Na dogodku je sodelovalo okoli 80 članov društva, ki so mimoidoče povprašali o tem, koliko poznajo KVČB. Foto: Društvo KVČB
Na dogodku je sodelovalo okoli 80 članov društva, ki so mimoidoče povprašali o tem, koliko poznajo KVČB. Foto: Društvo KVČB

Slovensko Društvo za kronično vnetno črevesno bolezen je že v soboto pripravilo dogodek, s katerim so želeli opozoriti na različne vidike bolezni. Kot opozarja predsednica društva Mateja Saje, je kljub vse boljšemu zdravljenju kakovost bolnikov s hujšim potekom bolezni še vedno zelo slaba in še vedno ni ustreznega zdravila za vse bolnike. Ob svetovnem dnevu KVČB bodo danes v Bruslju predvajali posnetke z zgodbami bolnikov z različnih koncev sveta o tem, kako je bolezen vplivala na njihova življenja. Med njimi bodo tudi posnetki mladih bolnikov iz Slovenije, ki so jih posneli v soboto.

Kronična vnetna črevesna bolezen je skupno ime za crohnovo bolezen in ulcerozni kolitis, gre pa za imunsko pogojeno bolezen, ki se najpogosteje pojavi med 15. in 35. letom. Driska, bolečine v trebuhu in nenadna izguba teže so trije najpogostejši simptomi kronične vnetne črevesne bolezni (KVČB), kamor spadata crohnova bolezen, ki lahko prizadene kateri koli del prebavne cevi, vse od ust do zadnjika, in ulcerozni kolitis, ki prizadene debelo črevo.

Najprej se je pojavila v severnih in zahodnih državah Evrope, v zadnjih letih pa se povečuje tudi obolelost v južnih in vzhodnoevropskih državah, pa tudi v Aziji in Afriki. Predvsem je skrb vzbujajoče, da se povečuje število mlajših bolnikov. Kot opozarjajo zdravniki, so najhuje prizadeti ravno mlajši bolniki: mlajši, kot je bolnik ob nastopu težav, slabši je potek bolezni Več o bolezni lahko preberete v intervjuju z Matejo Saje.