Slovenija se s prepovedjo prodaje alkohola mladoletnim uvršča ob bok preostalim naprednim evropskim državam, težava pa ostaja izvajanje in nadzor zakona. Foto: BoBo
Slovenija se s prepovedjo prodaje alkohola mladoletnim uvršča ob bok preostalim naprednim evropskim državam, težava pa ostaja izvajanje in nadzor zakona. Foto: BoBo
false
Zgoden začetek pitja je povezan z večjo verjetnostjo za nastanek zasvojenosti. Foto: BoBo
Mladoletniki zlahka do alkohola

Mladinska zveza je najprej leta 2013 izvedla terensko raziskavo na festivalu Ritem mladosti, to je zabava, namenjena mladim ob začetku šolskega leta.

Povprečna starost obiskovalca prireditve oz. okolice prireditvenega prostora je bila glede na izsledke raziskave pod 18 let, kar 70 odstotkov vprašanih mladoletnih obiskovalcev pa je med 22. in 23. uro uživalo alkohol, je na današnji novinarski konferenci povedala strokovna sodelavka za javno zdravje v zvezi Daša Kokole.

Zaznan problem je bilo predvsem pitje alkohola mladoletnih v okolici samega prireditvenega prostora, kar pomeni, da so mladi dobili alkohol iz drugih virov - v trgovini ali doma.

Nakup uspel v 92 odstotkih
Nato je lani zveza v sodelovanju s Fakulteto za družbene vede Univerze v Ljubljani in s tržnim inšpektoratom izvedla še eno raziskavo o dostopnosti alkohola mladoletnim.

Z mladoletnimi so v trgovinah v različnih krajih po Sloveniji z metodo skritega nakupovanja preverjali upoštevanje zakona, prodaja alkoholnih pijač mladoletnim je namreč prepovedana. In kar v 92 odstotkih primerov je nakup alkoholne pijače uspel.

Kokoletova je ob tem opozorila, da se Slovenija z zakonsko prepovedjo prodaje alkohola mladoletnim sicer uvršča ob bok drugim naprednim evropskim državam, težava pa ostaja izvajanje in nadzor zakona.

Tako ima tržni inšpektorat zaradi omejenih pristojnosti kar nekaj težav pri nadzoru nad prodajo alkohola mladoletnim. Kot je dodal Jan Peloza z Mednarodne mladinske zveze za alkoholno politiko, lahko inšpektor nadzor opravlja kvečjemu tako, da mladoletno osebo skupaj s policistom čaka pred trgovino in jo prosi, naj pokaže vsebino svoje vrečke. Če mladoletnik to odkloni, se nadzor konča.

Tako Peloza zlasti pred festivalom Ritem mladosti, ki bo ta konec tedna, poziva starše, da svojim otrokom onemogočijo dostop do alkohola doma. Podatki namreč kažejo, da mladostniki alkohol najpogosteje dobijo prav doma.

Prav tako poziva delavce v trgovinah, naj dosledno preverjajo osebne izkaznice tistih, ki kupujejo alkohol, tudi če bi jim po videzu prisodili 30 let. Pokazalo se je namreč, da je včasih trgovcem nerodno zahtevati izkaznico, če se jim zdi, da so stari več kot 18 let.

Posledice lahko trajajo vse življenje
Predvsem pa Peloza poziva mlade, naj se vzdržijo alkohola. Pitje v mladostništvu ima namreč zaradi vpliva na razvijajoče se telo in možgane lahko posledice, ki trajajo vse življenje, je opozorila Marjetka Hovnik Kersmanc z Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Čezmerno uživanje alkohola ima namreč lahko posledice, ki segajo na različna področja še v odraslosti. Prav tako je zgoden začetek pitja povezan z večjo verjetnostjo za nastanek zasvojenosti.

Manj zdaj pijejo le fantje
Raziskava Z zdravjem povezano vedenje v šolskem obdobju (HBSC 2014), ki jo je v Sloveniji izvedel Nacionalni inštitut za javno zdravje, sicer kaže nekatera pozitivna gibanja glede pitja alkohola pri mladih.

Delež mladostnikov, ki pijejo alkoholne pijače vsaj enkrat tedensko, se je v obdobju od leta 2002 do 2014 znižal. Prav tako se je znižal delež tistih, ki so bili v življenju vsaj dvakrat opiti. Se je pa delež opijanjanja znižal le pri fantih, ne pa tudi pri dekletih, kažejo rezultati raziskave.

Raziskava je pokazala tudi, da je večina 15-letnikov že poskusila oziroma pila alkoholne pijače, pri čemer jih je bila skoraj tretjina opitih vsaj dvakrat v življenju, vsaj enkrat tedensko pa alkoholne pijače pije približno vsak sedmi 15-letnik.

Mladoletniki zlahka do alkohola