantar le Celarčevo zasliševal...
Sklonjen
# 08.02.2018 ob 22:43
Ministrice ni bilo, da bi razpravljala o nepravilnostih v UKC Ljubljana

Še malo pa tudi njene vlade ne bo več!
božo1
# 07.02.2018 ob 15:02
Ministrice ni bilo, da bi razpravljala o nepravilnostih v UKC Ljubljana

Tole bo bolj verjetno: ministrice ni bilo, da bi z njo ponovno mrcvarila gospa godčeva.

Povem čisto po pravici, da mi postane prav slabo, mi gre čisto zares na bruhanje, ko slišim to srdito strast votlih besed in še in še bi. Tisočkrat nakladano, eno in ta isto, da se ja nebi našel TV gledalec, ki tega še ni slišal. Toda kakšen TV gledalec? Ja seveda takšen, ki mu je všeč bes in ogenj, slast po krvi in mesu. Tudi žilne opornice, seveda tudi tiste od 2013 leta za razširjanje žil ministrice Celarčeve

In takole se je pisalo od leta 2009 pa naprej:
Žilne opornice: zaslišali bodo nekdanje ministre
Parlamentarna komisija, ki preiskuje domnevne zlorabe pri prodaji in nakupu žilnih opornic, je sklenila, da bo na zaslišanje povabila vse ministre za zdravje od leta 2009. Od takrat se je na zdravstvenem resorju zvrstilo sedem ministrov: Borut Miklavčič, Dorijan Marušič, Tomaž Gantar, Alenka Trop Skaza in aktualna ministrica Milojka Kolar Celarc. Poleg tega sta bila Karl Erjavec in Alenka Bratušek nekaj mesecev minister oziroma predsednica vlade v funkciji ministra za zdravje. nb
tsinamuh0
# 07.02.2018 ob 08:58
Res ta pravi se oglašajo - nekdanji minister Gantar ''nič ne morem proti lobijem, bom kar odstopil'' in SDS, ki je v obdobju krize najbolj oškodovala zdravstveno blagajno na račun raznih ekonomskih ''nujnih razlogov''.
Seveda je Vrhunec ravnal narobe, zato so ga odstavili (in zdaj obsodili, globa je res premajhna), kaj so pa delali prejšnji ministri? Nekoč je bil direktor SB Celje Fakin odgovoren, da so ljudem šele posmrtno določili raka, patologija je zamujala več kot leto in pol, pa nikome ništa (za nagrado je postal direktor ZZZS!?), nikoli ni bilo zdravstva v medijih, da bi jih takole izpostavljali.
Zdaj, ko je najboljša ministrica za zdravje do sedaj odstavila privatne zavarovalnice od lahkih zaslužkov na račun vseh nas, ko postajajo zadeve transparentne, in se stvari urejejajo, ko bodo morali tudi bogovi v belem več delati, je pa vse narobe... Vse skupaj je le politikanstki fake-news, nabiranje političnih točk za kahlo pa ĐĐ-ja, prava mizerija...
Kazalo