MMC-jevo spletno klepetalnico je obiskala Evita Leskovšek z inštituta za varovanje zdravja. Foto: MMC RTV SLO/Luka Lukič
MMC-jevo spletno klepetalnico je obiskala Evita Leskovšek z inštituta za varovanje zdravja. Foto: MMC RTV SLO/Luka Lukič

Evita Leskovšek je obiskala MMCjevo spletno klepetalnico, kjer je odgovarjala na vaša vprašanja povezana s spolno aktivnostjo mladih. V prvi vrsti je izpostavila, da bistvenih sprememb pri spolnih navadah mladih v zadnjem desetletju ni bistveno spremenil. V povprečju se je pričetek spolne aktivnosti spustil iz 18 na 17 let, pri čemer pa so mladi tudi zelo odgovorni, saj tri četrtine mladih pri prvem spolnem odnosu uporabi kondom.

Kljub temu, pa je po njenem mnenju še veliko prostora za izboljšanje ozaveščenosti. Kot težavo je izpostavila, da v Sloveniji še nimamo sistematično urejene spolne vzgoje, za kar si strokovnjaki prizadevajo že dalj časa. To v praksi pomeni, da spolna vzgoja v šolah temelji na entuziazmu, ki nekje daje izjemne rezultate, drugje pa otroci osnovno šolo zapustijo brez kakršnih koli informacij o spolnosti.

Slovenija je sicer pri repu držav z nezaželenimi nosečnostmi med mladoletnicami, ki je pred leti bila edina skrb mladih. S pojavom Aidsa se je to temeljito spremenilo, kljub temu pa je, opozarja Leskovškova, potrebno ozaveščati tudi o drugih spolno prenosljivih boleznih kot so HPV, gonoreja, sifilis in klamidija.

Slednja je težavna tudi zato, ker poteka brez očitnih simptomov. Leskovškova zato svetuje naj se vsakdo, ki opazi kakršnokoli spremembo na zunanjih spolnih organih, kot je rdečica, srbenje, izcedek ali razjeda, napoti k zdravniku. Obenem pa je v takih primerih zaželena tudi spolna vzdržnost, da bi ne prišlo do širjenja okužbe.

Slovenci po frekvenci spolnih stikov ne zaostajamo za evropo, četudi imamo manjši delež ljudi, ki jih spolnost ne zanima oziroma je ne prakticirajo. Tudi starejši od 60 let so kar spolno aktivni. Sicer pa Leskovškova izpostavlja, da je osrečujoča in zadovoljujoča spolnost pomemben element kakovostnega in srečnega življenja odrasle osebe. "Kot pravijo: v vojni in ljubezni je dovoljeno vse, toda le če se oba partnerja strinjata."
Serija klepetov: Na mladih svet stoji
Dr. Evito Leskovšek Smo gostili v okviru oktobrskih klepetov, ki smo jih poimenovali Na mladih svet stoji. Z gosti bomo skušali osvetliti vprašanja, s katerimi se sooča mlada generacija: študij, zaposlovanje, ukrepi na ravni države, mamila in spolnost.

1. oktobra je bil gost klepetalnice Mitja Urbanc, predsednik Študentske organizacije Slovenija, 8. oktobra pa Peter Debeljak, direktor Urada za mladino. 15. oktobra je na vprašanja odgovarjala Darja Jamnik iz Zavoda za zaposlovanje, 22. oktobra pa dr. Mina Paš iz DrogArta odgovarjala na vprašanja v zvezi z drogami.