Zdravstvene čakalnice so polne ljudi. Foto: EPA
Zdravstvene čakalnice so polne ljudi. Foto: EPA

Moškega z znaki nove gripe so v bolnišnico sprejeli 23. oktobra in od takrat je ležal na oddelku za intenzivno nego, saj so se pojavile komplikacije, ki so bile najverjetneje povezane z virusom H1N1. Poleg visoke temperature je imel oteženo dihanje in vnetje pljuč.

Zaradi odpovedi več organov je umrl v petek popoldne, zdravniki pa morajo z obdukcijo še potrditi, da je smrt nesporedno povezana z novo gripo, piše Jutarnji list, medtem ko je vodja oddelka za infekcijske bolezni v splitski bolnišnici Nikola Bradarić za portal Index.hr zatrdil, da ni nobenega dvoma o tem, da ja smrt posledica nove gripe.

Dežurni anesteziolog Nenad Karanović je za Jutarnji list povedal, da še ni podatkov o tem, ali je umrli poleg povišanega krvnega pritiska imel resne zdravstvene težave pred okužbo z virusom H1N1 .

"Smrti so bile v vseh državah, kjer se je pojavila nova gripa, in tako bo tudi na Hrvaškem," je dejal Bradarić. Mediji poročajo, da so bolnišnice v Dalmaciji v teh dneh polne ljudi kljub opozorilom zdravnikov, naj v ambulante ne prihajajo brez upravičenih razlogov.