Zdravje
V čakalni vrsti za operacijo srca je deset bolnikov, ki pa so že bili sprejeti za srčno operacijo na preteklih konzilijih s kirurgi referenčne klinike UKC-ja Ljubljana iz Prage. Foto: BoBo
Od 9. do 31. julija je bilo 18 sprejemov na bolnišnični oddelek. Oskrba otrok v pediatrični intenzivni enoti kirurške klinike je potekala dobro, so zagotovili v UKC-ju Ljubljana. Foto: BoBo

Dodaj v

Na pediatriji gostujoča kirurga opravila tri nujne operacije srca

Na operacijo čaka deset bolnikov
1. avgust 2018 ob 14:59
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Gostujoča kirurga sta po odhodu treh pediatričnih kardiologov z ljubljanske pediatrične klinike od 9. julija opravila že tri nujne operacije srca. Dve operaciji sta načrtovani še na začetku avgusta, so sporočili iz UKC-ja Ljubljana.

V službi so bili od 9. julija specialist pediater kardiolog, specialistka pediatrije, specialistka interne medicine in kardiologije in dva specializanta pediatrije. Pri ambulantnih pregledih in stalni pripravljenosti je sodeloval tudi specialist pediater kardiolog kirurške klinike UKC-ja Ljubljana. Dva tedna sta bila prisotna gostujoči otroški kardiolog in gostujoči otroški kardiokirurg, katerih prihod je organiziral Nacionalni inštitut za otroške srčne bolezni.

Menjave gostujočih zdravnikov so potekale tedensko ali na dva tedna. Sodelovali so kot konzultanti, na strokovnih sestankih in pri neinvazivnih preiskavah srca. Gostujoči kardiolog je opravil več pregledov fetalne ehokardiografije pri nosečnicah. Specialisti pediatri kardiologi iz Hrvaške in klinike Motol iz Prage, s katero UKC Ljubljana redno sodeluje, so opravili tri interventne posege na srcu in tri diagnostične invazivne posege.

V 24-urni pripravljenosti za urgentne kardiološke primere sta bila izmenično pediater kardiolog kirurške klinike UKC-ja Ljubljana ali pediater kardiolog iz službe za kardiologijo.

Na operacijo čaka deset bolnikov
V čakalni vrsti za operacijo srca je deset bolnikov, ki pa so že bili sprejeti za srčno operacijo na preteklih konzilijih s kirurgi referenčne klinike UKC-ja Ljubljana iz Prage.

Delo na hospitalnem oddelku je potekalo po ustaljenem programu. Otroke so sprejemali v sprejemni ambulanti, v specialistični pediatrični kardiološki ambulanti, iz drugih slovenskih bolnišnic in naročene bolnike za različne diagnostične posege ali uvedbo zdravljenja. Od 9. do 31. julija je bilo 18 sprejemov na bolnišnični oddelek. Oskrba otrok v pediatrični intenzivni enoti kirurške klinike je potekala dobro, so zagotovili v UKC-ju Ljubljana.

Ob pregledu tudi ultrazvočna preiskava
Do 31. julija so znova vzpostavili pet rednih specialističnih ambulant in ambulanto za pregled srčnih spodbujevalnikov. Skupaj so opravili 103 specialistične kardiološke preglede in 101 ambulantni ultrazvočni pregled srca. Novost v organizaciji ambulantnega dela je, da pri otroku ali mladostniku hkrati ob ambulantnem pregledu opravijo tudi ultrazvočno preiskavo srca. Takšna obravnava je prijaznejša do otrok in staršev, ker jim ni treba posebej prihajati na ultrazvočno preiskavo, so pojasnili v UKC-ju Ljubljana.

Obremenitvena testiranja
Nujna obremenitvena testiranja so bolniki opravili na kliničnem oddelku za kardiologijo interne klinike UKC-ja Ljubljana. Zapletene primere bolnikov z motnjami srčnega ritma so obravnavali na rednih aritmoloških konzilijih UKC-ja Ljubljana. Dva bolnika sta bila obravnavana na rednem konziliju za transplantacijo srca UKC-ja Ljubljana, pet bolnikov pa na urgentnem kongenitalnem kardiokirurškem konziliju.

Novoustanovljeni Nacionalni inštitut za otroške srčne bolezni bo v četrtek pripravil novinarsko konferenco, na kateri bo predstavil svoje ključne dejavnosti in načrte za v prihodnje.

G. K.
Prijavi napako
Komentarji
scorpio.rising
# 01.08.2018 ob 15:53
in to je zdaj zgodba o uspehu?
idioti, pokvarjenci, nesposobneži na vodilnih mestih, so krivi da je sploh treba iz tujine zdravnike sem vlačit in jih plačevat kart nekajkrat dražje.
Radio
# 01.08.2018 ob 15:38
Bravo! Zdaj pa še vsem drugim zdravstvenim delavcem dvigniti plačo za 20 krat iz zdravstvo bo urejeno!

Sicer pa - “že” 3 operacije v 22. dneh - lol
grumpycat
# 01.08.2018 ob 16:26
Pa so tudi povedali, da so zaposlili dr. Urosa Mazica? Tistega Urosa Mazica, ki ga je Kenda nastavil za vodjo otroske kardiologije, po cemer se je zacel razpad. Tistega Mazica, ki ima najvec masla na glavi glede na zloglasno porocilo in tistega Mazica, ki je bil odstranjen iz oddelka na nefrologijo, ko so stvari prisle na dan. Tistega Mazica, ki ga je Kenda scitil do onemoglosti. Tisti Kenda, ki ga je ministrica scitila za vsako ceno. In zaradi tega Kende je ministrica raje Pfeiferjevo nagnala (ki je resnico zelela red delati). To isto ministrstvo je ustanovilo NIOSB, in glej ga zlomka - v njem zaposlilo Urosa Mazica. Za "dobro" delo si lahko tako nagrajen.
Vse skupaj zelo smrdi...
Brain fart
# 01.08.2018 ob 18:33
Mlade nadobudne specializante, ki bi bili radi otroški kardiologi v tujino poslat za kakšno leto, dve, da se dela priučijo in nato nekaj časa delajo pri nas pod možnostjo konzultiranja mentorjev iz tujine potem bodo pa že postavili na noge tole nesrečno otroško kardiologijo. Vmes bomo pač plačali kar bo treba ali poslali na operacijo v tujino. Naj pa bo vseeno to šola, da bodo odgovorni v kadrovski službi delali v prihodnje bolje, da do tega ne bo več prišlo.
murovec
# 01.08.2018 ob 17:22
NEVERJETEN NAPREDEK, 2 ( dva ) kirurga po 24.000 € v dvajsetih dneh opravila 3(tri) operacije , naši so delali za 3-4.000 € dolgo in dobro a so bili pre dragi ????
tu in tam
# 02.08.2018 ob 10:38
@Mprimo
Lahko tudi drugače rečemo:
"Vask študent, ki se po končanem študiju NE zaposli v svoji stroki, mora povrniti stroške šolanja"
Ker se je očitno šolal brez veze, nepotreben študij, na naš račun.

A bi to bilo sprejemljivo?
petrap
# 02.08.2018 ob 09:57
Vsem ti tukaj pišete komentarje na aktualno temo, priporočam., da si preberete poročilo mednarodne komisije (Gregoričeva komisija). Dosegljivo je na spletu.
Res so v njem (verjetno) najbolj udarne ugotovitve zakrite, si pa kljub temu lahko vsak ustvari sliko o delu, rezultatih in težavah,ki so zaznamovale aktualni oddelek UKC Ljubljana v preteklih letih.
Veliko manj boste tam našli zapisanega o škodi, ki so jo zaradi takšnih razmer na oddelku, utrpeli mali bolniki.
Kar se plačila operaterjem tiče, priporočam, da si natančneje ogledate tabelo na 69.stani poročila in graf na 72. stani .Tako boste lahko lažje presojali ali so bili domači operaterji primerno, premalo ali morda celo preplačani za dejansko opravljene operativne posege na malih bolnikih. Za primerjavo uporabite podatek, ki ga je nekdo od vas zgoraj zapisal: mesečna plača domačega kirurga je 3-4 tisoč EUR.
Moj komentar, potem, ko že kar dolgo in pozorno spremljam to temo je: domači zdravniki so bistveno premalo plačani za svoje delo, takrat ko res delajo. So pa hkrati tudi absolutno preveč plačani takrat, ko ne delajo, oziroma, ko ne delajo tistega, za kar bi morali biti domnevno več plačani.
Poglejte si zadnji stolpec v tabeli na 69. stani poročila, v katerem so navedeni podatki o potrošenem letnem času za vse opravljene operativne posege po posameznem operaterju. Potem pa malce preračunavajte.
Da pa postaja zdravstvo vse bolj biznis, kot je tukaj nekdo zapisal, je mogoče domnevati tudi iz ugotovitev iste komisije, namreč, da iz internih poročil UKC Ljubljana izhaja, da so operirali prek 100 malih bolnikov več kot so jih dejansko imeli v svojih evidencah. In zelo verjetno so jih toliko več tudi neupravičeno zaračunali ZZZS.
grumpycat
# 02.08.2018 ob 07:25
@Mprimo

Ok. Vsak ekonomist bi moral podpisati klavzulo, da bo 6 let delal v javni sluzbi. Pa vsak pravnik. Pa vsaka frizerka naj 3 leta oddela v javnem frizeraju...Dokler pa ne bo tako, pa sanjajte klavzule. Take ideje - samo zdravniki moramo vracati drzavi, kot nam tudi drzava doloca ceno dela (za razliko od frizerk in pravnikov in ekonomistov, itd..), nas samo zenejo v tujino. Samo ocitno slovenceljni tega se ob razpadu pediatrije niste dojeli. Razumete pa, da je treba ameriskemu zdravniku placati 20x vec kot slovenskemu. To je pa za vas sprejemljivo. In ko vlada sprejema nerazumne zakone, jo podpirate, samo zato ker je vasa. Kot je bil Kenda njihov in Mazic tudi...
džeko
# 01.08.2018 ob 19:34
Sramota, sramota...pa nobenemu nič....
scorpio.rising
# 01.08.2018 ob 17:56
@vranek
kaj pa tebi ni jasno?? Noben ne govori čez kirurge, najmanj pa jaz. Govorim o tipih, ki jih je opisal Grumpycat. Ti so problem. Za tek pa res ne najdem lepih besed, če jih pa ti, mi je pa tako jasno kdos si in kaj si.
hepan
# 02.08.2018 ob 09:42
Volil bom za tistega, ki bi porihtal zdravstvo, torej nobenega
tu in tam
# 02.08.2018 ob 07:21
@Mprimo
To podpisujejo že vsaj 15 let.
Namreč da mora toliko let, kolikor traja specializacija, potem še delati v isti ustanovi.
(torej ri tistem, ki je financiral specializacijo)
Mprimo
# 02.08.2018 ob 07:05
Vsak zdravnik bi ob nastopu službe moral podpisati pogodbo o zaposlitvi s klavzulo, da mora delati npr. najmanj 8 let v javnih zdravstvenih ustanovah (beri bolnišnice, ZD...) R Slovenije, v nasprotnem primeru pa vrniti stroške izobraževanja (če so nastali).
clio1999
# 01.08.2018 ob 20:17
Pri ambulantnih pregledih in stalni pripravljenosti je sodeloval tudi specialist pediater kardiolog kirurške klinike UKC-ja Ljubljana.....

....oz. bolj komkretno povedano dr. Uroš Mazić.
kapljač
# 01.08.2018 ob 20:05
Vsi , posebej mediji se odmaknite iz tega področja. Zadost škode se je naredilo. Pustite jih delat!
Capitalism
# 01.08.2018 ob 17:28
Lepo, da so vsaj zaceli resno. Upam, da bo ta projekt uspesen tudi cez 1 leto. Stane koliko stane, pacienti niso nic krivi za javno-zdravstvene politicne zdrahe, socializem, nepotizem in korupcijo ter njihove posledice.

Upam da boste koncno spoznali, da je v temeljih tudi zdravstvo biznis kot vsaki drugi.

Glede vracila dnarja za solanje pa tole. Poskusite doma spraznit tubo zobne paste na svojo najljubso obleko in nato spravit vso pasto nazaj v tubo. Bo slo? Ce vam uspe, se kot naslednji projekt lotite vracila miljard ki so izginile v NLB in ostalih socialisticnih "crpalkah". Nato po prioritetah vse do stroskov solanja prebeglih zdravnikov... veliko uspeha zelim!
Radio
# 01.08.2018 ob 16:51
@vranek:

Lol, 200.000 za specializacijo :). Ker takrat ne zdravis ljudi, ampak se praskaš po riti a?
vranek
# 01.08.2018 ob 16:27
Scorpio, zakaj komentiras stvari , ki jih ne poznas? In zaljiv si! Kaj pa ti ves o operacijah src malckov,ki so velika kot sliva? Kaj mislis, koliko takih kirurgov je po svetu? In kako si drznes nekoga, ki najde resitev za 20 let trajajoc problem imenovati s tako zaljivimi besedami?
To so subspecialisticna znanja, ki morajo biti placana dobro. Ze samo dejstvo,da se steje operacije, 2 miljona parov oci hulji v prste teh kirurgov in se iz udobja prepotentne nevednosti spravlja na kirurge in vse, ki so nasli resitev.
Da si pa vsak mlad zdravnik" domislja in daje izjave o sistemu, vrednotenju...ufff. una gdč. Od predvceraj se hudo precenjuje in si domislja malcek cez rob. Vsak lahko gre v tujino. Le solnino nam vrnte, ce ne odsluzite vlozenega. Ne skocit, ne faksa, 200.000 za specializacijo, ce odides prej ko v 8 letih. In gdc.pazi v cigavem imenu govoris. Drugic daj le v svojem!
Kazalo