Moto četvorke, ki jo koordinira Plesna zveza Slovenije, je jasen in odločen NE alkoholu in prepovedanim mamilom. V Mariboru bo mlade nagovoril minister za zdravje Dorjan Marušič. Foto: MMC RTV SLO
Moto četvorke, ki jo koordinira Plesna zveza Slovenije, je jasen in odločen NE alkoholu in prepovedanim mamilom. V Mariboru bo mlade nagovoril minister za zdravje Dorjan Marušič. Foto: MMC RTV SLO
Tiskovna konferenca
Četvorka naj združi mlade ob plesu. Zavedamo se, da moramo zagotoviti, da to ne bo ekscesni dogodek zaradi čezmernega pitja alkoholnih pijač, pravijo predstavniki pristojnih in sodelujočih institucij. Foto: MMC RTV SLO

Na množičnih prireditvah, ki so pogosto priložnost za zabavo mladih, prevladuje "filozofija šanka", opozarja Saš Kravos iz Fundacije Z glavo na zabavo. To pomeni, da je vse usmerjeno le v to, kako prodati mladim čim več alkoholnih pijač. Tudi raziskava Mladina 2010 je pokazala, da se odstotek mladih, ki uživajo alkohol, povečuje, saj je od leta 1993 delež mladih, ki teh pijač ne pijejo, upadel z 28,6 odstotka na 10,1 odstotka.

Kajenja vse manj, pitja alkohola vse več
Skrb vzbujajoče je predvsem to, dodaja Peter Debeljak iz Urada RS za mladino, da v družbi neformalno velja, da je opitost dopustna. Raziskava namreč kaže, da je mlade sram priznati zasvojenost s cigareti, medtem ko o opijanjanju govorijo prostodušno in samoumevno. To se kaže tudi v izsledkih - delež mladih, ki ne uživajo tobaka, narašča, mladih, ki ne pijejo alkohola, pa je čedalje manj.

"Kazanje s prstom na mlade pri alkoholu je v bistvu kazanje s tremi prsti na starejše," je ob tem prepričan Debeljak. Mladi namreč zabave vse bolj povezujejo z uživanjem različnih škodljivih substanc, ker so organizirani dogodki usmerjeni k pridobivanju dobička s prodajo alkoholnih pijač, opozarja Kravos.

"Ne bo 'after-partyjev'"
Ker pri Plesni zvezi Slovenije, ki koordinira maturantsko četvorko, ni "filozofije zaslužiti na šankih", so se že lani pridružili pozivom in zavezi, da na prireditvi čim bolj zmanjšajo možnost opijanjanja. "V vseh mestih, kjer bo potekala prireditev pod okriljem Plesne zveze Slovenije, so lokalni soorganizatorji podpisali dogovor, da bo dogodek izpeljan dostojno in v ponos vsem, predvsem pa brez tako imenovanih 'after partyjev', ki bi lahko imeli za posledico prekomerno uživanje alkohola in prepovedanih drog," je zatrdil Rudi Kocbek iz plesne zveze.

Maturantska četvorka bo potekala v petek, 20. maja, točno ob 12. uri v več kot 50 krajih in osmih evropskih državah. Pričakujejo več kot 25.000 sodelujočih. Lani so z več kot 32.000 plesalci maturanti podrli tudi Guinnessov rekord.

Na ministrstvu za zdravje bodo na ta dan aktivirali tržne in zdravstvene inšpektorje, pridružila se jim bo tudi policisti. "Ti bodo že s svojo prisotnostjo zagotovili spoštovanje zakonov, da se alkoholnih pijač ne prodaja mladoletnim, opitim ali tistim, ki bi jih lahko dali tem mladim," je poudarila Vesna Kerstin Petrič z ministrstva. Prav tako so pozvali šole, naj na prireditve povabijo tudi starše, ki bi gledali ples četvorke. "Zdi se nam, da bi tudi s tem mlade odvrnili od opijanja."

Plesna šola Urška ni sprejela te zaveze
Plesna zveza Slovenije četvorko koordinira v 22 slovenskih krajih, slovenskim maturantom pa se bodo pri plesu pridružili mladi iz več kot 30 krajev v sedmih evropskih državah. V teh mestih so se torej organizatorji zavezali, da ne bo zabav, kjer bi točili alkohol, medtem ko Plesna šola Urška, ki prav tako organizira četvorko v nekaterih mestih - med drugim tudi v Ljubljani -, te zaveze ni sprejela, pojasnjuje Kerstin Petričeva.

"Na Urški pravijo, da bi se mladi tako ali drugače tudi zabavali in da je bolje, da se zabavajo pod nadzorom, organizirano, z glasbo in plesom. Mi smo jim dejali, da bi bilo še posebej dobro, če jim ne bi ponujali alkoholnih pijač. Nismo se uspeli dogovoriti, obljubili so le, da bodo točili samo pivo," je še dodala predstavnica ministrstva za zdravje.

Bodo pa mlade k zabavanju brez alkohola in drugih nedovoljenih substanc spodbujali tudi predstavniki civilnih organizacij Fundacije Z glavo na zabavo, DrogArta in inštituta Utrip.

V spodnjih razpredelnicah poglejte izsledke raziskave Mladina 2010 glede uporabe alkohola in tobaka. (S klikom na sliko se ta poveča.)