UKC Ljubljana je lani posloval s skoraj 25,5 milijona izgube. Foto: BoBo
UKC Ljubljana je lani posloval s skoraj 25,5 milijona izgube. Foto: BoBo

UKC Ljubljana mora sanacijski načrt sprejeti zaradi slabih poslovnih rezultatov, saj je zavod lani posloval s skoraj 25,5 milijona izgube. Zato so člani sveta zavoda poslovodstvu naložili pripravo ukrepov za stabilizacijo poslovanja. Po besedah predsednika sveta Tomaža Glažarja predstavljeni ukrepi niso imeli točno določenih ciljev, kje so možni prihranki, do kdaj bodo izpolnjeni in kdo so odgovorni za izvajanje.

Zavodu pa se obeta tudi začetek zunanje revizije poslovanja, na podlagi katere bo ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc oblikovala mnenje o delu generalnega direktorja Andraža Kopača. Na ministrstvu so že napovedali, da bodo od svetov zdravstvenih zavodov zahtevali krivdno razrešitev odgovornih oseb, če bodo zavodi poslovali z izgubo.

S težavami z rdečimi številkami pa se ne srečujejo le v ljubljanskem UKC, pač pa tudi v drugih bolnišnicah. V Bolnišnici Topolšica so na robu likvidnosti že dva meseca, zaradi česar je tudi grozilo, da tamkajšnji zaposleni ne bodo prejeli plač. A je bolnišnici na pomoč priskočila vlada, ki je ta teden zagotovila sredstva za poplačilo izvršb in izplačilo plač za mesec april v višini 661.230 evrov.