Največ novih okužb so potrdili na območju Zagreba. Foto: EPA
Največ novih okužb so potrdili na območju Zagreba. Foto: EPA

Število novih okužb je na Hrvaškem najmanjše po 24. juniju, ko so jih zaznali 22. Kot poroča Jutarnji list, se zaradi covida-19 v bolnišnicah zdravi 65 ljudi, en bolnik potrebuje pomoč medicinskega ventilatorja. 4047 ljudi je trenutno v samoizolaciji. Od 25. februarja, ko so na Hrvaškem ugotovili prvi primer okužbe z novim koronavirusom, so skupaj potrdili 2725 okužb. 2155 bolnikov je ozdravelo, covid-19 pa je zahteval 107 žrtev. Vse skupaj se je do zdaj testiralo 78.183 ljudi.

Hrvaški štab civilne zaščite ni objavil podatkov po županijah, po navedbah tamkajšnjih medijev pa je bilo največ novih primerov okužb v preteklih 24 urah na območju Zagreba, in sicer 20. Sedem so jih potrdili v Osiješko-baranjski županiji, predvsem v Đakovu, ter pet v Vukovarsko-sremski županiji. V več županijah pa so ugotovili po enega ali dva nova primera. V nacionalnem štabu so pri tem pojasnili, da so razlike pri seštevku primerov med nacionalnim štabom in posameznimi lokalnimi štabi mogoče zaradi različnih ur, ob katerih seštevajo dnevno število okuženih.

Več okužb z novim koronavirusom so v preteklih dneh zasledili v zagrebških nočnih klubih. Zagrebški župan Milan Bandić je na ponedeljkovi novinarski konferenci zagrebškega štaba civilne zaščite pozval mlade, naj se ne družijo z babicami in dedki, če že zahajajo v nočne klube.

Hrvaški notranji minister Davor Božinović, ki je tudi vodja nacionalnega štaba civilne zaščite, pa je medtem dejal, da je Hrvaška "v fazi plesa z virusom". Med drugim je povedal, da čakajo na dogovor iz Bruslja, da bi omilili epidemiološke ukrepe za zajezitev širjenja virusa na hrvaški meji. Poudaril je, da od torka verjetno ne bo več obvezna samoizolacija za tiste, ki vstopajo v državo iz Bosne in Hercegovine.

Srbija: Covid-19 zadnji dan zahteval štiri žrtve

V Srbiji so v zadnjem dnevu potrdili 242 okužb z novim koronavirusom, zaradi covida-19 pa so umrli štirje bolniki. Zaradi slabšanja epidemioloških razmer je v Beogradu znova obvezno nošenje mask na vozilih javnega prometa in v zaprtih javnih prostorih, kar velja tudi za lokale in trgovine. V državi se je do zdaj z novim koronavirusom skupno okužilo 14.288 ljudi, umrlo pa je 274 bolnikov. Aktivno okuženih je po podatkih oblasti 1433 ljudi, od tega jih 36 potrebuje pomoč medicinskega ventilatorja.

V Srbiji so znova sprejeli nekatere ukrepe za preprečitev širjenja novega koronavirusa. Foto: Reuters
V Srbiji so znova sprejeli nekatere ukrepe za preprečitev širjenja novega koronavirusa. Foto: Reuters

Potem ko so za Novi Pazar prejšnji teden razglasili izredne razmere, je v ponedeljek minister za zdravje Zlatibor Lončar zagotovil, da imajo vse pod nadzorom. Kot neresnične je zavrnil navedbe, da v mestu nimajo dovolj zaščitne in medicinske opreme. So pa s ponedeljkom zaradi slabšanja epidemiološke slike razglasili izredne razmere za mesto Vranje blizu meje s Kosovom. Kot so sporočili iz lokalnega kriznega štaba, so razmere nestabilne in težke.

V BiH-u število novih primerov 128

V Bosni in Hercegovini je medtem število novih okužb naraslo. Potem ko so jih v nedeljo potrdili 108, so jih v zadnjih 24 urah 128. V Federaciji BiH-a so zaznali 97 novih primerov, 31 pa v Republiki Srbski. Največ novookuženih je v Sarajevu s 44 in Tuzli s 35.

V sarajevski bolnišnici je zaradi covida-19 hospitaliziranih 21 ljudi. Njihovo stanje je stabilno, nihče ni priključen na medicinski ventilator. V Federaciji BiH-a je od ponedeljka naprej obvezno nošenje zaščitnih mask in ohranjanje medsebojne razdalje v zaprtih prostorih, priporočajo pa tudi omejitev zbiranja ljudi.