Društvo Onkoman novembra opozarja na bolezni, ki prizadanejo predvsem moške. Foto: MMC/Miloš Ojdanič
Društvo Onkoman novembra opozarja na bolezni, ki prizadanejo predvsem moške. Foto: MMC/Miloš Ojdanič

V novembru si moški v podporo akciji Movember pustijo rasti brke. Njen namen je ozaveščanje o boleznih, kot sta rak prostate in testisov. Kot je opozoril predsednik Slovenskega onkološkega društva za moške OnkoMan Gregor Pirc, pa je potrebna ozaveščenost moških tudi o drugih vrstah raka, ki so prav tako v porastu in terjajo pozornost.
Pri spoprijemanju z boleznijo ženske pogumnejše od moških
"Čakalne vrste so velik problem našega zdravstva, še večji problem pa je, da z obiskom zdravnika odlašamo. In ko seštejemo ves zamujeni čas, ugotovimo, da nam ga ni ostalo več dosti za ukrepanje," je poudaril Pirc. Po njegovih besedah pri soočanju z boleznijo "za razliko od pogumnejših žensk moški mnogokrat izpadejo slabiči".

Onkologinja in strokovna vodja društva OnkoMan Mirjana Rajer je pojasnila, da v Sloveniji vsako leto za rakom zboli okoli 14.000 oseb, od tega 8000 moških, pri čemer je preživetje pri moških slabše kot pri ženskah. Eden od pomembnih razlogov za to je tudi, da moški bolj odlašajo z obiskom zdravnika, kar zmanjša uspešno zdravljenja.

"Bolezen ne bo minila sama od sebe, zato čim prej k zdravniku," je dejala Rajerjeva. Sicer je rak prostate najpogostejša vrsta raka tako pri moških v Sloveniji kot tudi v Evropi. Obolevnost za njim pri nas in v svetu raste. Dejavniki tveganja za nastanek bolezni so starost, rasa in dednost. Petina bolnikov ima družinsko obremenitev. Zaradi raka prostate v Sloveniji umre več kot 350 ljudi na leto, okoli 1300 pa jih zboli.

Movember = moustache + november
Podporniki mednarodnega gibanja Movember torej v novembru nosijo brke. Od tod tudi izvira ime, saj moustache, kot je angleška beseda za brke, in november dasta skupaj Movember. Poleg ozaveščanja o zdravju in boleznih je gibanje namenjeno tudi zbiranju donacij. Podarijo jih organizacijam, ki so povezane z moškim zdravjem.

V Sloveniji v podporo gibanju vsako leto organizirajo nekaj dogodkov. Poleg predavanj se bodo v društvu OnkoMan udeležili tudi dobrodelnega movembrskega teka z brki, ki bo potekal 24. novembra v Ljubljani. Pirc je še dodal, da so letos s pomočjo standupovskega komika Perice Jerkovića posneli dva provokativna videospota, ki opozarjata na posledice nepravočasnega zdravljenja in sta na ogled na Facebookovi strani društva.